少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

瞓覺 - 真係唔知點攪好, 宜家停課仲難攪, 因為我之前講過話佢第日唔洗返學就可以過黎瞓, 所以宜家咁日日係道瞓囉.

原帖由 SandraLo 於 18/6/2009 18:09 發表

mableho :

唔好意思, 尋晚個手寫板同個mouse又撞咗覆唔到!

是否已睇点搞瞓覺嗰度?

小朋友自己玩玩具是好悶的, 因他不懂怎樣玩;「自言自語」反而可能是他自己創作一些環境, 和玩具一同「代入」咁去玩, 是正正式式的 ...
BBG

珍珠宮

原帖由 峻峻媽 於 09-6-16 22:56 發表
Sandra,
thank you
我一定會溫番你個Post架..
至於你提議既獎勵計劃.我有難題呀..如果一日分3時刻.每時段一個貼紙.一日儲齊3個先有獎品..其實類似我試過..不過當頭兩個時刻是但一個已經犯了錯..冇了貼紙.即係.第2 ...

峻峻媽:

我當然明,我之前說的只是一個例子,不是如此簡單的就可以執行,你的情況要小心處理,我希望先清楚暸解,我不想因任何一樣出錯而令獎勵唔work!

你可否先告訴我囝囝鍾意d乜?d野裡面,有邊d佢係特別難得到?佢最鍾意係乜?TV?打機?佢曳時你又有冇罰過?抑或淨話同鬧?我想睇下啲獎品應該點俾法,另外,獎勵表每次針對「一個」壞行為會易做好多,例如你要分三個時段去獎貼紙,針對發脾氣的話,冇發脾氣就有貼紙,唔能夠突然有次曳左,或打爛野,或俾學校投訴,你又話佢唔乖扣佢貼紙,咁就死得, 要一樣還一樣

由你給我的例子看來,你囝囝講盡一切難聽的說話來「引起」你的注意和反應,我相信他是成功的(引你注意),否則他不會持續咁做,而對這些無理的要求和「說話」,你簡單解釋一次之後,便應收口,不作任何反應,包括他的要求不被接受時大發脾氣,你也不應有反應,就由得他發,要由得他說難聽的話!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

原帖由 SandraLo 於 09-6-18 19:10 發表

峻峻媽:

我當然明,我之前說的只是一個例子,不是如此簡單的就可以執行,你的情況要小心處理,我希望先清楚暸解,我不想因任何一樣出錯而令獎勵唔work!

你可否先告訴我囝囝鍾意d乜?响呢d野裡面,有邊d佢係特別難攞得到?佢最鍾 ...

sandralo
thank you

你叫我係佢發脾氣時..冇理要求時.只解釋一次.然後佢做咩都唔理..我明白,,但佢任佢講難聽的說話都唔理我.就唔係好明啦..我唔要糾正佢嗎...

至於仔仔最鐘意.就係買玩具.特別係火車頭呀....其實打機..睇卡通片佢都唔係好迷咋....我話落街行下佢都可以即刻唔睇架...所以買火車頭係佢最鐘意.亦係我唔會成日買比佢架..

而佢發脾氣..時..我會係咁鬧囉.不停鬧.不停嘈..個仔可能已經麻目左啦..有時緊會忍唔住打佢兩行...但罰呀..其實又真係好少....因為我係咁鬧.要實質罰佢.我真係唔知點呀...有時我覺得佢比我係咁鬧.有時打..已經好冇陰功.都唔知再點罰啦..

仲有呀.
佢發脾氣時.有時唔係只係有果d動作.當我唔理佢時..佢會夾實我.攬實我.折住我.總次用佢既方法唔比我行.然後一路大叫.大喊..咁我點做呀.我完成比佢夾住行唔.郁.又唔可以推開佢..咁我即時可以點反應呀..由得佢夾實.攬實?定係輕輕推開佢呢.唔理佢呢?但佢一定會追住我架..我可以點呀..
真係唔該你呀..請你教我點做呀
thank you

子峻媽咪

男爵府

各位有難教小朋友既媽咪

不妨再睇睇啦..真係好岩架..試下啦
我而家又再讀書咁讀啦

大家慢慢睇啦

係sandralo比大家既分享.呀..
http://forum.baby-kingdom.com//viewthread.php?tid=1094774&extra=page%3D1&page=6
(記得拉到最底就搵到part 1啦)
子峻媽咪

大宅

回覆 15# SandraLo 的文章

明白!我會努力!
開心寶寶祉翹仔[/url]

珍珠宮

原帖由 峻峻媽 於 09-6-18 23:54 發表

sandralo
thank you

你叫我係佢發脾氣時..冇理要求時.只解釋一次.然後佢做咩都唔理..我明白,,但佢任佢講難聽的說話都唔理我.就唔係好明啦..我唔要糾正佢嗎...

