自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

想買、但未買過、不知邊隻好

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

記得有年特別凍,凍咗好耐,去咗千色店買咗3部,Turbo牌子暖風機

瑪瑙宮

Luchuma 發表於 21-1-1 18:27

充油或暖爐一定係比較安全。而且亦可溫暖大些範圍。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

路過想問下,係房間開暖風機(不是陶瓷)可否關實窗同關實門?

男爵府

2023年兔年勳章

暖風機吹正真暖,不過真係會好乾。見天文台預測今年比正常凍,又怕疫情期間病,上星期訂左部充油式,點知前日先通知要delay到一月中先送。我即時走去附近fortress 買部有現貨既充油式返屋企,等拎時見有好多人問幾個唔同款既暖風機,職員都話冇貨要等了。

呢幾日開來用,充油式冇暖風機咁乾,佢係慢慢咁全屋暖,暖風機就係範圍細D但快D 暖。用落覺得充油式舒服D,不過係重+大件要搵位放。我屋企4百幾呎充油式放係廳,廁所有浴室寶,房用電暖毯。宜家屋外11度,廳開住充油式係房都有18-19度,呢2日開佢都唔駛開浴室寶。

諗落真係早買早享受,以前冬天一凍就輪住病,分分鐘一個冬天既睇醫生錢仲貴。

象牙宮

屋企有充油式,
陶瓷暖風機,普通暖風機,
各有好有唔好,睇下地方幾大,
放係廳或房想要咩效果決定。

男爵府

首選冷暖變頻機慳地方又安全,另外dyson 都好用,夠暖唔會燙傷又易清潔 https://www.dyson.hk/zh-HK/dyson ... mic-gunmetal-bronze

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

jadentwiggy 發表於 21-1-1 22:29
首選冷暖變頻機慳地方又安全,另外dyson 都好用,夠暖唔會燙傷又易清潔 https://www.dyson.hk/zh-HK/dyson ...

會唔會吹到好細範圍同埋好乾?thx

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我老公買左dyson,之前夏天當風扇,而家變左暖風機,一物二用。

男爵府

回覆 vivian0919 的帖子

dyson我放廳就唔係好乾,房用冷暖機就乾啲,可能房範圍細啲,所以個人乾啲,如果廳開冷暖機唔用dyson又無房咁乾,不過Dyson 夏天當風扇用呢就唔夠涼同大聲咗啲,2X度以下吹就Ok,不過太熱都開冷氣喇,呢部有埋除甲醛嘅空氣清新機又,除咗大聲咗啲,其實都幾好用。我嗰廳大約200呎左右,呢排用都夠温。

象牙宮

jadentwiggy 發表於 21-1-2 02:31
回覆 vivian0919 的帖子

dyson我放廳就唔係好乾,房用冷暖機就乾啲,可能房範圍細啲,所以個人乾啲,如果 ...

老公都話要買,我話唔係太凍諗下先。
想問下塊過濾網換幾錢一塊?
見好似兩塊。

男爵府

回覆 mercurycc 的帖子

官網$750 淘x有代用百幾蚊。部機有換芯提醒功能,我買咗10個月,日日用10個鐘以上,到依家仲未需要換。

男爵府

dyson is good.

象牙宮

jadentwiggy 發表於 21-1-2 14:04

官網$750 淘x有代用百幾蚊。部機有換芯提醒功能,我買咗10個月,日日用10個鐘以上 ...
多謝資料,佢聽到d芯咁貴唔再話要買。

男爵府

代用¥140其實唔貴呀,其他空氣淸新機咪仲貴,同埋好易淸潔,我用1張抹塵紙再用濕布一抹就好乾淨,唔使好似傳統風扇咁要拆塊扇葉月個網攞去洗。

象牙宮

jadentwiggy 發表於 21-1-2 18:07

代用¥140其實唔貴呀,其他空氣淸新機咪仲貴,同埋好易淸潔,我用1張抹塵紙再用濕 ...
代用要係淘寶買?
係咪同一樣物料?做到同一樣過濾效果?
唔鐘意夏天用佢覺得唔夠涼,
到今日都未開過暖爐,
老公上次話要買,我都唔理佢。

男爵府

我見廠個過濾網同一般隔塵網一樣物料,淘我未淘過但見留言話幾好,其實佢最入面仲有一個過濾甲醛嘅過濾綢,呢個係唔使換的。

象牙宮

jadentwiggy 發表於 21-1-2 19:09

我見廠個過濾網同一般隔塵網一樣物料,淘我未淘過但見留言話幾好,其實佢最入面仲 ...

研究下先。
本身屋企已有幾部,如果一部都無可能會即買。

大宅

回覆樓主:

我去電器铺睇下先,謝謝大家

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

買過充油式,米格熱能, 陶瓷暖風機。

充油式:冇咁乾,但比較慢熱,如果番屋企又凍都要等陣。whirlpool, 用咗好多年,個插頭仲好健康,冇溶到。

米格熱能:快熱,唔算乾。Turbo , e+多數用呢部。

陶瓷暖風機:一開皮膚就爆晒,就算唔係對住吹,或只係吹一陣都頂唔順。仲有唔好彩,買果隻牌子origio 座地式,個插頭熱到熔咗,離譜!掉咗。

首頁

尾頁

跳至