自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

近年,每年(農曆),年尾年頭都會申請大嶼山自駕遊,主要同爸媽上大佛還神拜神!
以前都係坐巴士或坐纜車,不過,因為媽媽早兩年做完腸癌手術,機能關係,佢唔可以忍太耐廁所,揸車點都方便過巴士,沿途有洗手間就可以停低,坐巴士... 落咗車中途上車怕佢無位坐!
今年配額.... 特別難搶!我試咗好多朝!
頭先喺友儕間呻一呻,條道德L... 即彈出唻「少D車對牛牛生命都保障D!」 叫人搭車上去,又話拜神唔環保!又話限聚,但我地一齊住架!
我媽健健康康正正常常,我閒日啊女zoom完就約佢地去啦,洗朝朝早天未光起身去搶配額?!
明天仲要繼續試!

男爵府

拜神有心就可以,有冇 permit 就隨緣。

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

上網見到一、二月都full晒,今年真係好多人申請

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

dlee_ca 發表於 21-1-8 12:33
拜神有心就可以,有冇 permit 就隨緣。

兩老鍾意上山拜!
老人家,仲拜得幾多年,申請到去到,佢都又開心D!去唔到我都無辦法,只想佢地開心D啫!
老人家對神佛... 唔知點講,要做手術果年,年頭上去拜,兩個都許願話過手術成功,每年都會上去,老人家講「誠信」,我明嘅!佢地都明,我好勤力每朝試,試唔到都無辦法!
但今年真係較難,往時只要準時就順暢,一take就得!今年試咗成個星期,都唔夠人快!

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

或都你等過年後,等天氣暖D先入去還神拜神

珍珠宮

vvbb2214 發表於 21-1-8 12:37
上網見到一、二月都full晒,今年真係好多人申請

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

自己盡左能力,試左就得啦
若太full,申請唔到都無辦法

唔好太上心介意人地講咩
我自己現在學會少d同人呻
有時呻完,可能仲反效果

侯爵府

咁點解唔搭的士?的士轉的士都得㗎

珍珠宮

哩個「fd」,男士唻!
我女細時,連我入殘廁換片床換片,佢都批一餐!
話我阻住傷殘人士用廁所!
大佬呀!當年,唔係個個地方/商場嘅女廁都有換片床,唔係度度有育嬰室!果時仲有商場得殘廁有床換片架咋!

珍珠宮

VickiC 發表於 21-1-8 12:42
咁點解唔搭的士?的士轉的士都得㗎

好難截呀!藍的數量少,但多人等!
又試過上車前問的士哥哥.... 話要間唔中停低去一去洗手間,要等等,個個都 eeoo ...

珍珠宮

Angelice-BeBe 發表於 21-1-8 12:40
自己盡左能力,試左就得啦
若太full,申請唔到都無辦法

佢真係道德L唻架!乜都站在高地上!

珍珠宮

vvbb2214 發表於 21-1-8 12:38
或都你等過年後,等天氣暖D先入去還神拜神

如果盡力都係無,就唯有係咁!

男爵府

回覆樓主:

盡做啦,你咁孝順,希望可以孝感動天

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

各有道理啦,伯母堅持一定要於新正頭去拜神嘅自有佢理由及自由,咁自駕又真係對老人家方便d嘅,不過朋友亦非無理,自從政府放寬俾市區車入島之後,有某d人真係用"highway style"去行離島山路,唔會顧及牛牛係唔識交通規則的,真係唔少因而受傷甚至死亡。另外,藍的真係生意唔憂做,經常要停廁所站變相阻佢接下單生意,梗係唔鍾意啦。
正月天氣難預料,響四面空曠嘅山頭寒流、強風、春雨夾擊...... 老人家都未必受到;一於等天氣回暖,又少d人搶,咁就雙贏啦,何況只要有心,四季都係拜神時,神明會明白及體諒的
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

Giant 發表於 21-1-8 12:51
各有道理啦,伯母堅持一定要於新正頭去拜神嘅自有佢理由及自由,咁自駕又真係對老人家方便d嘅,不過朋友亦 ...

我地都喺西貢禁區活動開,成日都喺入面揸車出出入入,其實都知慣咁預咗隨時見到牛!我地真係okay嘅!
我地都知好多「假期郊遊車」比較唔適應郊區嘅駕駛態度!

侯爵府

baby_chu 發表於 21-1-8 12:55
我地都喺西貢禁區活動開,成日都喺入面揸車出出入入,其實都知慣咁預咗隨時見到牛!我地真係okay嘅!
我地 ...

我都住附近喎
咁啱嘅

珍珠宮

VickiC 發表於 21-1-8 12:59
我都住附近喎
咁啱嘅

伯爵府

每人有自己睇法,咪唔好理佢囉

男爵府

baby_chu 發表於 21-1-8 12:55
我地 ...

政府有得配額就唔關環唔環保事啦,你個“朋友”搵嚟講

男爵府

baby_chu 發表於 21-1-8 12:30
近年,每年(農曆),年尾年頭都會申請大嶼山自駕遊,主要同爸媽上大佛還神拜神!
以前都係坐巴士或坐纜車 ...

我以前都試過book到,不過真搭正7點撳入去搶,試過遲幾分鐘已經無額,電動車就容易好多

首頁

尾頁

跳至