自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Elenalan 發表於 21-1-6 22:10
去到佢屋先知佢叫左咁多食物,亦冇人意識到佢會位位$500咁收錢,當時氣氛太尷尬,我地又已經一早同佢講左d ...

唔攞食物我都會攞枝酒

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我有一班朋友每幾個月都會上我屋企打邊爐,我們都一直係會AA制
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

公爵府

牛年勳章

AACheungCheung 發表於 21-1-6 23:08
點會吖,佢就係突登叫咁多野食,然後一定食唔哂就可以留返俾佢喇

開多次party
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

伯爵府

減齡達人勳章

朋友上來食飯唔會叫人夾錢

伯爵府

減齡達人勳章

朋友上來食飯唔會叫人夾錢

伯爵府

想生BB熱投

你哋係咪夾埋架
有另外一個鋪好似

公爵府

回覆樓主:

疫情下邀請得上屋企食飯都應該非常熟絡,下次叫夾錢或一人買一D野啦

子爵府

alicialee1210 發表於 21-1-6 23:15
我有一班朋友每幾個月都會上我屋企打邊爐,我們都一直係會AA制

你情況同樓主唔係好同,你似借個地方出嚟大家定期聚會,AA合理
樓主係一次半次喎

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

siufcat 發表於 21-1-6 20:25
-.- 佢同佢男朋友清空晒我雪櫃
你地會點?以後都唔再請佢哋來!

朋友黎我屋企食飯,我唔會要人俾返錢!黎得我屋企都係客人!

公爵府

回覆樓主:

要夾錢就早出聲,尤其係人少,人哋好易誤會。我朋友多乜人都有,知道個個做法唔同。我自己反而唔怕請唔夾錢果種朋友,最怕係帶上黎份禮貴過餐飯果種,驚失禮。不過請得上黎都係好朋友,有來有往,唔計得咁多。

男爵府

既然叫得人上黎食飯,就係請架啦!

大宅

牛年勳章

如果你一早無講明要夾,請得人上你屋企-般來講係你做東,至於朋友識唔識做,倒如佢係唔夠食至清空你雪櫃,定特登摷你㕑房揾貴嘢食,好睇你有幾了解佢地同有幾friend,我係你如果介意,-係無下次,一係下次講明。第一次真係要硬食,無計

侯爵府

如果主動叫人哋上嚟打邊爐, 好小會叫人夾錢, 但係出席嘅人也應該識做, 買啲食材或者甜品生果嗰啲啦

如果你朋友上嚟清曬你啲嘢, 又冇主動付出小小, 令你感覺不佳, 第時都係唔好叫上屋企啦

大宅

我唔會介意,叫人上來唔會要人夾。一係就唔叫

水晶宮

回覆樓主:

大學同學到依家咁多年
互相去屋企食飯
多數打邊爐 外賣pizza 燒嘢食
全部自動波夾返

食到咁上下停曬手
就會有被邀請嘅問
大家要夾返幾多

大宅

回覆樓主:

我去朋友屋企無論係食飯/打邊爐/叫到會/bbq/開party都好,我都一定主動提出夾錢嗰個,而且我多數都會買啲貴價少少生果上去,個個都唔出聲主人家邊好意思叫大家夾錢,所以次次我都主動開口話夾錢,如果主人家真係唔肯收就由佢,反正我點一定會買啲嘢上去,收嘅咪大家齊齊夾錢,夾錢都應該呀,朋友間大家都有份食,人哋又出地方,總之大家識做嘅就會開心啲,有來有往。

伯爵府

牛年勳章

BKsquare 發表於 21-1-6 23:44
大學同學到依家咁多年
互相去屋企食飯

我一班舊同學 + 朋友,經常夾$去其中一個屋企打邊爐。

人地又買又洗,又要出電爐,吾夾$都吾好意思吧!

我地自動自覺,食完夾$。

大宅

BKsquare 發表於 21-1-6 23:44
大學同學到依家咁多年
互相去屋企食飯

同意,我一向都係主動提出夾錢嗰個,唔使主人家為難點開口,要畀但主人家唔收係一回事,點都唔可以完全唔提要夾番錢畀主人家。

侯爵府

回覆樓主:

我未試過叫人上來要夾錢,不過我試過去人屋企要夾錢,覺得好怪。

子爵府

virgokaren 發表於 21-1-6 23:53
我一班舊同學 + 朋友,經常夾$去其中一個屋企打邊爐。

人地又買又洗,又要出電爐,吾夾$都吾好意思吧!

終於見到有人會夾
我地都會夾架wor ,咁佢地個個月都上黎我度打邊爐唔通我次次都請佢地

平時一兩個上黎食下飯就唔會叫佢地夾既

首頁
34567...11

尾頁

跳至