自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好鐘意買鋪頭整好嘅熟雞,一個月通常都買一、兩次,$80蚊一隻,我覺得佢直頭係我呢D懶人救星。

靚嘅部位就即晚浸熱食,做白切雞,D浸雞水會留起煮餸,例如煮伊麵。雞胸會去骨撕開一條條,做沙律/雞絲,頸、腳、骨等呢D冇咁靚會拎去煲湯,雞皮會用來炒菜!隔夜雞,煮麥皮仲好好味添!

一隻熟雞,除咗就咁食,你仲會点整?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

wunwunmum 發表於 20-12-22 16:39
我好鐘意買鋪頭整好嘅熟雞,一個月通常都買一、兩次,$80蚊一隻,我覺得佢直頭係我呢D懶人救星。

靚嘅部位 ...

冇買過
好食?

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

既然你都浸番熱食,又攞頭尾煲雞,又用皮炒菜,即係全部煮過咁濟 咁點解唔買一隻生既雞?
我都會咁做,但我會買生既,因為現成既佢有落其他味,攞頭尾果D煲湯個湯會怪味,因為果D調味料唔係煲湯用……

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

未試過熟雞骨用黎煲湯
我買熟雞多數都係即係, 第二日就用薑蓉炒返熱

伯爵府

wunwunmum 發表於 20-12-22 16:39

靚嘅部位 ...

買隻新鮮雞或冰鮮雞自己浸都好過咁。

珍珠宮

樓主講緊邊類型嘅熟雞?浸熱食?
我淨係知燒臘舖、手撕雞、一田吉之島之類
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

大宅

kikiboy 發表於 20-12-22 17:28
樓主講緊邊類型嘅熟雞?浸熱食?
我淨係知燒臘舖、手撕雞、一田吉之島之類
...

類似燒臘店嗰D一隻隻白切雞,不過我响滷水鵝店買

大宅

Myluckybaby 發表於 20-12-22 17:24
買隻新鮮雞或冰鮮雞自己浸都好過咁。

我鐘意買熟的,因為工夫多,我揸刀好渣,人地斬得靚好多!
我自己用一碗半熱水浸番熱D雞就食得,快靚正!

大宅

seaman1982 發表於 20-12-22 16:43
既然你都浸番熱食,又攞頭尾煲雞,又用皮炒菜,即係全部煮過咁濟 咁點解唔買一隻生既雞?
我都 ...

拎去煲湯嘅,我會出水先!

象牙宮

回覆樓主:

咁貴既?我凍肉店買熟咸雞50,我用黎整手撕雞

首頁

尾頁

跳至