自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

debby1328 發表於 20-12-29 09:07
我成日覺得整糕好大工程。
如果有食物處理器幫手刨羅白, 就係好快的事情, 刨幾斤羅白幾分鐘的事情
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

思澄爸爸 發表於 20-12-29 11:26
我覺得喺個鑊一路炒蘿蔔糕絲一路撈粉嗰個步驟最難。好易整到好杰,出嚟嘅口感就會唔好。
...

撈粉炒有少許麻煩, 但我睇唔出食味的分別, 我是將沾米粉開水, 跟手慢火炒至杰。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

seaheart88 發表於 20-12-29 12:00
我用咗呢個方法好多年。。。起碼好過我阿姨整。。。佢試過有一年整出嚟中間有一球粉。。。就係因為撈得唔 ...
各師各法啫, 又無話邊個最好, 我只係揀一個易啲的方法, 由細至大都係開粉漿炒的。

翡翠宮

seaheart88 發表於 20-12-29 12:37

我會撈到佢杰身少少。。。我以前試過求其撈。。。即係 ...

我係炒到好杰好杰的, 煎會靚仔啲, 個面凹凸用水濕手拍均勻才蒸就可以了。

首頁

尾頁

跳至