嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

我嬰兒現在10個月,都食緊糊仔,但之前都有試過比粥佢食,係稀粥,有加過蘿蔔、菜、瓜、用瘦肉煲粥都試過,都係唔肯,但食左一口,作嘔之後再比多一口就嘔同唔肯再食!咁點算好呀?
定係遲啲先慢慢轉食飯呀?

男爵府

Rainbow1469 發表於 21-2-19 11:02
我嬰兒現在10個月,都食緊糊仔,但之前都有試過比粥佢食,係稀粥,有加過蘿蔔、菜、瓜、用瘦肉煲粥都試過, ...

十個月叻啲應該可以食爛飯啦,糊仔食緊稀定杰?會唔會係唔鐘意粥仔太水,試下俾杰啲?

別墅

uckukuku 發表於 21-2-21 00:25
十個月叻啲應該可以食爛飯啦,糊仔食緊稀定杰?會唔會係唔鐘意粥仔太水,試下俾杰啲?
...

糊仔杰杰地!我試過稀、杰少少、杰多少少都係唔肯食

男爵府

其實點解仲要食粥? BLW b已經可以食菜食瓜食肉........

男爵府

香蕉加蛋 blend做pancake其實7個月已可以食

菠菜加三文魚做fishcake

或者蔬菜同可flake up既魚蒸淋就咁食

別墅

Rainbow1469 發表於 21-2-19 11:02
我嬰兒現在10個月,都食緊糊仔,但之前都有試過比粥佢食,係稀粥,有加過蘿蔔、菜、瓜、用瘦肉煲粥都試過, ...

肯食粥未呀BB,我仔最初食開糊仔都唔肯食粥,但食開咗粥之後就唔食糊。我仔係口感問題,當時佢係一邊喊我就一邊喂,最好喊住張開咀我就喂到每一樣新嘢佢都試兩三次,特別係軟硬口感原因。

大宅

holemone 發表於 21-4-5 16:48
香蕉加蛋 blend做pancake其實7個月已可以食

菠菜加三文魚做fishcake

請問七個月俾圖中既食物佢嗎?會唔會太大啖?我b會大大啖塞入口,跟住吞唔到,嚇親我

首頁

尾頁

跳至