自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

busimami 發表於 20-12-29 10:07
其實我唔明, 點解家人唔自己call白車? 要人家去call? 而家差唔多係人都部手提電話.
...

因為家人當時扶住佢坐在櫈上, 避免佢跌落地下

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

love.g.wad 發表於 20-12-29 02:08
講「校長唔準報警」果位係一個正常人嗎?

其實全校老師都是衰人,見有人想跳樓至去揾本policy 望下點做?

男爵府

smiletigger 發表於 20-12-29 06:24
好多學校,校長就係土皇帝,小學比中學更甚。好多老師聽話過學生,一來香港訓練嘅老師,唔係特別有紀律, ...

點解可以咁悲衰!

珍珠宮

都幾黐線!睇住個同事喺欄杆邊,有命案發生喇,都唔去報警,有本事,跳咗落嚟都咪報警啦笨!

子爵府

減齡達人勳章

pangthai 發表於 20-12-29 11:05
因為家人當時扶住佢坐在櫈上, 避免佢跌落地下
明白;)

男爵府

littlefunpig 發表於 20-12-29 09:36
呢D 大型NGO機構係咁, 乜都要跟程序指引做野
呢間學校更加係, 費事一陣俾個校長話, 無乜人性
...

而家講緊係一條人命喎 咩老師咁死咕咕,人都準備跳樓,都仲要搵指引點做?

珍珠宮

my005 發表於 20-12-29 10:58
見有危急事,唔係即刻要報警咩?咁大個人完全唔識判斷?
要問過校長先?
呢啲究竟係咩思維?

現在的制度令校長成為土皇帝,實在荒謬!

yeung_ma    發表於 20-12-31 16:58

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

香港好多小學都係咁,校長話哂事,老師出聲就驚無份工,轉校又驚間新學校唔啱自己,講來講去都係怕事

yeung_ma    發表於 20-12-31 16:58

伯爵府

littlefunpig 發表於 20-12-29 09:34
唔好話呢間, 見到東華X 院開頭既學校都唔揀啦
尤其係K... 見到D 校長對教師咁苛索無度
D 老師唔開心, 又點 ...

東華x院辨學

水晶宮

mizuho 發表於 20-12-29 09:30
呢班老師真係廢物,都已經準備跳樓,冇人去同佢傾計拖時間,竟然去搵危機處理手冊?痴咗邊條根

...

NGO、學校、政府部門都是寫一大堆指引但平時無人睇無人熟悉,出左事先慌忙睇手冊

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

女教師校內墮樓案 副校認老師團隊不滿校長羅婉儀

天水圍東華三院李東海小學中文科女教師林麗棠,去年在校內墮樓死亡,死因研訊今(29日)繼續。該校副校長作供指,東華三院以往幾乎每年也會收到針對時任校長羅婉儀的匿名投訴,又承認羅對同事要求高,其溝通方法或會讓人感到「唔舒服」,令老師團隊對校長有所不滿,在老師所作的問卷中,羅的得分一直不高。

死者林麗棠終年48歲,入職該校逾20年。去年3月6日早上7時許,她由校舍高處墮下,救護員接報趕至,發現她傷重死亡。時任校長羅婉儀亦被列作是次研訊的利害關係者之一。

東華三院李東海小學副校長蔡淑萍作供指,她於1996年認識林老師,1999年一起加入該學校。至2012年,林老師與學生發生衝突,事後與校方商量後獲准轉當半職教師一年。墮樓前一天,死者在中午時向她請了半日假,蔡憶述指對方當時「喊緊」,情緒不穩定。

蔡坦言死者患抑鬱症後,病情反覆且不時請假,但其工作量沒有大分別,她除任教中文及當圖書館主任外,還會負責處理學生書簿及車船津貼、疫苗注射、拍攝班照畢業照等校務,亦有份帶領粵語集誦。蔡表示,政府一向沒有獨特政策處理教師情緒病問題,但校方有相關支援提供給教師。

