自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

疫情影響,本地經濟轉差,好多人冇左份工,大家點睇提早取回強積金,以解決燃眉之急呢個建議呢。

我覺得提取部分幾好,有D冇工開真的好慘!

瑪瑙宮

同意, 用自己錢, 好過去借丫.

不過, 我覺得唔會得.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

同意 同意 同意

珍珠宮

Fishqqma 發表於 20-12-28 14:03
疫情影響,本地經濟轉差,好多人冇左份工,大家點睇提早取回強積金,以解決燃眉之急呢個建議呢。

我覺得提 ...

我覺得如果失業半年或以上,而有一定必須的家庭支出如供樓,供養長者支出,子女學費等等,可考慮容許拎部份出嚟應急。唔通真係今日都過唔到,你仲同我講明天會更好咩!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Nancy20090615 發表於 20-12-28 14:16
同意, 用自己錢, 好過去借丫.

不過, 我覺得唔會得.

新聞訪問唔記得邊個, 主席/議員: 提議以借款方式用MPF 做底押

我即刻話: 痴線! D錢係我既, 點解要我借? 用返自己D錢叫借錢?
有D話攞一萬 冇用! 咁政府係唔係支援佢地呢?

市民冇開工冇糧出冇飯開, 政府話財赤唔會再支援, 我地食風定等死? 死左先可以攞MPF?
人都死左..我諗佢屋企人攞左果筆錢都唔會開心

有一半係老闆, 咁定攞出黎既存款唔可以多過 30% -50% 唔得咩?

成日話冇左退休既意義, 等錢使果D都唔知等唔等到退休果日...
其實又唔係 強制性全港一定要攞, 有D認為冇需要 想退休先用, 就唔好攞,
冇人迫佢齊齊攞出黎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

白毛毛 發表於 20-12-28 14:21
我覺得如果失業半年或以上,而有一定必須的家庭支出如供樓,供養長者支出,子女學費等等,可考慮容許拎部 ...

係。set個失業時間。

伯爵府

熱血勳章

selinako^^ 發表於 20-12-28 14:27
新聞訪問唔記得邊個, 主席/議員: 提議以借款方式用MPF 做底押

我即刻話: 痴線! D錢係我既, 點解要我借? ...

同意,電視已經夠多借錢廣告教人先洗未來錢,若果連mpf都可以按埋,咁下一代就真係更慘

伯爵府

回覆樓主:

根本唔應該有強積金

lovefu12    發表於 20-12-28 16:43

水晶宮

我覺得提 ...

個社會好可悲,生活好苦,有時放空會無聊諗.....做人有時認真唔知為乜

幸福花    發表於 20-12-29 17:49

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

同意

瑪瑙宮

selinako^^ 發表於 20-12-28 14:27
新聞訪問唔記得邊個, 主席/議員: 提議以借款方式用MPF 做低壓

我即刻話: 痴線! D錢係我既, 點解要我借? ...

我估政府尼招 (MPF) 係用黎保住銀行業/保險業, 等佢地個個月豬籠入水. 同時要鎖死存戶一個歲數可以提取, 佢地先有數得計.

大宅

好媽媽勳章

明明自己錢都拿唔到,做左家庭主婦十幾年都無得拿,又要等多幾十年、唉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Nancy20090615 發表於 20-12-28 14:59
我估政府尼招 (MPF) 係用黎保住銀行業/保險業, 等佢地個個月豬籠入水. 同時要銷死存戶一個歲數可以提取, ...

堅離地政府, 只會諗業主, 老闆(補貼), 金融保險業..基層藍領賤過地底泥

伯爵府

白毛毛 發表於 20-12-28 14:21
我覺得如果失業半年或以上,而有一定必須的家庭支出如供樓,供養長者支出,子女學費等等,可考慮容許拎部 ...

我都覺得是,好似我哋呢啲因家庭崗位需要提早退休做主婦的,明明有舊錢可以用來贖樓或進行其他財務自由的投資,都要到六十五歲先攞得,白白畀息銀行。

禁止訪問

珍珠宮

babyf 發表於 20-12-28 15:36
我都覺得是,好似我哋呢啲因家庭崗位需要提早退休做主婦的,明明有舊錢可以用來贖樓或進行其他財務自由的 ...

你哋唔係失業,咁又唔同ge。

侯爵府

同意

珍珠宮

KateC2012 發表於 20-12-28 15:40
舉腳贊成!失業又要供樓個啲好惨!真係人人有公屋住咩!
但前設係有上限咁拎(唔係借),可拎自己部分就最 ...

失業下供樓,比拎部分救下火,又唔怕拎哂出嚟將來無儲備要靠政府(即我哋的下一代)養。都係呢個天災下的緩衝。

大宅

其實好攪笑, D 錢明明係我, 依家環境咁差都唔可以拎部份來幫忙

珍珠宮

我覺得提 ...
其實係需要的,反正係自己錢...講真,而家無工做,未到65歲,我己餓死先,仲邊等到65歲呀?而且個D MPF,放係個度係蝕錢,揾人笨的...有D人要供樓,好心比返一半錢市民,等佢可以有得住同食先,唔洗供唔到又要迫住賣,賣左訓街咩??

ying_mail    發表於 20-12-28 19:19

首頁
12345...13

尾頁

跳至