自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

上份工做咗十幾年,最近被裁員了,一直都想讀番個degree。
因為part time 大部分都係business 個類,自己無乜興趣。
對某院校有個科目有興趣,可以用mature student 甘申請,得full time 讀。
我朋友話full time讀應該大部分係同DSE 畢業個d年輕人一齊讀,要有心理準備,你係年紀比較大個個。因為平時一定有分組project個d , 有d擔心融入吾到d 年輕人,又或者分組個時無人同我一組,有無JM 試過有經驗可以分享下?

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

讀書為咩?

只因為怕無人夾組就唔讀? 30歲人仲咁思想幼稚

男爵府

回覆 notawoman 的帖子

我讀書時有一位mature student是女性巳婚 。為人主動有禮,跟同學分組無問題。
讀書求學問,好好享受過程。

JM 加油呀。

cathngai    發表於 21-2-14 21:29

公爵府

我讀書時都有一位30多歲的同學, 大家都唔知幾鍾意同佢一GROUP. 因為佢為人負責.
許多事都有經驗, 有主見. 同佢一組實無死! 一定會做得好, 高分D的.
佢上堂時仲成日同LECTURER ARGUE. 連Lecturer 都怕左佢.

cathngai    發表於 21-2-14 21:30

男爵府

notawoman 發表於 21-2-14 20:05
上份工做咗十幾年,最近被裁員了,一直都想讀番個degree。
因為part time 大部分都係business 個類,自己無 ...

無關係,有心就得,我都好老,想讀書。直頭結束左自己小生意全職讀其實唔覺得有咩問題,好多成功人士都會終生學習,讀到6/70歲大有人在我覺得要向人地既優點學習

如果好擔心、試下報一d短期課程讀下先,先知道自己會唔會靜到個心落嚟讀書,唔好到時讀讀下後悔,因為話晒做咗咁多年野,突然間讀返書係會唔習慣,同埋未必一定要全職讀,High dip 有part time, 可以邊做邊讀,再上top up, 時間一樣,咁就唔使放棄做嘢

addylai    發表於 21-2-15 19:36
pswongaa    發表於 21-2-14 23:12
cathngai    發表於 21-2-14 21:30

男爵府

因為part time 大部分都係business 個類,自己無 ...

會否考慮overseas online course?

男爵府

我入五才讀碩士,有心唔怕遲,我都畢咗業嘞!

addylai    發表於 21-2-15 19:43
pswongaa    發表於 21-2-14 23:12
cathngai    發表於 21-2-14 21:31

大宅

如果做group project一定會搵你,應該比其他同學有責任感,願意做多唔會做少,好放心。仲有通常都會好勤力,坐附近最好,抄野問野最方便。
俾心機~

男爵府

終生學習,加油(emoji)

珍珠宮

回覆樓主:

試吓無妨。

珍珠宮

Yeelim 發表於 21-2-14 21:17
我讀書時都有一位30多歲的同學, 大家都唔知幾鍾意同佢一GROUP. 因為佢為人負責.
許多事都有經驗, 有主見. ...

男爵府

當年有mature student一齊讀
其實都係需要時一齊做project
食飯見到say hi
Present時又見下
正常社交,無人會太過問其他人

其實大學上堂都未必齊人,又唔少人走左去part time
比起以前d人鍾意留學校hea,而家少見左學生(疫情前已經係)
我估因為方便左好多,喺屋企已經借到資料,iPad 已經睇到readings,交功課直接upload,唔使下下返去,宿舍又多內地人,交通方便,真係無乜必要住近學校

男爵府

addylai 發表於 21-2-14 21:10

我讀書時有一位mature student是女性巳婚 。為人主動有禮,跟同學分組無問題。

我記憶中mature student 好有禮貌
企出黎真係唔同d,真係睇到係一個成年人,成個款有責任自信,唔會走堂
反而好想同佢一組,唔會覺得佢會free ride

反而d同年紀成日走堂,瞓醒直接踢拖波褲返學,present前一晚飲到醉左遲到
呢d先唔想同佢一組囉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我讀大學時,都有幾個3x 歲,其實都無咩問題。

而家我3x full time 讀緊dip, 有d 年紀仲大過我,大家一齊都會有傾有講。

年紀大果幾個,反而係最上心,後生果d,同佢地傾計,感覺自己都年輕左。

唔好擔心太多,想讀就讀。

侯爵府

牛年勳章

大學生唔係中小學生,大家都知道會有mature students,唔係新鮮事,一齊傾嘢一齊做project完全冇問題,反而你要有心理準備有機會遇到責任感較差嘅後生仔就真,始終成年人要讀返書都真係不容易,以mature student去讀都係好有心讀,一定唔會求其是但做。我當年undergrad都遇過一位過50歲嘅mature student,大家都好respect架

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我讀大學時都有一個比我地大十年既,佢之前係起報紙做編輯果D,當時既人比較單純,從無諗過佢點解比我地大十年,完全當佢同我地一樣,佢成熟有禮成績好,我地絲毫無當佢有咩唔同,不過已經係九十年代初,唔知而家年輕人點睇。

子爵府

放心啦!mature student 先受歡迎,大把人爭住同你一組!
反而要小心揀group mates, 後生果啲最鍾意做free rider

子爵府

我自己唔係mature student,有個朋友退左休先讀full time degree,
果時見佢成日post Facebook 同d 年輕人讀得幾開心呀,
而且依家畢左業間中仲見佢地约出來食野,
放開懷抱應該冇問題的。

伯爵府

onegreen 發表於 21-2-14 21:25
我入五才讀碩士,有心唔怕遲,我都畢咗業嘞!

叻叻
我覺得性格問題,未讀已擔心,即係樓主未ready好,調節好自己心態再考慮。

男爵府

勇敢D啦

首頁

尾頁

跳至