至於仔仔最鐘意.就係買玩具.特別係火車頭呀....其 ...

峻峻媽:

任佢講難聽的說話都唔理我.就唔係好明啦..我唔要糾正佢嗎~~我想問:你曾成功糾正得到他嗎?你以為他不知那是對的?須要你的糾正、話同鬧先知?你們的「口舌之爭」已去到一個非常嚴重的情況.......... 他慣性說些難聽的說話去觸動你, 等你鬧, 然後反駁, 再說更難聽的話, 無止境的和你嗌交, 而你, 持續的和他玩這個遊戲.........

而佢發脾氣....我會係咁鬧囉.不停鬧.不停嘈..個仔可能已經麻目左啦..有時緊會忍唔住打佢兩行... ~~ 這些是最致命的, 之前講過的傷感情, 令他盲目反駁或索性關起耳朵...... 所以, 一切鬧同話, 都只係你嘅發洩, 並無半点效用, 但你已成了習慣!罸反為是「行為矯正」裡面處理犯錯的一個方法, 因為家長既然罸咗, 即小朋友已承受番後果, 就唔須要鬧同話!
舉個例, 一個媽咪常駡初中的囝囝冇手尾, 銀包四處放, 話極唔聽, 最後真的跌了銀包, 咁点做最好?狂鬧是幫不到他的, 反而惹他反感, 你只要「」將他失去的錢給回他, 他便已被罸(失了零用), 最大鑊是阿媽不停的駡, 但又將失去的錢全數給回他, 那他便不用對自己的犯錯負責!

發脾氣時…..用佢既方法唔比我行.然後一路大叫.大喊.. ~~ d 都係attention seeking, 佢要你嘅反應, 你反應愈大佢就愈high, 正確處理方法係用ignore, 即企响度, 唔郁唔話唔鬧唔嬲, 等佢同你對話或停手!否則, 你係叫緊佢以後都用同一方法去「撩」你!

待續........
記得唔好再鬧同打!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

HI SandraLO

我仔仔今日完成冇發過脾氣呀..真係好耐冇試過
首先今日同佢去食早餐.然後去買送...個仔唔知點解真係冇發脾氣呀..我就用左你呢個方法
((如果壞行為 = 發脾氣;好的行為= 不發脾氣的時候
要矯正他發脾氣這個行為,就要在他沒有發脾氣的時候讚他。
他在家好端端時(心情靚更好)便可以讚:bb好乖喎,冇發脾氣,冇打人,好好呀,等媽咪錫錫再一齊食雪糕啦!))

我返屋企時讚左佢啦,,之後佢真係好開心呀..我就比左少少甜點佢..我答應佢同佢去泳池玩呀.佢好開心..跟住返屋企後都冇發過脾氣..我地仲一齊玩得好開心呀..
好耐冇試過啦..多謝你...

不過我仲未搵到你比我條LINK點獎勵..
你可以幫我嗎
THANK YOU

子峻媽咪

男爵府

sandralo
我就快崩潰啦..今日個仔又想去游水1.我問佢.想佢表弟家玩定係去游水.因為同日真係做唔到兩樣野
後來個仔揀左去游水..好啦.玩完啦..返到屋企搞好晒d野已經6點啦..個仔就話想去表弟屋企.我答唔得啦..太遲啦
明天先啦..佢又發脾氣啦
我完成唔理佢..由得佢嘈...我唔理佢啦..點知..........
佢係咁搵野掟我呀.搵到乜就掟乜...而家仲掟緊呀...
我可以點呀...佢係咁掟..我已經冇比任何反應佢架啦..
佢係咁講d衰野.係咁掟....我就癲啦...
我忍緊唔打佢.唔鬧佢啦..但真係好好好辛苦
點算呀..我唔識教啦....
子峻媽咪

男爵府

sandralo

終於停左啦..係呢段時間.我完全冇理佢..佢仲用個頭去阻住我用電腦...我索性唔用電腦..睇佢唔到...去煮飯..
佢就係咁講話我唔理佢.唔理佢感受..我都冇答佢
隔左一段時間..終於靜晒啦.亦死死氣去拾番自己掟左既野

真係好鬼辛苦呀...
咁我想知..我今晚好唔好平心靜氣同佢傾番呢件事呀...
定當冇野發生呢
因為獎勵計劃我都仲未開始呀...
thank you
子峻媽咪

男爵府

sandralo

終於停左啦..係呢段時間.我完全冇理佢..佢仲用個頭去阻住我用電腦...我索性唔用電腦..睇佢唔到...去煮飯..
隔左一段時間..終於靜晒啦.亦死死氣去拾番自己掟左既野

真係好鬼辛苦呀...
定當冇野發生呢
因為獎勵計劃我都仲未開始呀...
thank you
子峻媽咪

珍珠宮

原帖由 峻峻媽 於 09-6-20 19:55 發表
sandralo

隔左一段時間..終於靜晒啦.亦死死氣去拾番自己 ...

