自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我部iPhone手機的 iOS好舊 ,剛才想更新,但更新完之後,就出現以下版面,寫住「iOS 14.3 已下載」,但又話「安裝iOS 14.3時發生錯誤」。我睇返我的手機資料,「版本依舊是11.4」。我關機後再開機,再試,都係咁
請問我怎樣做才可以更新iOS 呢?
謝謝幫忙

男爵府

14.3 好似6Plus 後既version iPhone 先可以更新,你部機係唔係6 plus 前架?

珍珠宮

我之前試過一樣的情況,apple technical advisor 話個router認唔到,所以update 唔到!叫我熄咗個WiFi, 咁當你再用data去checking update 時會彈出個11.4出嚟,之後又因為update要用WiFi 先至work,你果時先至開番個WiFi 就可以了!

男爵府

老婦仁 發表於 20-12-30 08:26
14.3 好似6Plus 後既version iPhone 先可以更新,你部機係唔係6 plus 前架?

我是8 plus, 但都唔得

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

sallytamsh 發表於 20-12-30 05:40
我部iPhone手機的 iOS好舊 ,剛才想更新,但更新完之後,就出現以下版面,寫住「iOS 14.3 已下載」,但又話 ...

我仔部6plus都UPdate到,你應該無問題嘅,會唔會容量爆咗無位或者無用Wifi所以load唔到

男爵府

LekGirl 發表於 20-12-30 08:33
我之前試過一樣的情況,apple technical advisor 話個router認唔到,所以update 唔到!叫我熄咗個WiFi, 咁 ...

我都係唔識攪(emoji)

男爵府

Anpanmama 發表於 20-12-30 13:28
我仔部6plus都UPdate到,你應該無問題嘅,會唔會容量爆咗無位或者無用Wifi所以load唔到
...

我256GB,用咗大約140GB,部機話可用空間仍有大約110GB。
我亦是用wifi更新,試咗幾日,都唔得

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

試下插住usb火牛再加wifi試試

男爵府

sallytamsh 發表於 20-12-30 15:08

我256GB,用咗大約140GB,部機話可用空間仍有大約110GB ...

我用埋notebook 去更新,都唔得

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

sallytamsh 發表於 20-12-30 05:40
我部iPhone手機的 iOS好舊 ,剛才想更新,但更新完之後,就出現以下版面,寫住「iOS 14.3 已下載」,但又話 ...

你可以打去apple hotline 技術支援, 佢地可遙距睇住你個畫面幫你

子爵府

醒目開學勳章

Anpanmama 發表於 20-12-30 13:28
...

我女部6plus 只應去到12.5
請問你仔仔點樣攪可以update

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

試吓del 左個更新,從新再download 過之後再update

呢到教點del
https://www.laird.tw/2017/09/ios-delete-software-update-download.html?m=1

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

heiheigirl 發表於 20-12-31 00:21
我女部6plus 只應去到12.5
請問你仔仔點樣攪可以update

我剛剛睇完個電話係6S Plus,真係可以update到 14.3

男爵府

peaceaa1122 發表於 20-12-30 15:15
你可以打去apple hotline 技術支援, 佢地可遙距睇住你個畫面幫你

今日下午打咗去問,有3位員工輪流協助我,亦有遙距睇住我手機畫面,但都係唔得,之後再轉介我俾一位senior員工協助。佢叫我用電腦更新,佢遙距我的電腦畫面教我,但都係唔得,唔知係唔係個iOS 11.4太舊,突然跳去iOS 14.3,差距太大。
因為佢地9:00收工,所以我唔阻佢了。我明天再打電話去問,再唔係就book去門市攪
謝謝你呀

男爵府

c.vieri 發表於 20-12-31 00:47
試吓del 左個更新,從新再download 過之後再update

呢到教點del

有呀,apple員工有教我用那網頁的方法,叫我刪除更新,再更新一次,但都唔得
謝謝你幫我嘗試搵方法

(另外,我要讚讚Apple嘅員工,佢地真係好helpful

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

sallytamsh 發表於 20-12-31 02:58
今日下午打咗去問,有3位員工輪流協助我,亦有遙距睇住我手機畫面,但都係唔得,之後再轉介我俾一位senior ...

唔好客氣!
呢方面的服務應該係買apple 機的最大好處。
apple d 員工都幾helpful(個centre 在Singapore), 發現佢地應該係有guideline 去幫人解決問題,但技術就唔係個個都咁勁。不過有個好處,就係佢地會幫手搞到搞掂為止,仲有case number 跟進,唔洗由頭講過,呢個工作人員搞唔惦,搵第二個幫手。
我都試過一d 用icloud技術的問題,佢地好helpful, 但問題解決唔到,到之後有一個技術人員,用比較熟練的方法,就完全解決咗個問題同疑難。

珍珠宮

sallytamsh 發表於 20-12-30 15:04
我都係唔識攪(emoji)

我以為熄WiFi 呢個方法可以幫到你,因為果時我係用呢個方法解決我部11同埋兩部買咗幾年嘅iPad (但同時另外3部7plus又冇事!)嘅問題,咁可能你要去apple 門市走一趟!

禁止訪問

牛年勳章

男爵府

Fanfanng 發表於 20-12-31 11:09
試吓連電腦用itunes更新?

試過幾次都唔得,apple員工睇住我個熒幕遙距指示我,都唔得

男爵府

LekGirl 發表於 20-12-31 11:05
我以為熄WiFi 呢個方法可以幫到你,因為果時我係用呢個方法解決我部11同埋兩部買咗幾年嘅iPad (但同時另外 ...

唔得呀
謝謝你

首頁

尾頁

跳至