自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Giant 發表於 21-1-5 21:18
其實“一份”即係幾多呢

一個合比例碟分量

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 21-1-5 21:25
入來留位先
我認冇恆心
唔跑得

一星期2次已經好好、系一分堅持來的
總好過時做時吾做丶隔一頭半個月先做
運動能醫百病

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 21-1-5 21:41
疫情前有3日
之前户外運動要戴口罩就停曬
我面好敏感

我都系衰左向戶外口罩令期間
停晒跑步直頭想C

個排改咗跳繩+跑樓梯頂住先

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 21-1-5 21:54
跳繩,我唔協調
有快行樓梯,但又話對膝蓋唔好,唔敢行咁多

我以前吾瘦、個肚腩好大、手臂又鬆弛

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 21-1-5 21:54
跳繩,我唔協調
有快行樓梯,但又話對膝蓋唔好,唔敢行咁多

用正常行路
上落樓梯方法
系吾會傷膝蓋

你試下……上樓梯時用埋臀部肌肉feel下、雙腳冇甘攰、度力系落左在臀肌到

珍珠宮

Giant 發表於 21-1-7 08:49
醫生話落樓梯、落斜路係傷膝關節的呀! 因要承受身體重量,反而上就冇問題,可訓練肌肉。

應該係要視乎身體重量和自身肌肉量
如果本身已經去到退化嚴重、 而一直未有處理問題、膝關節已經承受長期壓力、就不而加重負擔

但未有退化、只想為未來作好打算去保養、 反之言多加訓練、增加好關節肌肉量保護、 軟骨組織細胞再生、 可避免進行手術

https://youtu.be/icZuSz1WU40

珍珠宮

忌廉寶寶 發表於 21-1-7 12:54
Hi Maymay,有野想請教你呀
我大概半年前開始做運動,食野習慣冇乜改變只係食小左宵夜,好天會出去跑步連拉 ...

hi 寶寶 、 唔好講請教太言重、 我識嘢其實好皮毛、運動返睇多個星期身體變化

查實我吾系好睇磅數、 亦甚少上磅、 在於我磅數上落3kg係好平常、 有時睇數字可能系肌肉量多、因肌肉增長速度慢、需要較多能量、或身體鎖水功能高左、我地吾系運動員、要平衡心理同生理需要、食系人原始需要、我都會好似你亂食一排、做返恆常運動、自然收身

珍珠宮

忌廉寶寶 發表於 21-1-7 12:54
Hi Maymay,有野想請教你呀
我大概半年前開始做運動,食野習慣冇乜改變只係食小左宵夜,好天會出去跑步連拉 ...

1kg 肌肉可以幫手消耗 13大卡
食是好重要丶要增加足夠肌肉量丶一定要食優質食物

咪可以大吃大喝丶再吃大餐

講起食又肚餓

珍珠宮

mercurycc 發表於 21-1-7 13:54
而家想增肌要學習。

任何時候都適合

只要將自己變得更加好丶更加積極

珍珠宮

mercurycc 發表於 21-1-7 14:05
睇你既相,我都係手腳瘦,
bmi都正常,但d肉肥晒係中央,
希望減3變晒做肌肉就好,

skinny fat 系普遍人身型
睇片了解下

https://youtu.be/wCO-KlfQJaw

珍珠宮

Giant 發表於 21-1-7 16:24
樓主May,妳係減重達人,有事想請教可以嗎? 呢排食極都唔飽,可唔可以幫忙睇吓我嘅餐單出咗咩問題呢?

:

吾算係達人丶大家分享心得
你早午個分量卑我食都頂唔肚丶冬天要熱量較多丶個分量好小丶餓系正常事丶你冇生積丶一隻蛋一隻蕃薯好小丶肉都好小

計卡路里我吾叻
Bk有位Jm系高手

你戒米飯?戒肉類?

三文魚omega 3,倉魚、罐頭吞拿魚丶沙甸魚丶紅腰豆、毛豆蛋白質都好好

珍珠宮

cckuma 發表於 21-1-7 16:00
肥咗之後長期腰痛,除咗減肥仲想練core,有無咩動作啱我?

腰痛可以有好多原因
我以前成日腰痛、 寒背、條脊椎姿勢不良、 背脊唔夠肌肉承托所致

當你企直、雙手向左右拉上合實、吸氣拉長身體、手指向天上、 感覺似有條繩拉上去

先要揾出導致妳腰痛原因
https://youtu.be/cUVPfQqmJkk

先減輕腰痛、多放鬆、減小腰間壓力
https://youtu.be/ns5DvlBr0AY

cckuma    發表於 21-1-11 12:31

珍珠宮

littlesister 發表於 21-1-7 16:41
到,減肥ING

而家係生酮飲食緊,暫時零運動,不過最近有行山

普遍大部分人、冇練開腳、一定系吾夠肌肉量、我以前腳肌肉都好弱、當落山時直頭感到腳震感覺、吾系講笑

珍珠宮

Giant 發表於 21-1-7 15:54
謝謝妳,又學到嘢喇
因我雙膝已退化,已經唔可以踎和跪,所以醫生叫我寧上勿落
...

求改善、求改變系好事
每個人都想身體健康、老來行走自如、行得走得、任何時間起步都吾會遲、要身體 靈活適量運動真系需要、慢慢提升返

珍珠宮

小菲比 發表於 21-1-7 14:13
2021開始左幾日,呢幾日都積極左做運動,又每天抽時間學習英文,打算練習埋冥想清洗一下頭腦,要持之而行! ...

呢位女士好勁

http://www.jianshenrun.com/archives/83313

珍珠宮

小菲比 發表於 21-1-7 14:13
2021開始左幾日,呢幾日都積極左做運動,又每天抽時間學習英文,打算練習埋冥想清洗一下頭腦,要持之而行! ...

我都學習緊放空、為自己加添耐性

首頁

尾頁

跳至