想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都算係高齡了,結婚幾年啦,一直都好想有bb...但無奈地同老公於性方面次數唔多,講緊係真係有時一個月一次都無...而且老公嘅態度又處於生又得 唔生又得,我完全唔知佢想點,我有同佢傾過好多次,有問清楚其實你係咪真係想生架?佢又會答我想,但可能係我自己想生or我一箱情願....我地已經做哂body check 兩個都無問題,我試過計排卵期都唔得,中醫都睇過但無堅持睇,本身經量小,眼見身邊朋友生完一個又一個嘅時候,當然在於朋友角度會登佢地好開心,但我聽到個一下個心真係好唔開心,點解人地咁易中我咁難中嘅?究竟我係咪應該直接做ivf好?我每次一諗到哩個問題就會好唔開心...

大宅

我同老公都係一個月一次. 我冇認真計排卵期, 只係會check住自己啲分泌物. 要中就真係一次都有機會. 我就係咁中咗第二胎. 我都係高齡.

子爵府

如果身體冇問題,我覺得可以再試下用排卵日,計啱日子真係做一次就夠

同埋你點樣計排卵日?我發覺好多人仲係依賴用手機app去計,其實經期準都未必代表每個月的排卵日都準,都聽過d媽媽以為果個月唔會中但就咁啱排卵遲咗/早咗就bingo

我自己係用排卵紙、再加埋留意自己排卵期間有咩徵狀,咁就唔駛朝朝早玩尿搞到精神緊張

大宅

bonbon926 發表於 21-2-1 11:20
我同老公都係一個月一次. 我冇認真計排卵期, 只係會check住自己啲分泌物. 要中就真係一次都有機會. 我就係 ...

嘩~好勁吖你,睇到你咁講都登你開心

大宅

!PO 發表於 21-2-1 11:36
如果身體冇問題,我覺得可以再試下用排卵日,計啱日子真係做一次就夠

同埋你點樣計排卵日?我發覺好多人仲 ...

我係計app+check紅d check到我精神超緊張同埋我都會睇下有無透明分泌物咁 但都試到都無哂心機了

子爵府

pigpig28 發表於 21-2-1 11:44
我係計app+check紅d check到我精神超緊張同埋我都會睇下有無透明分泌物咁 但都試到都無哂心機了:sig ...

我明呀,我第一個月玩紅d綠d都玩到個人好frustrated, 到第二個月知道自己排卵前有咩特徵先用,果然一用紅d check 就係粗深準備排卵,之後玩多兩日變咗淺色就等兩星期後check 綠d,第二個月既備孕心態係輕鬆好多,所以就bingo咗

別墅

但其實問題可能唔系你到,你老公有無check過精子是否正常?如果一個月得一次,精子質素都有機會影響。建議你上網睇再睇多啲資料,再試下自然。

大宅

!PO 發表於 21-2-1 12:24
我明呀,我第一個月玩紅d綠d都玩到個人好frustrated, 到第二個月知道自己排卵前有咩特徵先用,果然一用紅d ...

恭喜你吖,好勁請問你係咪深粗do一次,之後淺左再do一次?我玩左成年幾 玩到無心機玩了

大宅

baby1117 發表於 21-2-1 13:39
但其實問題可能唔系你到,你老公有無check過精子是否正常?如果一個月得一次,精子質素都有機會影響。建議 ...

有吖~佢check左正常吖,而我自己都照埋輸卵管都係正常無塞...所以都唔知點解會咁

子爵府

pigpig28 發表於 21-2-2 09:57
恭喜你吖,好勁請問你係咪深粗do一次,之後淺左再do一次?我玩左成年幾 玩到無心機玩了
...

係呀

別墅

pigpig28 發表於 21-2-2 09:58
有吖~佢check左正常吖,而我自己都照埋輸卵管都係正常無塞...所以都唔知點解會咁
...

你系出去睇生育轉科定普通check下?有無驗AMH同LH? 如果你真系想生,而且年紀都唔細,建議你哋去搵專業醫生睇下 下一步應該點做,加油!

大宅

baby1117 發表於 21-2-2 12:54
你系出去睇生育轉科定普通check下?有無驗AMH同LH? 如果你真系想生,而且年紀都唔細,建議你哋去搵專業醫 ...

我係去睇生育科架~有驗埋吖

水晶宮

回覆樓主:

簡單的方法 ;食排卵藥計排卵期,去醫生到度卵泡大細
我5 次懷孕中有3-4 次都係一個月一次中的,我都係高齡
兩公婆都忙,俾多次都無時間

別墅

ivf可以一試

別墅

pigpig28 發表於 21-2-2 13:48
我係去睇生育科架~有驗埋吖

咁醫生有無俾咩建議俾你哋?

大宅

我見到d 明星係咁生都好心急 點解自己咁難

大宅

Nbs 發表於 21-2-2 13:50
簡單的方法 ;食排卵藥計排卵期,去醫生到度卵泡大細
我5 次懷孕中有3-4 次都係一個月一次中的,我都係高齡 ...

你好幸運,好羨慕你咁容易中獎我都食藥喔...

大宅

baby1117 發表於 21-2-2 18:30
咁醫生有無俾咩建議俾你哋?

喺佢角度佢係出名做ivf 佢會建議以我嘅年紀 可以試一個自己仲接受到嘅時間先~如果係做ivf 都要快咁...

大宅

CYCheung_FB 發表於 21-2-2 22:50
我見到d 明星係咁生都好心急 點解自己咁難

大家一齊努力

大宅

Miss.MIMI 發表於 21-2-2 16:01
ivf可以一試

都好大機會會想咁做...但價錢真係好貴 同埋都未必一次得...唉..一諗到哩到就好頭痕

首頁

尾頁

跳至