家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

katy_katy 發表於 21-1-20 19:01
我用富途牛牛買基金 因為免認購費

知唔知推廣期到幾時?如果好短就無乜意義,唔啱我,我喺第度嘅認購費平啲。

大宅

choyki 發表於 21-1-21 17:55
知唔知推廣期到幾時?如果好短就無乜意義,唔啱我,我喺第度嘅認購費平啲。

我冇特別留意呀 都係朋友介紹我用
覺得抵咋

cap 圖比你睇下

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

寶寶食飽未 發表於 21-1-22 10:54
我係陸香港買 都係前排先開始轉陸香港買基金
見拒有D近一年收益率寫幾十%到100%都有 心諗係咪呃鳩我 擺D錢 ...

100% 唔出奇,2000 年時有基金 600% 都有,不過第年跌返,由 2000 年排名第一,到 2001 年排名第尾。過去表現唔等於將來表現,之前升得多,之後就會跌得多,之前跌得多,之後就會升得多。

睇下最佳表現基金(剔「最佳表現基金」):
https://am.jpmorgan.com/hk/zh/asset-management/per/products/fund-explorer/retail-funds

子爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

等股市跌番 4成 先至入市
e+ 入幾多,輸幾多 -> 新手計

禁止訪問

男爵府

我呢幾股票賺好多

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

crystal媽咪 發表於 21-1-18 20:37
做功課先
小心好多人pm介紹產品比你

x 2

記住、投資不一定增值、一些更血本無歸~

如果投資咁易搵錢、就冇人返工~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

shirley784 發表於 21-1-22 21:22
我呢幾股票賺好多

仲有、呢隻股票一定升、新聞亦有報導、股票群組、幾個人每人被呃咗幾十萬~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

shirley784 發表於 21-1-22 21:22
我呢幾股票賺好多

別墅

cpcpigpig 發表於 21-1-18 18:27
最近開始萌生投資意頭,希望可以透過投資滾大筆錢
等自己有更多被動收入

股票受歡迎,因為股價天天不同,買中,短期內賺到很多,而真贏錢,又㑹覺得自己醒目有眼光,滿足感滿滿。賺錢人人想,但不要盲目追隨所謂的大神,可能輸錢就是這個。

如果您冇接觸過股票,純粹聽人講跟no.就買,真建議您吾好買,更吾好大注買。是有人很專業,賺大錢,但現實始終輸錢的人多。我輸過,真心覺得買的話一定要做功課,亦不要以為了解過就能賺錢,錢沒這麽易賺。

而在這做功課、等時機的時間,不妨先儲蓄,累積資本。等有些信心時,再慢慢小注試試,再檢討。儲蓄很重要,即便最鈍的投資工具,等等,都多少增值。而無本金的話,即便您眼光好,1蚊升一倍都只是2蚊。

子爵府

cpcpigpig 發表於 21-1-18 18:27
最近開始萌生投資意頭,希望可以透過投資滾大筆錢
等自己有更多被動收入

我分散有不同投資,股票係蝕得最多錢,投資股票最好用多餘錢,預咗會輸才去馬。除非真係好得閒時刻(emoji)住個市。

大宅

noel2010 發表於 21-1-23 14:21
我分散有不同投資,股票係蝕得最多錢,投資股票最好用多餘錢,預咗會輸才去馬。除非真係好得閒時刻(emoji) ...

我一直放定期 但息真係好低
所以最近開股票accounts試下買股票 同基金 想快d滾大個本 追返之前d時間 但我絕不瞓身

大宅

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

katy_katy 發表於 21-1-23 17:43
**** 該帖被屏蔽 ****

點解被屏蔽?
我未睇就屏蔽咗,想知係咩內容,亦想避免自己嘅內容被屏蔽。

大宅

choyki 發表於 21-1-24 13:13
點解被屏蔽?
我未睇就屏蔽咗,想知係咩內容,亦想避免自己嘅內容被屏蔽。

可能因為我post左條link
而樓上都有人post左一樣嘅link
但管理團體只係屏蔽我嘅

禁止訪問

大宅

如果你有心投資,最好每樣野睇啲,搵個方向,學好基本知識。而家個市升到咁高,所有嘢都好貴,你有冇能力揀到啲平貨黎買呢?

我喺七月嘅時候開始學炒股票,當時個市升得好勁,我就追入,之後全部坐艇,我就止蝕。比亞迪係我其中一隻,我蝕住走, $77賣出,而家$300都嚟緊啦。

但係慢慢開始搵到唔同嘅人教我,自己又摸索下,開始好少少,老師話牛市好chok,你要小心

首頁

尾頁

跳至