自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

感覺疲累,家中兄姐妹父母,無論有什麼難題,要找資料,要夾錢,要代購物,不開心找我傾。倒頭來,自己成為別人的情緒垃圾桶,事情做不到位,也招來不滿。今年開始拒絕他們後,樂得清淨,也明白自己在他們心中真的不是那麼重要。放下這些煩擾,清淨自在。

RAA    發表於 21-1-27 10:48

水晶宮

Nevaeh72 發表於 21-1-27 08:21
感覺疲累,家中兄姐妹父母,無論有什麼難題,要找資料,要夾錢,要代購物,不開心找我傾。倒頭來,自己成為 ...

咁咪好囉

男爵府

適當時候都要為自己著想下,要識SAY NO,甘樣既人生先係真正屬於自己

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

感覺疲累,家中兄姐妹父母,無論有什麼難題,要找資料,要夾錢,要代購物,不開心找我傾。倒頭來,自己成為 ...

吃力不討好! 真係要識say no

放下自在

男爵府

好人無界線就等於水魚
無人會珍惜同可憐

珍珠宮

識得say no係好事,有時人就係咁,你易話為佢哋就老奉!
唔係唔愛錫佢哋,但要互相尊重囉!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

侯爵府

牛年勳章

有時真係要識say no,幫人係好,但唔好老奉

珍珠宮

放下自在

男爵府

我都有同感,拒絕一排又心軟,自己已經努力做,結果好似冇法幫到對方之餘,還會變成兩面不是人,吃力不討好,最後自己一身傷痕,正在學習先保護自己,係好難做到,但都盡力做,共勉之。

用戶要求終止服務

牛年勳章

放下煩擾,清靜自在就好
未經許可,請勿轉載

子爵府

可以做好人, 但要有底線.

一旦有人嘗試要你為他格外"開恩"時, 你要堅定地一口拒絕.

否則, 你會招來更多吃力不討好的事, 你只是他們心目中免費工人.

當被看成"免費"時, 你的個人身份,他們是不會尊重你.

珊瑚宮

2024年龍年勳章

最緊要識say no,做得好

侯爵府

回覆 Nevaeh72 的帖子

吃力不討好, 係時候say no. 長期做情緒垃圾桶好辛苦, 要為自己而活。

珍珠宮

回覆樓主:

其實我都係做呢個角色
但有好處時永遠你唔係第一個
不平等對待
但我仍選擇真心付出
我相信家人係有啲偏心
但我覺得佢自己都唔為意
亦冇人話畀佢知
所以一直下去……

舉例: 由上年要撲口罩/好貴口罩時已經幫家人四處張羅, 一直提供至今時今日。 家中唔止我一個仔女, 其他人都係最近一個月才第一次拿口罩回家给父母。我一看,係區議員贈送嗰啲不知名口罩! 而我就買level3獨立包裝俾佢哋! 我直頭當住佢哋面講,呢段時期用番我嗰啲,唔好慳!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

好人唔易做

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

睇小紅書, 命苦既人都有些共通點, 心地善良、心軟、為人設想、不懂拒絕, 初初難理解, 明明是好嘅性格, 為何變命苦, 細心想想, 的確如此, 太為人設想, 又心軟, 又心地善良, 咪好容易比人當作工具人, 甚至被人利用, 最後苦了自己又唔開心, 不命苦嗎? 所以樓主做得都對, 尤其是年紀大了, 要錫自己多d

男爵府

小肥兔 發表於 21-1-27 09:52
睇小紅書, 命苦既人都有些共通點, 心地善良、心軟、為人設想、不懂拒絕, 初初難理解, 明明是好嘅性格, ...

非常認同. 尤其當你仆心仆命為人著想, 對其他人的事還比自己的事上心, 做得好是應該的, 稍有一些差誤就聽到對方怨言, 真的心灰意冷. 現在只對父母盡心盡力, 其他人不會太上心在意

男爵府

mmya 發表於 21-1-27 09:45
其實我都係做呢個角色
但有好處時永遠你唔係第一個
不平等對待

同我一樣

珍珠宮

回覆 Nevaeh72 的帖子

完全理解同明白樓主感受.
做好人/YES MAN 九次, 第十次無咁好/SAY NO, 人家就會好大反應話你變咗好多, 甚至係十惡不赦, 因為你一向都唔係咁. 跟住會好憎你.

做衰人九次, 第十次無咁衰, 人家就會好感激, 會話: "佢都唔係咁衰啫, 我覺得佢近來變好咗".

通常人都係會向好人"揾笨", 唔敢埋"衰人"身.

咁講好似教壞人. 可能我命唔好, 呢D係我做咗幾十年人嘅體會.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

首頁

尾頁

跳至