自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無上門收舊衫及廢紙,執左一大堆衫及以前做論文儲的問卷及資料,太多想一次送走,唔想當垃圾就咁丟,樓下廢紙回收常滿。謝謝!

侯爵府

2023年兔年勳章

onegreen 發表於 21-2-9 11:30
請問有無上門收舊衫及廢紙,執左一大堆衫及以前做論文儲的問卷及資料,太多想一次送走,唔想當垃圾就咁丟, ...

你留意下「綠在區區」https://www.wastereduction.gov.hk/tc/community/crn_intro.htm可以送去回收,玻璃樽/膠樽/金屬/鋁/雜膠/紙盒包裝飲品都收呀!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

男爵府

Strawberrys 發表於 21-2-9 11:38
你留意下「綠在區區」https://www.wastereduction.gov.hk/tc/community/crn_intro.htm可以送去回收,玻璃 ...

多謝你!我上過去網站睇,亦到現場睇過,就係覺得好污糟,舊衣周圍放常常無人清走。所以想搵上門回收放心啲。

子爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

廢紙袋好一袋, 放垃圾房, 比清潔姐姐做下欄
2手衣服都有上門回收, 不過要量大, 同埋佢地係轉手賣出去

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我唸好難
我朋友話佢果區有上門回收膠盒膠樽,係要俾錢搵人收(係住戶俾錢回收公司,好似一星期一次)
呢個生意無錢賺,好難為生

侯爵府

請問有無上門收舊衫及廢紙,執左一大堆衫及以前做論文儲的問卷及資料,太多想一次送走,唔想當垃圾就咁丟, ...

要自己搬去回收舖, 螞蟻搬家咁。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

尋日舊衫舊書攞晒去救世軍

象牙宮

捐俾有需要的人。
二手。自己得花時間送。望有心人可重複使用。

鄰舍輔導會, 可以收, 然后大學出售, 都會有人買。 我做過義工
現, 好多NGO 都不收衣衫。
捐贈物品衣服 - 救世軍
好煩下。 因此还是少購物。 原头減量。

[二手賣APP推薦]西超難賣?

殘值$100的衣服
殘值$50以下的小物/小東西

實測那些在網拍買的衣服/質感不怎麼樣的衣服/沒有大牌子撐腰的衣服
(旋轉拍賣上一堆這種衣服)真的萬年賣不掉欸!!!賣的我心好累
所以建議這些東西還是直接送人/捐掉/丟掉或是回收會比較輕鬆

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

原來真係咁難,等我再搵下先。

伯爵府

回覆樓主:

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

onegreen 發表於 21-2-9 12:41
原來真係咁難,等我再搵下先。

我朋友一次過賣晒讀master年代所有notes,賣咗$30
你話邊個會為咗$30上門收廢紙?人工車錢都搵唔到返嚟

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

梗係無喇

男爵府

snoopyiu 發表於 21-2-9 14:15
Facebook 執野Jupyeah, 有上門回收舊衣服務,要收費,可以上facebook望

唔該晒

男爵府

其實市道唔好,要收費用我覺得合理嘅!所以其實唔需要免費。

首頁

尾頁

跳至