3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

例如音樂班,抬拳道,英文補習班呢d幾多歲要開始學架?

我小朋友剛剛3歲,幼兒園下午班係未難就時間d

係未一定要讀呢d,將來升心儀既小學先會易收d架?

複式洋房

我自己做補習社,可以答你3歲唔洗咁快學,亦唔建議去上啲乜外藉老師講故事, 反而 k2 - k3 去上phonics 就差唔多, 跆拳道同音樂呢啲真係for興趣,純粹比小朋友有興趣先玩吓, 有都唔會特別加佢分

複式洋房

我自己做補習社,可以答你3歲唔洗咁快學,亦唔建議去上啲乜外藉老師講故事, 反而 k2 - k3 去上phonics 就差唔多, 跆拳道同音樂呢啲真係for興趣,純粹比小朋友有興趣先玩吓, 有都唔會特別加佢分

水晶宮

回覆樓主:

興趣班當玩下,我好早都俾個女去了(兩歲跳舞,兩歲半畫畫同音樂,三歲游水,四歲gymnastics 同琴)。全部都係當玩,無壓力無考試無表演,無興趣就停。
真係學嘢的,就K2 上phonics 同中文班。英文班之前有上,但佢oral 識晒但又未識寫字,所以唔使補了。
我唔需要玩小一遊戲,所以所有班都無壓力咁上的。

大宅

回覆樓主:

我女3歲3個月開始學英文同Phonics.
3歲7個月開始學琴。
英文可以早d學。但樂器既話我覺得4歲半或5歲先開始好d.

別墅

James0033 發表於 21-1-17 00:46
我自己做補習社,可以答你3歲唔洗咁快學,亦唔建議去上啲乜外藉老師講故事, 反而 k2 - k3 去上phonics 就差唔 ...

多謝你既意見呀,我明白啦

別墅

Nbs 發表於 21-1-17 10:42
興趣班當玩下,我好早都俾個女去了(兩歲跳舞,兩歲半畫畫同音樂,三歲游水,四歲gymnastics 同琴)。全部 ...

3歲學游泳架啦,我都要比佢學下先

別墅

fibe0313 發表於 21-1-18 09:19
我女3歲3個月開始學英文同Phonics.
3歲7個月開始學琴。
英文可以早d學。但樂器既話我覺得4歲半或5歲先開始 ...

明白 多謝你意見呀

大宅

回覆 fung0529 的帖子

英文拼音我地3歲開始,4歲開始就網課,英文,普通話數學,普通話拼音apps,網課畫畫。其實4歲都係上年7月的事,現在4歲半除左芭蕾舞停課,其他都轉左網上。因為我報的都係國內網課,有d可以學好耐。一來疫情冇法,迫住網上,二來我地已經停課左太耐,實在要學野,以學校的進度係冇法應付到升小學。
3孩家庭,壓力山大

水晶宮

fung0529 發表於 21-1-18 22:20
3歲學游泳架啦,我都要比佢學下先

佢嗰陣全班最細,所以都係玩下,學下浸頭落水。原本諗住4歲夏天就正式學,但又遇上疫情,報咗名泳池都唔開。
我有fd 比小朋友1 to 1 咁學,認真好多,4歲可以頭落水游到一兩下

複式洋房

四歲半就帶佢學英文拼音同珠心算

男爵府

我有比小朋友上chat room,3歲開始學。返左近3個月,英文有進步,初初開始只係可以睇圖片講英文字,依家就可以講到小小英文句子,爸爸媽媽都覺得好開心,會繼續學。Phonics就學唔到,老師話要識寫字先可以學⋯
生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

複式洋房

fung0529 發表於 21-1-13 02:07
例如音樂班,抬拳道,英文補習班呢d幾多歲要開始學架?

我小朋友剛剛3歲,幼兒園下午班係未難就時間d

要視乎你既心儀小學係咪名校,名校多數會有張計分表,每多一樣既技能會加分,但係你又要諗小朋友係咪真係有興趣去學,因為比太大壓力小朋友,佢會頂唔順

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至