自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我有睇,其實年輕生bb唔係問題,問題係你生得就應該自己負責,食呀公個位,我好記得話佢1個月有萬一蚊,無事就可以儲1千,佢其實比好多家庭大洗,仲要講到好唔夠用咁,依啲人比人歧視係正常

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

佢係節目中最幸運的一個,當時有咗個男朋友肯負責任,我睇電視見佢而家環境都唔錯,佢兩公婆應該係有擔戴嘅人,老公上進努力工作,佢就用心照顧屋企同埋教導小朋友,係最尾句「回報」容易令人誤會囉,希望佢一家可以幸福快樂。

尤其同嗰位嫌$11000綜緩唔夠洗對比,更加覺得佢地值得尊重。

observer    發表於 21-1-12 10:46

洋房

大將軍 發表於 21-1-12 06:16
年輕生小朋友冇罪,但奇怪點解個個都生咁多個?
一個係意外,外國好多女仔會生完再完成學業,但一下只幾年 ...

回答一下你嘅問題,我係每三年一個,哥哥好老實講一定係冇預計生,但係第二嗰個係喺哥哥讀N班嘅時候我先再生,另外弟弟都係喺姐姐入讀N班後先生,如果我哋唔係冇計劃嘅話一定會每年一個,因為嗰陣時我哋係冇人幫手湊所以我哋選擇係小朋友入讀N後先再生,因為我哋生完哥哥後打算係生多兩個,我只講我自己,我從來都冇同人講第二第三個係意外,就算搵我拍節目嘅時候我都有講過呢段說話,只係呢段冇播放出嚟,讀書方面有心唔怕遲,做人好多嘢都有難道,起碼有努力過做到幾多得幾多。另外係第二個出世後其實我都有係一啲其他社企做吓兼職幫補吓屋企,我嗰幾年人生唔係停曬

伯爵府

親子王國15週年勳章

angela媽媽 發表於 21-1-12 11:09
回答一下你嘅問題,我係每三年一個,哥哥好老實講一定係冇預計生,但係第二嗰個係喺哥哥讀N班嘅時候我先再 ...

比個叻你
其實我冇話係你,只係一般年輕媽媽,我覺得你同老公都好叻,大家努力建立一個屋企,有planning

電視訪問不能盡信,我有朋友都試過,做一個訪問,比人斬頭斬尾,節目出街,喺呢度比人插爆

我有一個舊同事,二十頭已經開始生,五年生咗四個,我地又有一年產假,根本冇乜見過佢返工,d嘢又掉曬比其他同事,個老公又養唔起全家,所以叫同事一定要返工,佢生到第四個,公司終於頂唔順,叫佢不如轉part time,之後又生第五個,一家生活好成問題,好慘

珍珠宮

kayen 發表於 21-1-11 19:28
三個最唔負責係最尾嗰個,明知男朋友唔想生都照生,分手後又第二個男友再生又分手,如果仲要食亞公,我真 ...

鄙視呢種人!

侯爵府

observer 發表於 21-1-11 18:23
TVB新聞部製作嘅星期日檔案,係1月10號播出嘅年輕媽媽,我冇睇到,只係依據係自由廣場嘅一個post內,
各版 ...

上報

伯爵府

其實我唔知點解要播年輕媽媽,咁遲d會唔會播高齡媽媽?咁唔係年輕/適齡/高齡是但一樣啦,咁都有話題?

反而要照顧長期病患子女既媽媽才是最令人敬佩!

珍珠宮

Cankk 發表於 21-1-12 13:06
其實我唔知點解要播年輕媽媽,咁遲d會唔會播高齡媽媽?咁唔係年輕/適齡/高齡是但一樣啦,咁都有話題?

反 ...

同意!
年輕媽媽點解要讚揚,點解要社會支援,如果要支援都係仔女有長期病或傷殘嘅媽媽喇!

男爵府

回答一下你嘅問題,我係每三年一個,哥哥好老實講一定係冇預計生,但係第二嗰個係喺哥哥讀N班嘅時候我先再 ...

生3個小朋友但主力得你先生搵食唔會覺得辛苦咩?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

karshing 發表於 21-1-12 13:13
同意!
年輕媽媽點解要讚揚,點解要社會支援,如果要支援都係仔女有長期病或傷殘嘅媽媽喇!
...

同意你所講,做家長嘅點會想自己小朋友書都未讀完就走去结婚生仔,條路根本就難行,唔會讚揚反而係反面教材就真

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

只要願意照顧仔女,年輕媽媽冇問題,亦睇得出頭兩位媽媽都好愛自己的仔女,第三位就不敢恭維。

侯爵府

回覆樓主:

年輕人一時衝動,有了小孩,生出嚟承擔責任好正常,但應吸取教訓,學吓規劃之後既路,咁快就生多兩個,是否有考慮清楚,自己及身邊人既承受能力,唔係岐視佢,係覺得佢未想清楚便生,將來既路難行,希望佢努力吧!

珍珠宮

就快有5X新手媽媽

子爵府

回覆樓主:

自己好好生活可以了。
明白有時需要別人認同、體諒,所以會向別人解釋自己,
但其實世上肯體諒別人的人不多,
即使係朋友亦然,
何況係陌生人。

子爵府

人有時會有意外,
會有困難,
會做錯,
如果有人肯暫時扶佢一把,
係有機會企返起身。

子爵府

其實唔一定二十頭.....
三十多歲都可以連生四個.....
產假係權利嚟嘅......

侯爵府

大將軍 發表於 21-1-12 12:12
比個叻你
其實我冇話係你,只係一般年輕媽媽,我覺得你同老公都好叻,大家努力建立一個屋企,有plan ...

長期出糧俾佢生仔咁,你公司好正,一年產假。

侯爵府

zero66 發表於 21-1-12 13:17
生3個小朋友但主力得你先生搵食唔會覺得辛苦咩?

佢本身打算生完細佬出來做全職工作,但細佬出世後身體有事。

男爵府

seiko123 發表於 21-1-12 14:24
佢本身打算生完細佬出來做全職工作,但細佬出世後身體有事。

祝細佬身體健康,一家平安幸福

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

雖然我唔認同早生BB係好事,但覺得你同先生都好努力照顧自己照顧小朋友。
BTW,細仔好得意好可愛,希望佢身體健康!

首頁

尾頁

跳至