自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

maymay220hk 發表於 21-1-1 18:14
快啲分享下 叉雞飯瘦身法

食過ㄧ兩次油雞飯,就俾你地記咁耐,唔好笑我啦

公爵府

maymay220hk 發表於 21-1-1 13:55
先介紹我自己喜歡運動
每日都有適量運動、跑步、游水、yoga ,gym以上都系常做、用我所知同大家分享、如有錯 ...

子爵府

maymay220hk 發表於 21-1-1 18:13

好fit

呢個就係我另一個欣賞你既地方,你喺呢方面既知識已經好廣,但仍然會 虛心學習,接受其他人既分享
入返正題,你點睇168斷食法,如初期進行,係咪會容易吸收蛋白質不足?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

maymay220hk 發表於 21-1-1 18:13

好fit

想跟你學習多D, 心得真係唔敢講, 但我發覺毅力真係好重要, 最好可以將運動變成生活既一部分, 為健康好為身材也好

呢星期因為凍左好多, 所以午餐同晚餐都食多左飯, 體重即刻上左2磅, 以我原本94磅既體重算好多架啦

睇來澱粉質真係好影響體重

大宅

牛年勳章

回覆 maymay220hk 的帖子

子爵府

回覆樓主:

係咪要配合運動,因為我一直都係咁食,但只有肥

男爵府

回覆樓主:

其實如果要返工,中午用211食法簡咩食材好?

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

留名學嘢

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

小菲比 發表於 21-1-1 19:49
呢個就係我另一個欣賞你既地方,你喺呢方面既知識已經好廣,但仍然會 虛心學習,接受其他人既分享
...

我覺得168系可行丶古代人糧食不足丶但身體都一樣強壯丶蛋白質量吸收系計重量丶50kg 大約食70g蛋白質丶可以挑選高蛋白質食物配合

珍珠宮

maymay220hk 發表於 21-1-1 18:10
醫生有冇飲食建議給你?
肌肉萎縮是吸收不足蛋白質導致?
還是有什麼原因?

醫生話有胃口食到野都可以了,食得的都可以食(我有些東西唔可以食) ,都係小食多餐。
肌萎係因為長期瞓床和腎功能急性衰竭,導致流失蛋白質。
我矮㗎,得153, BMI 18左右
我已經重咗,最瘦嗰時39kg

我都覺得應該再食多啲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

maymay220hk 發表於 21-1-1 17:05
新年快樂

行山 心曠神怡

好好太陽,要出去曬,增加吸收維他命D

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

maymay220hk 發表於 21-1-1 13:55
先介紹我自己喜歡運動
每日都有適量運動、跑步、游水、yoga ,gym以上都系常做、用我所知同大家分享、如有錯 ...

Support

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

maymay220hk 發表於 21-1-1 21:41
我覺得168系可行丶古代人糧食不足丶但身體都一樣強壯丶蛋白質量吸收系計重量丶50kg 大約食70g蛋白質丶可以 ...

同意,我早前都試左5個月168,係呢幾星期天氣凍,就拉闊番個時間

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

wan_sosin 發表於 21-1-1 22:50
醫生話有胃口食到野都可以了,食得的都可以食(我有些東西唔可以食) ,都係小食多餐。
肌萎係因為長期瞓床 ...

https://www.facebook.com/106154352764107/posts/3722665487779624/

好勵志
想同你分享

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

LM.
Thanks for sharing

男爵府

Lm及收藏了、謝

珍珠宮

maymay220hk 發表於 21-1-2 00:23
https://www.facebook.com/106154352764107/posts/3722665487779624/

好勵志

多謝你分享,我會keep住做運動,其實都係必須要做,因為我重病過,現在是長期病患,只要一停咗少運動,身體機能好快倒退,我都要定期返醫院check心肺功能同體能,都唔想過唔到,我現有8成肺功能,心臟輕微積水,所以要keep好啲。可惜而家出去要戴口罩,我心肺差再戴口罩,好難去練心肺功能,最多只可行下。

子爵府

虎到金來勳章

bb86 發表於 21-1-1 18:52
食過ㄧ兩次油雞飯,就俾你地記咁耐,唔好笑我啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jamesbond007 發表於 21-1-2 10:20

你仲mut大個口笑人

珊瑚宮

wan_sosin 發表於 21-1-2 10:14
多謝你分享,我會keep住做運動,其實都係必須要做,因為我重病過,現在是長期病患,只要一停咗少運動,身 ...

在家做多些運動,起碼唔使戴口罩

首頁
12345...7

尾頁

跳至