蔡指時任校長羅婉儀是個對自己、對同事有高期望的人,其溝通方法上或會惹來其他老師不滿。蔡形容這是羅的個人性格,「呢種性格,坦白講,唔係好舒服,但我都改佢唔到」,指自己唯一可做的,就是向羅表達自己的看法,「如果佢想行10步,我會講不如行6步7步先」。

蔡承認,在羅任職校長期間,東華三院幾乎每年都會收到針對羅的匿名投訴,而在定期進行的持份者問卷中,老師團隊對校長管治所給予的評分一直不高,其中在2016至2017學年,羅在「校長專業領導」一項5分滿分中,僅得2.92分,翌年更跌至2.58分。

對於死者家屬的代表律師指,羅與教師開會時曾表明「投訴唔會影響到我」,蔡同意羅曾說出「類似說話」。蔡續指,羅婉儀一向會「率直、清楚」指出同事的錯處,但相比起其他同事,她對死者的說話已不那麼直接。

同校另一名副校長鄭月嫦指,由於死者沒有就澳門交流活動發通告,羅得知事件後,在2月28日要求死者寫報告。至3月5日,鄭、羅與死者在校長室見面,席間羅指不滿意報告沒有交代沒出通告的原因。

而在會面尾聲,死者狀似不滿地表示:「無人話畀我知」,到翌日鄭便收到死者的WhatsApp訊息,問她:「你真係可以喺助紂為虐下心安理得嗎?」。

鄭形容羅是高要求的人,她到任後整體員工的工作量增加,若她覺得有不足會責備老師。她同意羅的態度不尊重老師,老師團隊亦對羅不滿。

現任電腦科長蔡傳康老師則供稱,羅婉儀當時態度進取,欲改革學校以增加競爭力。而雖然校長曾嘗試透過買食物、舉行聖誕聚餐等來拉近與老師的距離,但雙方關係仍不理想。

而羅婉儀就親自向蔡傳康提問,提及他一次遭家長投訴,是她助他度過難關。惟蔡指這件事與是次聆訊無關,裁判官亦認同並着羅轉到其他話題。

副校長蔡淑萍(左)今日出庭作供。(黃仲民攝)

時任校長羅婉儀被列作是次研訊的利害關係者之一。(黃仲民攝)

最高瀏覽

禁止訪問

牛年勳章

伯爵府

好媽媽勳章

mickeyeva 發表於 20-12-29 00:26
當林老師危站欄杆外時,有同事曾說「校長唔准報警」。個校長咁無人性, 希望查明真相,還林老師一個 ...

事實上好多校長都係咁,唔好以為校長一定德高望重

用戶要求終止服務

smiletigger 發表於 20-12-29 06:24
好多學校,校長就係土皇帝,小學比中學更甚。好多老師聽話過學生,一來香港訓練嘅老師,唔係特別有紀律, ...

說出重點來,我唔係歧視,但好多時女校長更變態

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

docomo 發表於 20-12-29 02:36
其實我覺得有少少匪夷所思,校長話唔比報警就唔報,咁聽話?而家人人都有部手機,報左佢都唔知啦!
...

我都想講,只道出d老師系冇自己既思想。凳學生可憐,而家就全部推落校長度。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Moonlight819 發表於 20-12-29 23:29
現在的制度令校長成為土皇帝,實在荒謬!

好難講,亦可能系校長想改革成班有問題既員工。唔系當事人,我地唔會知道個中既真情。

而家當然冇老師自己會跳出黎話其實系自己能力不足,追唔上時代同學生既要求

系香港教育界既問題同悲哀。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

專橫無理嘅校長背後通常有姑息養奸嘅校董。

公爵府

回覆樓主:

學校比辦公室政治更黑暗

yeung_ma    發表於 20-12-31 17:00

侯爵府

leng1999 發表於 20-12-30 06:06
好難講,亦可能系校長想改革成班有問題既員工。唔系當事人,我地唔會知道個中既真情。

而家當然冇老師自 ...
放心呢度超過一半人係炮轟其他教師而非個校長

珍珠宮

HKITMan 發表於 20-12-30 06:34
放心呢度超過一半人係炮轟其他教師而非個校長

早晨啊,希望新既一年大家都平安快樂

首頁
12345...10

尾頁

跳至