恭喜恭喜, 你踏出成功的第一步, 成功 ignore佢嘅壞行為, 佢下次發脾氣嘅時間會短d, 若你可持續ignore, 佢會有明顯改進!
至於今晚同唔同佢講番, 你可以自行決定, 個考慮係:如你能肯定响同佢講番過程中, 即使佢再發脾氣你都可以ignore, 而講番(傾計)又可以增進感情, 咁可以選講; 但如你沒信心處理, 唔講都好, 因為對與不對, 其實他早就知道, 你要做的, 反而是簡單地讚他「自己執番好d嘢」!

珍珠宮

原帖由 峻峻媽 於 09-6-20 19:55 發表
真係好鬼辛苦呀...
定當冇野發生呢
因為獎勵計劃我都仲未開始呀

峻峻媽:

睇情形, 個獎勵計劃係幫你多過幫佢 :lol
我意思係, 由今次事件睇嚟, 用ignore可能已足夠, 加d獎勵, 如你做得啱, 佢會再快d 減少同你糾纏, 等你唔駛覺得咁難頂!
Keep up your good work !

珍珠宮

峻峻媽:

睇吓呢度睇唔睇到, 由舊開始, 答jpkp313, post #1067 and #1070, #1071, #1079 就係講獎勵:
http://forum.baby-kingdom.com//viewthread.php?tid=840915&extra=page53&page=54

你睇完之後試吓自己設計一個獎勵計劃, 我再俾意見你!

男爵府

sandralo

thank you你呀..不過原來真係好鬼辛苦..
個仔禽晚又.......我亦照你說話去做..隔一陣收停左.不過把口就唔停囉.又係咁講我衰衰衰,唔識做人阿媽.........
我就一路睇書扮唔理佢.表面就睇書..其實我個心都唔知幾嬲呀.真係好想丙佢..但我都冇做到.結果佢死死係咁訓左啦
我又贏左一場仗啦...
佢訓左之後..想起個仔係咁搵野掟我..我真係可以唔忍到唔理佢..真係幾不可思議..真係想到想唔到..教小朋友會咁吃力....
今日直到而家.個仔暫時都冇發過脾氣呀..希望真係慢慢會改善啦....
至於獎勵計劃..我想真係比我會岩d呀...唔獎下自己都唔得呀... ..而個仔我仲未想到呀..佢搞到我個腦完成空白呀...

不過真係多謝你呀..你比我既意見好好呀..真係真心唔該你咁幫我呀...
thank you
子峻媽咪

珍珠宮

原帖由 峻峻媽 於 09-6-21 18:14 發表
sandralo

thank you你呀..不過原來真係好鬼辛苦..
個仔禽晚又.......我亦照你說話去做..隔一陣收停左.不過把口就唔停囉.又係咁講我衰衰衰,唔識做人阿媽.........
我就一路睇書扮唔理佢.表面就睇書..其實我個心都 ...

峻峻媽:

唔駛客氣!
我知有幾難忍架, 但當你keep住諗:鬧同打同反駁佢係一d用都冇, 重要搞到關係愈來愈差嗰陣, 動力就會大好多啦!加油啊!
由你講每次你去街阿仔都要跟去, 我覺得其實佢係好痴你, 但佢响你身上學到嘅溝通方式就係用說話 ~~ 愈難聽你就愈有「反應」!所以, 當你冇反應時, 佢就唔會再發顛咁話你扯你, 會靜落嚟.

講番獎勵表, 你話佢鍾意火車頭, 係有一個系列嘅玩具?貴唔貴?我想睇吓点樣獎……

佢冇發脾氣嗰陣記得讚呀!

大宅

SandraLo:

又有問題要請敎你啦!

囡囡宜家15個月,之前食粥都好地地,但係呢個月開始,食粥有好大問題,成日扭計又大喊,都唔肯食,但係我知佢又唔係唔肚餓喎,有時氹一輪佢又可以食晒一大碗,之後我地食飯佢又要食都仲食得落。

平日麻麻餵,爺爺麻麻會用盡方法不停氹,氹到佢好開心就會食得晒,但係佢要求就愈來愈過份,初初係咁二氹下就ok,宜家就要出盡法寶,連唔比得佢玩既野都比晒佢先得,好唔想繼續咁樣。

尋日我放假自己餵(午餐),佢又大喊,氹都冇用,唔知點做好,諗住ignore佢喊,等佢喊一輪先再食,喊左半個鐘就停左,但係一提起食粥又再喊過,試左幾次都係咁,只係喊少左。終於決定收碗唔比佢再食。下午茶時間飲奶,明顯合作左,或者因為真係好肚餓。點知晚餐又來過,食左半碗又開始扭,但係冇乜點喊,只係唔肯張開口,終於又要氹一輪總算食晒。

尋日咁樣餵真係好失敗,但係我真係唔知應該點。收碗唔知對佢係咪真係有效,因為佢好硬頸,就算好肚餓,佢寧願啜手指都唔會話要食野。同埋如果真係收碗,應該點樣收,係限定時間就收,定係佢唔食就收?個過程又係點,中間我可唔可以氹佢,定唔食就由得佢?如果唔收碗又有冇其他方法?

thx!

