自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

TVB新聞部製作嘅星期日檔案,係1月10號播出嘅年輕媽媽,我冇睇到,只係依據係自由廣場嘅一個post內,
各版友透露內容,引發有10頁嘅討論,其中更引致節目中其中
一位當事人Angela 登記account,入嚟解釋。
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23417125&extra=page%3D2&page=1

我亦喺嗰個post作出回應#105

對於今次節目組製作節目出現比較片面描述,
令大部份人,對節目中三位當事人產生一啲負面嘅見解。

其中包括嗰位年輕懷孕,但係有同男朋友結婚,仲一齊自食其力,
養育子女,做個負責任嘅未婚媽媽。

佢登入BK,係係想解釋同澄清一啲論點:
1)佢唔係讀到中三輟學,係讀完中三轉修讀其他課程,可惜因為懷孕而被迫終止學習。
2)佢喺節目中講話希望得到回報,我唔知係剪輯問題,定係佢當時冇再詳細解釋落去。
佢講希望有回報係指佢仍然喺度進修,希望考得好成績有回報。
而並不是網友認為佢希望養大仔女等仔女回報。

我開頭睇網友指責佢呢方面,我都唔認同佢係想得到仔女長大,賺錢回報佢。
只不過我以為,佢講嘅回報係指,佢兩夫妻好努力咁生活,照顧兒女,能夠成功養育仔女成人,就係佢嘅回報~

我好感謝佢肯走入BK,作出解釋,令我哋呢啲旁觀者有個比較清楚嘅認知,
所以我決定開一個舖,為佢哋一家打氣,
正如我喺嗰個post所言,
祝福你哋生活幸福,互相扶持,邁過每一個生活上嘅難關~
願你患病嘅兒子,一切安好⋯

公海咩post都有,所以仍然唔認同後生生仔嘅,我尊重你表達意見嘅自由,
正如我悍衛我發呢個post嘅自由

更正:我上YouTube睇完成個節目,我承認無線節目組並無太大嘅偏頗,
佢只係用平實嘅手法,將三個當事人自己嘅意見表達出嚟,每個觀眾睇完
有咩感想,完全係個人睇法。
我仍然覺得我會欣賞Angela,佢又好正面面對自己嘅人生,
不過佢嗰句回報,尤其佢講完養育佢既子女長大後,的確會令人誤會。誤會
不過,不過我仍然會祝福佢哋一家。
至於決定再次懷孕,希望生個女兒嗰位女士,我唔認同佢嘅做法,
但係我尊重佢嘅自由。
最後攞綜援嗰位,佢話如果小朋友唔需要有突發事多咗支出,
佢一個月係儲到$1000 㗎,咁佢嗰啲貴價物品點樣嚟就無謂追究啦~
不過,仲要養三隻貓,就有點那個了⋯⋯

男爵府

observer 發表於 21-1-11 18:23
TVB新聞部製作嘅星期日檔案,係1月10號播出嘅年輕媽媽,我冇睇到,只係依據係自由廣場嘅一個post內,
各版 ...

支持年輕媽媽勇敢地走佢地選擇既路,加油。

但某d會員語帶歧視,真係睇佢幾個回覆就知其人品,無同理心,幾難聽既說話都講得出,可悲

伯爵府

其實任何年紀,只要努力工作,做回父母應有嘅責任,都唔應該受到 歧視,但要攞 綜援養活一家,絕對唔應該受到讚揚。有會員話佢地勇敢肯承擔,節目內前兩位年輕媽媽都算係,但最後嗰個咁都叫做肯承擔?佢係要納稅人承擔佢 一塌糊塗嘅人生

珍珠宮

我睇節目時唔覺有甚麼誤導,我亦無因為該三位媽媽早生仔呢個理由歧視佢哋。

禁止訪問

珍珠宮

BBLoveYou2020 發表於 21-1-11 19:27
冇睇都有咁多結論?好野

的確係⋯

侯爵府

各版 ...

三個最唔負責係最尾嗰個,明知男朋友唔想生都照生,分手後又第二個男友再生又分手,如果仲要食亞公,我真係會歧視佢攞!

水晶宮

各版 ...

我睇節目都唔認為果位年輕媽媽説的「回報」是指仔女長大後俾$媽媽 。

作為父母, 期望子女長大成人後学有所成, 生性做人, 已經係对自己的「回報」。難道呢個期望回報都有錯?

侯爵府

牛年勳章

只能講句,咩人諗咩嘢,我聽到呢句完全冇將回報同金錢或子女供養自己掛鉤,我只會諗,為人母,希望自己仔女都感受到自己付出,長大會愛錫返我,念親情。果啲話湊大仔女竟然問回報嘅人,如果真係連如此都唔期望,都唔知話佛系定堅離地。我自己平凡人一個,我會望仔女長大會識孝順我,愛錫我囉。

珍珠宮

birdbird 發表於 21-1-11 19:35
我睇節目都唔認為果位年輕媽媽説的「回報」是指仔女長大後俾$媽媽 。

作為父母, 期望子女長大成人後学有 ...

呢個回報指甚麼,真係一面鏡,各人唔同。
我聽完係想到「愛」,無聯想到錢。

樓主無睇過節目,一次又一次大段文字指控節目令人誤會,仲奇過其他人誤會Angela媽媽。

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

白毛毛 發表於 21-1-11 19:40

呢個回報指甚麼,真係一面鏡,各人唔同。

你說得對,冇睇個節目的確冇資格發言,
道聽塗說係最要不得,所以我上YouTube睇節目了,
我會修改我嘅主題。

珍珠宮

observer 發表於 21-1-11 20:49
你說得對,冇睇個節目的確冇資格發言,
道聽塗說係最要不得,所以我上YouTube睇節目了,
我會修改我嘅主題 ...

非常好同正面,欣賞你。
睇完有不同感受同意見無妨,重要的係,你講了,不要道聽塗說,人云亦云。也不要太感情用事、偏激,做個冷靜、理智、對事不對人的人吧。

男爵府

回覆樓主:

我覺得25歲生3個,又唔係經濟條件好,完全無諗後果,條路有排行。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

BBLoveYou2020 發表於 21-1-11 19:27
冇睇都有咁多結論?好野

咪就係

洋房

各版 ...

多謝你呀

洋房

同時都多謝幫我發聲嘅媽媽

侯爵府

angela媽媽 發表於 21-1-11 22:18

你要加油,照顧細細佬一定好辛苦。

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

我17歲有左18歲生B,過多1年生第二胎,老公大我一年,係有好多有色眼鏡睇自己,但都一於少理,一開始真係好多野唔識搞唔掂,除左頭一年俾家用請工人屋企人湊之外,咁多年都係自己湊煮飯做全職媽媽,依家一家四口住,仲好恩愛,小朋友8歲拉年輕媽媽們加油

伯爵府

親子王國15週年勳章

年輕生小朋友冇罪,但奇怪點解個個都生咁多個?
一個係意外,外國好多女仔會生完再完成學業,但一下只幾年生三個,嗰幾年人生咁完全停咗?冇讀書一兩年可以易pick up 但五六年真係有難度

男爵府

angela媽媽 發表於 21-1-11 22:18

加油加油我都係年輕媽媽

首頁

尾頁

跳至