自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

若國內大病都幾麻煩,有啲大病,就算有醫保都要補錢,佢地醫保又好似有分區既,收唔同錢。

而且,若重病留醫,多要請人照顧病人既,醫院中人只負責醫療既野。而請一個照顧者都唔少錢,睇地區,300-500人仔一日常見。

前年老公親戚內地人,cancer,有醫保下都使左幾十萬,請人照顧又幾佰一日,真使左唔少錢。

總之,內地有錢就有好醫療。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

老翻太太 發表於 21-1-23 16:43
知d唔知d, 知唔知不少人會專登去某些出名大陸大醫院睇醫生,做ivf,整牙等等
...

我認我孤陋寡聞,只知好多人西瓜靠大邊,用完呢度,果度好又唱好果度,你覺得好你咩去囉唔使公告天下嘛

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

冰震奶茶 發表於 21-1-23 14:36
唔知你想表達乜嘢,可以放心移民大灣區?

比班無腦黃屍睇下、佢哋又從冇去過大陸、連回鄉證都冇、只係睇黃媒、毒果報導、就話大陸很落後、仲係用30年前的眼光去睇~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

大力大力 發表於 21-1-23 17:04
比班無腦黃屍睇下、佢哋又從冇去過大陸、連回鄉證都冇、只係睇黃媒、毒果報導、就話大陸很落後、仲係用30 ...

其實佢哋死都唔會返大陸,唔明佢哋咁肉緊做咩

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ddkaka 發表於 21-1-23 17:09

同啲井底之蛙講中國大陸有幾好、慳番啖氣啦~

註: 近十年常常跑大陸、每年同老婆去幾次外省旅行~

子爵府

ddkaka 發表於 21-1-23 17:09

我啱啱又係咁諗

啲心態正正係「自己唔好又唔抵得人哋好」,「我都冇,你有乜可能有」

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

emilylam 發表於 21-1-23 16:17
因為香港人係大陸無醫保囉,返香港公立咁係平好多啦!咁簡單嘅道理

係!所以港人會選擇返香港醫!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

水晶宮

小小馬奇朵 發表於 21-1-23 17:14
我啱啱又係咁諗

啲心態正正係「自己唔好又唔抵得人哋好」,「我都冇,你有乜可能有」

小家小氣心態 唔抵得大陸越來越好呱

水晶宮

大力大力 發表於 21-1-23 17:04
比班無腦黃屍睇下、佢哋又從冇去過大陸、連回鄉證都冇、只係睇黃媒、毒果報導、就話大陸很落後、仲係用30 ...

我身邊嘅黃c朋友咪又是,成日以為大陸仲係幾十年前咁,井底之蛙

水晶宮

小小馬奇朵 發表於 21-1-23 17:14
我啱啱又係咁諗

總之係得意啦,憎大陸但又日日Mon住大陸啲新聞資訊,問大陸啲乜佢哋班人都可以第一時間衝出嚟作答

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

ddkaka 發表於 21-1-23 14:23
灣區博士沈永年 大陸醫院好落後?
https://youtu.be/P2mx9h-YZ3I

但邊度搵咁多內臟呢? 就算技術再好,中國人大多唔接受捐器官,想換器官應該等到天荒地老。

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

emilylam 發表於 21-1-23 17:19
小家小氣心態 唔抵得大陸越來越好呱

唔見佢哋提下鷹尾嘅
D人眼光永遠只停留響幾十年前!自己唔進步,但又睇唔到人地進步!香港人講唔信!其實好多外國you tuber都有好多片分享中國進步幾快!其實最好有機會自己上去見識下!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

男爵府

我阿嫂係大陸人,佢响大陸一間幾有名嘅醫院生BB,我有去探佢。醫院設備唔可以話落後,d姑娘都好熟手,但設計比較唔現代化,我唔識形容,總之好靜好陰沉。我係感受唔到呢度d JM 所描述好先進嘅大陸(當然亦唔落後)可能我唔係去過好多地方。

珍珠宮

冰震奶茶 發表於 21-1-23 15:17
唱到大灣區幾好幾好,有病第一時間衝返香港架喇

移左民去外國個啲都一樣鐘意返香港醫啦...

水晶宮

sandra28 發表於 21-1-23 17:28
唔見佢哋提下鷹尾嘅
D人眼光永遠只停留響幾十年前!自己唔進步,但又睇唔到人地進步!香港人講唔信 ...

我2年前返去大陸醫院探親戚,剛做完手術,大陸醫院比我想像中先進,現在內地醫生唔會好像以前咁要收紅包文化,你比佢都唔會收,聽講一收就好麻煩,最多只能贈生果,內地親戚同我講的,深圳的公立醫院環境都唔錯,好像香港嘅私家醫院
除了地方大,每間房3張床位,每間房有廁所,電視,望出窗個view仲要好靚

水晶宮

teambuilder 發表於 21-1-23 17:30
我阿嫂係大陸人,佢响大陸一間幾有名嘅醫院生BB,我有去探佢。醫院設備唔可以話落後,d姑娘都好熟手,但設 ...

大陸咁大,好多醫院,有新有舊吧,我去過大陸兩間大醫院,兩間都唔錯 ,好有私家feel

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

啱啱先睇完博士中山屋企裝修條片

公爵府

BK Milk勳章

teambuilder 發表於 21-1-23 17:30
我阿嫂係大陸人,佢响大陸一間幾有名嘅醫院生BB,我有去探佢。醫院設備唔可以話落後,d姑娘都好熟手,但設 ...

有邊間醫院唔係靜同陰沉?除左地下交錢攞藥會嘈之外,上到去病房都會咁。

首頁
12345...14

尾頁

跳至