別墅

hi sandrallo,

我上星期search到咁正既 forum 後一路追睇左40頁, (part 1 加 點用讚方法, 開始用'讚'方法4日係唔同方面)
目前最主要令我好煩惱既有以下幾類:
多親戚類既出街篇.
我個仔2歲多一個月, 講野算係中上, 幾識表達, 係屋企表現我都算好滿意. 但一出席d 好多熟人/ 識人既場合, 佢就次次一入場就開始喊, 要個幾2個鐘去 warm up.
多人場合, 多數唔係朋友 group 就係親戚 group.
我明白一入去佢就好似明星比人圍兼要 好似親善大使咁打招乎做表演係好煩好可憐, 但係因為佢個樣生得可愛同好多表情, 實在吸引好多人去 '了' 佢.

因為我明白佢既'難處' 會好小心咁同佢傾同比安全感佢, 但係通常 講左一半, d '親人' 又會過黎係咁了又要抱又要錫佢, 佢又喊, 仲要比人話佢咁少出黎 '玩' 下, 未見過大場面聽到人火都黎既 'judement'.

我既反應唔好計同返d '親人' 對答一, 二句, 就主要同仔仔傾: "好多人呀, 都係自己人, 大家一齊食飯架. 禧禧平時係屋企好叻好乖, 而家都可以一樣係咁架.... 但多數係會比人聽到再加埋口講野, 我把聲好快比其他 覆蓋左, 個仔好快又要走呀, 要出去呀, 唔係留係到呀, 一路喊....

就係咁發展到去 我同老公朋友既朋友, 都有時會有以上既下場.

但植得一提既, 係我同我屋企人 (我阿爸阿媽細佬加佢女朋友) 佢會同屋企一樣, 出街食飯自己可以坐成個鐘 '筆' 飯食架!!

係男家多人圍令到佢驚, 定係佢仲係未習慣多過10-20個人以上既 gathering??

其實每次一入男家, 都至少見10+以上場面...

別墅

續上
多親戚類既食飯篇
仔仔係14個月大時正式同我地一齊住, 我請工人照顧. 原因係唔想奶奶湊, 因同我既睇法諗完全唔同.

頭14個月, 據我所知係, 全天侯開電視喂飯, 唉, simply speaking 我用好大量時間同心機 turn 返個仔入'正途'.
而家, 因為佢識得講同表達, 我地除左 news report 同 educational dvd 係唔比佢睇電視.
佢而家一食飯, 唔係玩 toys 就係要 睇 dvd. 當然係全餵餐, 工人怕佢唔長肉, 一定以餵為先我明.
我地放假時就會要求佢自己食, 唔會係好成功, 但好過無. 直至一日我見佢出街食, 好乖咁自己一口一口咁食先知佢叻同係得既.

好啦, 問題除左屋企食飯 (唔大問題) 最大又係出街見多人果下. 咩都say no, 一定食d屋企好少比佢食, 但佢又知係咩既食物, 好多時d人就係會就又比架啦, 咁唔比佢食又喊啦. 明明屋企under control 亦唔會喊, 出街就係咁喊, 我知佢已經明我係怕係男家親戚人前 - '失禮', 我可以點做呀, dr. sandralo?? 唔該幫下我啦, 我係你fans

別墅

續上
你見我一路都係用 '其實幾滿意' 黎comment 我仔仔, 我由細都係讚多佢, 因為我睇好多書, 都係用你既方法, 要 讚, 同要believe they can do it, they can be what u want. 即係要有信心, 堅定.

與小孩子既相處篇
係指我個仔, 佢同同齡既小朋友, or 大少少既, 反應好似好慢唔望動, 最慘同我最睇到傷心既係, 其他小朋友埋黎拎佢玩緊既toys, 佢可以由得人地拎走, 唔出聲, 但又唔係傷心果隻喎. 佢排隊做一樣野時, 比其他小朋友打尖, 佢好快即時咁讓位喎, 完全由得人地...

咁人地家長當然係話, 唔好咁架, bla bla bla, 我只能夠一笑了之, 其實我可以點做呀??

我覺得會唔會我個仔唔夠自信呢??

佢對答大人會好好多喎.

多謝賜教!! 萬分感激!!

其實都滿意仔仔既媽媽敬上.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至