自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

唔係好明家中菲姐既生活習慣,同與人溝通 , 又冇咩親朋友有請工人 所以開POST請教大家
講下背景,家中菲姐來了一年多,我比獨立一間房佢自己訓,平時一至五6:00 - 8:30/9:00工作時間,星期六7:00-9:00
家中得兩成人,我主要佢煮飯同做家務

半年就開始博咀,唔聽教,唔誠實 講大話,懷疑出去借錢,用我地地址寄信收信, 返邪教,無禮貌 乜都有齊

首先唔明

1) 菲姐望僱主眼神, 平時佢係廚房 我入去拎野/拎杯飲水, 佢要另轉面望你拎咩,對眼好似挖住你甘。或者行過經過 佢對眼好似挖一挖你係咪望住佢
你地工人會唔會甘望你?

2) 無禮貌, 已經唔要求佢講早晨晚安WECLOME HOME果D, 只係叫佢 我每次叫你時要應我
已經同佢講過一次 我叫佢時無論大小事我叫佢 佢都要應我,比我知道你聽到。 唔洗一個星期照舊唔應 但個身行緊去做
唔應人果下 好難頂

係咪個個菲姐都甘無禮貌?定佢地種類D人係唔中意應人?

3)有樣學樣,咩都跟我
我買日本牙膏,佢又走去買支韓國牙膏。 我中意沖下茶飲,又走去買茶包每日沖。我中意沖完涼D紙巾拎出去垃圾桶掉,佢又學我沖完涼著住睡衣走出廳去廚房掉垃圾。大前提第一日入屋已簽名 ''著住睡衣不可出廳'' 唔知佢扮唔記得定挑戰緊我底線。
平時我急 講野無叫佢名 直接叫佢做 佢又照學。我同佢講野好少有表情,唔知佢係咪照學我。所以成日見到佢都黑面同無表情。

有時D野真係唔知佢點學返黎?

4)話佢博咀 多少少野做就發我脾氣,但唔敢博sir咀 又唔敢發佢脾氣
叫佢幫手洗個bb浴盆, 佢洗完拎左入房long住係個拖把上面, 我第二日同佢講 唔好把濕/有水的野放係拖把上面,我話好危險 由其得你自己係屋企。我話你唔可以保證係咪100%乾左
佢: i sure is 100% dry
我笑左, 乜有野係100%? 萬一佢搞到我屋企火足甘點? 大把新聞話工人冇防火意識搞到火足仲燒死自己,到時生養死奔咪又係我負責。 我繼續話 你洗完冇耐點保證到乾哂? 佢就話我已經抺乾,講好多野黎博我咀
之後我比單新聞燒死工人叫佢睇
為佢好,唔想佢有咩事,佢完全唔感恩,為博咀而博你。

你地工人會甘嗎?

水晶宮

回覆樓主:

自細有菲傭
屋企人都有菲傭
而家全部家人夾埋大概有6個菲傭

除咗有兩個無咁醒目做嘢慢D 之外,全部都好好,你說的問題都無。有兩個直頭識開email, print 嘢scan 嘢幫手跟埋zoom 同功課。

我呢幾個工人,有個共通點,係全部都related一個介紹一個的,親/表姊妹,姑奶姑仔啊嫂,甚至婆媳關係都有。我哋從無跟agent 請過。

子爵府

ikokam 發表於 21-2-17 12:25
唔係好明家中菲姐既生活習慣,同與人溝通 , 又冇咩親朋友有請工人 所以開POST請教大家
講下背景,家中菲姐來 ...

你管唔掂個工人,佢完全當你冇到,你要考慮炒左佢

公爵府

Nbs 發表於 21-2-17 12:31
自細有菲傭
屋企人都有菲傭
而家全部家人夾埋大概有6個菲傭

勁,家族打家族工

公爵府

唔會
你嗰個炒得

伯爵府

咁多問題仲留?
請個人返黎勞氣的話,幾叻我都唔用佢
我估你第一次請工人,請多幾次你便可摸索到點做。只負責2個人,你呢份工大把有好態度的工人等住做啦。
加油!

珍珠宮

減齡達人勳章

我家工人姐姐已經做咗11年,冇你所講嘅問題,佢做得好好,我同老公好放心交頭家比佢
你係咪大住肚/定有個bb喺屋企?你管唔住個工人,建議換個新,因為如果你要返工,又要佢湊bb, 你信得過佢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

FennieMan 發表於 21-2-17 12:46
我家工人姐姐已經做咗11年,冇你所講嘅問題,佢做得好好,我同老公好放心交頭家比佢
你係咪大住肚/定有個bb ...

難怪,我仲好好心甘以為佢種族D人係甘
我係有左 就快生,呢個工人11月完約, 我仲忍佢因為就快要坐月每日見到佢 我都覺得好激心

當然唔放心比佢湊,所以都諗住叫我媽湊, 但如果到時唔續佢 我又未搵到新工人,我要餐餐食外賣

水晶宮

ikokam 發表於 21-2-17 12:53
我係有左 就快生,呢個工人11月完約, 我仲忍佢因為就快要坐月:igiveup ...

叫坐月餐啦
我有工人都諗住叫,諗住唔使諗唔使煩

子爵府

我姐姐唔會咁,
但我奶奶個姐姐就好似你菲姐咁,
日日博咀黑口黑面

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

咁仲唔炒?呢啲人留嚟做乜?

大宅

回覆樓主:

炒,佢幫唔到手,對住佢產後抑鬱
你冇請陪月?咁坐月食外賣都無咩,我之前都係咁。餐餐叫自己中意嘅嘢食,或者叫清淡嘢叫湯都得,陪月餐又得,應該點到煮得好過個爛鬼工人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

佢可能唔想湊初生BB,或者知辛苦想你加人工,因為佢覺得宜家係你無佢唔得!

趙元嵩    發表於 21-2-17 14:32

侯爵府

你出糧比佢嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

ikokam 發表於 21-2-17 12:53
我係有左 就快生,呢個工人11月完約, 我仲忍佢因為就快要坐月:igiveup ...

佢年多以嚟已反副為主,亦深知你有需要,現況難搵工人,而你所例嘅問題,同種族文化背景無關

認真地坐低同佢傾,佢嘅態度係絕對不能接受,比最後通牒,否則繼續落去,你只會更加唔放心佢有機會要照顧bb

伯爵府

回覆樓主:

我個菲姐都係咁架
10次有9次唔應
早辰都唔會講
佢8月完約我都唔會續佢喇

子爵府

如果你屋企得兩大一小就唔需要忍佢。如果你有老有嫩又ftm,就有個人用下就算

子爵府

回覆樓主:

我第一個菲,頭兩樣個行為同你果件行為一樣,最終佢都做唔耐,無完約走左
搵左第二份即走,祝佢好運可以了

珍珠宮

littlecar 發表於 21-2-17 13:28
佢可能唔想湊初生BB,或者知辛苦想你加人工,因為佢覺得宜家係你無佢唔得! ...

我從來冇同佢講過我有左,只係黎緊果幾個月我需要人幫 我先再忍,我上次話佢叫佢應人時都講過叫佢好好珍惜份工 聽佢言語佢話會為左份工,點知唔夠一星期 繼續唔彩

公爵府

換人,呢份工好筍請人吾難。

首頁

尾頁

跳至