跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友收到崇真ACK PM offer,本身響一間happy school讀N,可原校升,現考慮轉唔轉。
近兩年好少見崇真post,好壞參半,好既就讚比一般卷校有更好語境,多平價課外活動,校巴接送。唔好既就話學校行政混亂,校巴遲,日日翻學趕頭趕命,如果唔join佢啲課外活動同普通學校無分別甘話。

比較少人提佢啲基本課程究竟係點。
因為升小應該夠分入地區一線小學,驚依家間happy school程度淺小學難追,但崇真程度就足以應付?

比較擔心學校收生多變相對小朋友既照顧無甘好,因不是住深水埗,日日校巴又有啲驚,翻埋興趣班小朋友lunch可能只可食個包....但又講到語境好好甘...

知道好多人考,希望有用家分享下,感謝。

民房

AlphaB 發表於 20-12-31 04:55
小朋友收到崇真ACK PM offer,本身響一間happy school讀N,可原校升,現考慮轉唔轉。
近兩年好少見崇真post ...

細女今年K1,其實好睇家長要咩,我大仔讀Happy School,但佢程度比較高,所以太輕鬆,我有外補(一定要)。崇真我覺得都幾注重學業,隔日有native teacher 教英文或教普通話,但相對2日度要做功課,家長要陪讀(睇書寫簡單閱讀報告/認字),我覺得相對好多野要家長幫手跟。我本身住東九,校巴姨姨好好,無你所講既問題。同埋佢有直屬私小都幾好,本人打算報崇真私小再大抽獎可以進取d(emoji)

民房

回覆 Priscillapcpig 的帖子

好不好不知道,我家小朋友也被錄取,但是幾次接觸後只感覺學校沒有什麼人情味,很傳統教條化,只懂按照規矩做事,擔心將來對小朋友關心不夠,返學不開心

首頁

尾頁

跳至