1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

21個月,食飯唔肯坐定定,周圍走,頭痕

大宅

除左初初未坐得好會抱住餵,之後一直都係食飯要坐high chair食,食完至放落地,要有返呢個習慣,出到街食飯都可以坐定食到一餐食

大宅

aguis 發表於 20-12-30 20:18

我小朋友2歲半,自細自己坐,食晒先比走,而家坐普通凳,都一樣,食晒將碗比我,抹好嘴先去玩,係習慣黎。媽媽你可能要辛苦d,set好規則重新建立習慣,離座就唔比食。其實小朋友好聰明又喜歡蝦媽媽,所以真係少d心力都唔得。

我小朋友雖然肯坐好自己食,但食到一半,唔餓了,就開始食得慢。鬧極都係咁,勞氣又冇效。之後我開youtube d歌,得聲,冇得睇,佢又乖乖食,食食吓停,我就停音樂,佢即刻知要繼續食。咁又暫時解決左食飯問題。

男爵府

大人唔忍心餓佢。令到食飯既責任落左大人度而唔係自己度。

侯爵府

2024年龍年勳章

siusiumi 發表於 20-12-31 03:03
我小朋友2歲半,自細自己坐,食晒先比走,而家坐普通凳,都一樣,食晒將碗比我,抹好嘴先去玩,係習慣黎。 ...
開youtube d歌,得聲,冇得睇,佢又乖乖食
好方法

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

食飯時間收晒所有玩具,亦唔好開電視,個個大人小朋友都坐定定食。最初佢都應該唔會合作,坐唔耐,佢可以落嚟,但唔會有嘢玩,佢要食飯就返嚟坐低先有得食,過咗食飯時間就收碗,等下一餐先有得食,餐同餐之間唔可以有零食,最多一塊餅或食水果。

對住某啲坐唔定小朋友係好煩,淨係嚟硬嘅未必受,真係餓到下一餐都食少少架咋,但又唔可以完全冇規矩,否則日後更加唔合作。

大宅

親親小孩子 發表於 20-12-31 12:37
食飯時間收晒所有玩具,亦唔好開電視,個個大人小朋友都坐定定食。最初佢都應該唔會合作,坐唔耐,佢可以落 ...

我個3歲都坐唔定⋯食飯佢係坐喺度但會郁嚟郁去玩餐具,周圍望⋯

大宅

食飯一定要習慣坐定定,未食完唔可以走落地

男爵府

我女22月大,食咩都係坐high chair ,食完先可以落地

大宅

回覆樓主:

日日同奶奶唔同意見 我果個已經習慣睇電視餵食 我想改 佢就話唔餓得 唉

我平時自己屋企工人好錫佢 驚餓親 我都打算開始無電視 自己食

大宅

steve983 發表於 21-1-1 21:19
日日同奶奶唔同意見 我果個已經習慣睇電視餵食 我想改 佢就話唔餓得 唉

我平時自己屋企工人好錫佢 驚餓親 ...

睇電視餵到算好了,我那個是周圍走

大宅

aguis 發表於 21-1-2 04:17

而家問題就係要佢習慣坐定定食嘛,樓上媽媽既意見都係我地做緊,食嘢要响high chair到食,未食完唔落地,我仔到食飯時間識拉張high chair出黎,雖然佢食飯唔係食得好,但佢未夠1歲出過去同大人一齊食飯幾次,佢都可以成餐飯坐响high chair到,成個幾鐘,冇落地,坐到走,冇四圍走
初初我買張high chair返黎,我都係甘比99話我吖仔甘細個迫佢自己食,要佢自己坐high chair,但點知第一次帶佢出去食飯,佢成餐飯坐响到冇樓計,冇落地,啲人又係甘讚吖仔乖,佢先冇出聲

大宅

sylingcccc 發表於 21-1-2 09:00
而家問題就係要佢習慣坐定定食嘛,樓上媽媽既意見都係我地做緊,食嘢要响high chair到食,未食完唔落地, ...

我見到人地一歲 自己食 無電視 就覺得好灰 點解人地咁乖 唉

大宅

steve983 發表於 21-1-2 16:58
我見到人地一歲 自己食 無電視 就覺得好灰 點解人地咁乖 唉

冇得比個wo,個個小朋友發展唔同,自己點做,同屋企人有冇合作都重要,餵食唔係問題,學自己食都要時間,係睇媽媽自己點處理,你一日唔比佢學坐定,佢點自己食呢?

侯爵府

最簡單就係離座無得再食
當然家中有長者就配合唔到
我會照鬧
小朋友係我,由我自己教番

想食餅同生果要食哂飯先有

我女依家2歲半,歲半左右已經自己食飯,每次出街其他人都讚佢好叻自己食到
但其實自己食飯係本能,點解會讚

依家d小朋友比大人寵壞哂...

別墅

aguis 發表於 21-1-2 04:17

樓主不如試下唔追餵佢,總之餐飯食完就執枱 ,要等佢知道唔食就會肚餓 ,直至下一餐,你要恨心d 千祈唔會心軟驚佢肚餓又再煮俾佢食。
我自己試過一次 ,當時我仔大約兩歲,我仔無周圍走,只係掛住玩玩具同唱歌講野,每次食飯都食好耐,後來我恨心一次之後情況都開始慢慢有改善

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

steve983 發表於 21-1-1 21:19

我平時自己屋企工人好錫佢 驚餓親 ...
同你一樣, 不過我已經睇化, 佢肯食就算
我果個2歲幾, 如果唔俾佢睇會自己扣喉扮嘔, 嚇人咁
但由細到大都一定要住high chair 食
收碗呢招對我個女無用
就算俾佢睇電視, 佢都食唔曬
佢真係唔中意食就可以唔食
就算肚餓都只會食開頭果幾啖,
生長線由出世既50幾跌到得單位數邊緣
行夠鐘收碗呢招應該會細粒過1歲既BB

男爵府

siusiumi 發表於 20-12-31 03:03
我小朋友2歲半,自細自己坐,食晒先比走,而家坐普通凳,都一樣,食晒將碗比我,抹好嘴先去玩,係習慣黎。 ...

我仔有時都係要出動YouTube,又係得聲無畫面。但佢係要聽tbb既劇集主題曲,重要揀歌聽,一聽到d音樂唔岩心水就叫skip,skip到我暈暈地....

伯爵府

應該你要介左唔好追住餵先
餐枱同凳高度係咪啱小朋友高度?
我睇超級奶爸有一集有講枱同凳都好重要

大宅

V塞娜 發表於 21-1-4 18:53
我仔有時都係要出動YouTube,又係得聲無畫面。但佢係要聽tbb既劇集主題曲,重要揀歌聽,一聽到d音樂唔岩心 ...

你仔鐘唔鐘意愛回家首歌?我仔一聽就搖擺~~~~

揀歌我仔都會,不過知佢喜好,我心情好就會揀d飲歌佢聽,但youtube有時自動出左d其他歌,佢都會投訴,咁我直停左,問佢要唔歌歌,佢冇得揀架喇,唯有照聽。

首頁

尾頁

跳至