自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

籲杯葛「安心出行」後被不點名批評 醫管局員工陣線反批創科局誤導市民
2021年02月19日23:58 最後更新: 20日00:01

員工陣線認為政府強推港版健康碼,以溫水煮蛙的方式建立監控系統

醫管局員工陣線因呼籲市民杯葛「安心出行」被創新及科技局和醫管局今日先後發聲明不點名批評。醫管局員工陣線今晚就聲明回應,反指創科局誤導市民,令市民難以安心。

員工陣線指出,創科局就「安心出行」說法前後不一,創科局局長薛永恒曾表明「無計劃強制市民使用安心出行」,惟政府今天卻強制市民使用安心出行或登記個人資料。

他們反指創科局「誤導市民」,批評於程式尚未推出前薛永恒多次強調用戶行蹤資料會自動刪除,但其後政府多次更改程式功能及權限,甚至加入出行記錄。

另外,員工陣線引用新加玻政府早前推行的「TraceTogether」作為例子,認為政府強推港版健康碼,其目的正是以溫水煮蛙的方式,令市民習慣使用應用程式出入,從而有效建立監控系統。

他們說,早前呼籲杯葛「安心出行」的文章中,已表明若希望能夠追蹤緊密接觸者,市面上已有apple與google共同研發的「Exposure Notification」,在不需取得個人資料的情況下,透過藍芽技術追蹤用戶緊密接觸的時間,當用戶主動申報確診情況時,就會自動警告相關緊密接觸者。

員工陣線批評政府防疫表現強差人意,若繼續剛愎自用,漠視人民聲音只會進一步加深民怨。他們亦強調,未來一星期會繼續於不同地區呼籲市民杯葛「安心出行」。
================
老老實實, 假如用佢地所講既Exposure Notification, 我又唔反對架.
反正係有用既, 用咩APP都無所謂..
只要唔好話呢樣唔好, 果樣又唔得, 到頭來咩都做唔到...

公爵府

我覺得係怕你去過邊度食野爆左疫易啲追蹤,鍾意監控「你」係咪諗多左

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

呢D xx陣線都係黃.

佢哋幾時移民呀?

公爵府

s160656 發表於 21-2-20 23:11
籲杯葛「安心出行」後被不點名批評 醫管局員工陣線反批創科局誤導市民
2021年02月19日23:58 最後更新: 20日 ...

你唔係信嗰個無攞取個人資料嗎?
你n 年前買過乜蘋果機都有紀錄
尋找你的iPhone 更有留資料
天下烏鴉一樣黑

佢地只係想將資料比外人唔比政府遮

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

乜乜XX陣線辭職走喇,阻鬼住晒

珍珠宮

炒得啦呢班人。。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

上次搞罷工咁大件事乜嘢懲罰都冇,所以咪繼續反政府囉

Cindy    發表於 21-2-21 11:26

子爵府

點解要杯葛?

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

垃圾,炒晒就啱喇。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

禍港陣線~~我呸~~~~~~~~~~~~!!

子爵府

打政府工,政府會無你個人資料咩,唔好講咁多,公務員唔合作應該即炒

子爵府

成班垃圾,政府有什麼基建佢哋都話政府浪費市民嘅錢,呢班垃圾唔返工去搞什麼抗工就要人照出糧比佢,垃圾,成班垃圾

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

呢班真係垃圾

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔好講到某員工會代表大多數員工的意見.

前國泰員工會會長因為撐罷工及罷飛國內綫,
後來她被炒後, 搞左個xx聯,自己做主席,主力發動各行業黄人自己另立門户開新員工會, 為未來團結各行業黄人發動三罷做好準備.

一間公司/HA/政府,係可以多過一個員工會. 呢個會有多少會員我地都唔知, 就想誤導市民,醫護界大部份人都反政府/安心出行?

仲好意思話創科局局長誤導市民,
温水煮蛙...,
宜家是誰想誤導市民, 以為陣線係代表所有員工呀?

男爵府

是旦啦佢哋,全香港都比政府誤導,就淨係誤導唔倒佢哋,得喇知架喇

子爵府

回覆樓主:

一個普通市民無事無幹監控你做乜

男爵府

mmpo 發表於 21-2-20 23:19
我覺得係怕你去過邊度食野爆左疫易啲追蹤,鍾意監控「你」係咪諗多左
香蕉人自我中心以為自己係大人物好巴閉
默克爾就真係被監控喇!

水晶宮

又係呢班垃圾

珍珠宮

珍珠宮

回覆樓主:

成班垃圾

首頁

尾頁

跳至