0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

純粹呻下..請不要誤會

生bb前心態係諗住有奶就餵 無就算 唔好勉強...而家bb個幾月
生完因為身體有問題 住左院10日觀察..而頭4,5日都係同bb分開無得埋身餵...
然後留院第5,6日開始埋身餵 就好上奶...係院要用奶泵先清到 如果唔係就硬塊好痛....母乳姑娘都提醒出院後我要小心

出左院 身體好虛,加上我平時係要訓好多嘅人,但都好上奶...我隔四小時先泵,每次兩邊泵15mins就已經200ml或多啲...
陪月已經避晒所有上奶食物,同上奶湯水唔俾我食, 炒米茶都唔敢飲太多 但係身體都好似不停咁上奶,基本上隔日 個胸就積硬塊積奶...每次推散去都痛到喊出黎.....但我真係唔想再泵密啲

複式洋房

回覆樓主:

除左每日忍受擔心有積奶硬塊痛,而我個胸大同重到好似每日有對啞鈴係心口,訓覺側訓平側到好辛苦,直頭重到背脊骨好痛,試過好多bra 但都無個夠承托舒服。而個胸又成日好似開水喉咁係咁滴,有收集器或胸墊一唔記得滿晒 整濕件衫....
每四小時泵一次對我黎講已經好辛苦,未試過訓超過4小時,基本上一熟睡就醒,又成日擔心吊膽會訓過龍..而且就到夠鐘 個胸谷到就黎爆咁..脹奶個種痛我覺得難受過經痛..

複式洋房

回覆樓主:

我因為個胸,基本上我係無出街,著衫都好奇特....遲啲要番工唔知可以點繼續餵,其實因為咁 我爆喊左好多次.....但人人都同我講 好多人想有奶都無.....真係無人明白我.....我就覺得好無奈....我更加唔敢同其他媽媽分享...我擔心人地以為我曬命定點....有心理準備 無奶 但無諗過上奶會咁痛苦..日常生活困擾咁大同咁痛苦

唯一令我撐到今日就係...bb暫時成長得好好....

別墅

可以用些方法試下減奶,可參考:http://happinessaroma.blogspot.com/2015/05/2000ml.html

洋房

pipi20 發表於 21-2-21 03:37
除左每日忍受擔心有積奶硬塊痛,而我個胸大同重到好似每日有對啞鈴係心口,訓覺側訓平側到好辛苦,直頭重到 ...

加油啊, 唔好太難過, 你個情況會慢慢改善

我都試過你呢個情況
出院後上奶, 你講既胸硬塊, 滴奶, 要每4 小時醒既情況我都經歷過

硬塊你要留意下有無食到塞奶既食物
我個時推硬塊都好痛又係痛到喊
個時好驚持續好耐

後來我多左親餵/ 食少左上奶食物
好似無咁多硬塊
親餵真係好幫到解決硬塊
同埋我覺得pump奶pump得多, 都會令胸部敏感, 易滴奶

我最近要返工少左親餵就易左有硬塊, 可能pump唔清

如果可以既話盡量親餵
應該會改善好多

別墅

唔好咁諗, 咁太大壓力, 反而奶量好易會下跌添
我由全母乳, 到半母乳半A+ NEURO PRO, BB都一樣好健康咁成長
我覺得泵奶最好平常心, 有當然好, 無既都無問題, 宜加奶粉營養都好好

大宅

我完全明白
我生個囡嘅時候,未出院都已經石頭胸
我仲誇張,2個鐘要泵一次
出個街食飯都唔得,訓著都會痛醒
我一日可以崩20安奶
我坐月無一日唔係喊住咁過
最後我都係捱唔住食西藥收左奶
雖然人奶係好
但係當你自己都照顧唔好嘅時候
你點照顧好bb呢?
唔需要理其他人點講,我都聽少話人地想要奶都無啊,你有咁多都唔餵
當你谷奶谷到訓唔到嘅時候,你情緒唔好嘅時候,你啲奶都唔會好啦

大宅

試下食卵磷脂,我而家都餵緊3 個月,我一塞奶,就會食卵磷脂,即時通返。。
母乳的多少會隨著供求而慢慢平衡,初時係好辛苦的,因為身體尚未知道bb的需求量,但捱過之後便很輕鬆了。

子爵府

有無埋身餵?試下埋身,一來埋身可以由BB幫你通乳,二來時間長左,身體會調節奶量,我返左工,有時唔可以按時泵奶,一塞左,夜晚埋身就通番

別墅

HaXe 發表於 21-2-21 10:12
我由全母乳, 到半母乳半A+ NEURO PRO, BB都一樣好健康咁成長
...
係, 宜加奶粉營養都好好, 大把人都係飲奶粉大都一樣好健康
唔駛迫自己一定要飲邊一種

複式洋房

樓上幾位JM都講得有道理呀壓力大分分鐘反而唔夠奶,仲影響奶嘅質量添
反而放鬆心情最重要,唔夠用奶粉補返其實都ok啦
衣加d奶粉都做得好好,又有hmo又有mfgm

禁止訪問

禁止訪問

大宅

有奶又煩,無奶又煩,好似我初初唔夠奶個陣餵人奶係辛苦呀,成日都擔心唔夠奶,影響心情,之後又會影響奶量,
個陣我就keep住泵奶,又有餵illuma比呀b,個心情放鬆左之後
奶量慢慢上返黎就轉返全人奶都好快適應到

複式洋房

Joan_Wong 發表於 21-2-21 04:24
可以用些方法試下減奶,可參考:http://happinessaroma.blogspot.com/2015/05/2000ml.html

我有睇過類似減奶方法,但又唔敢亂試 驚一變變無奶 又唔想...好矛盾

複式洋房

WWinboston 發表於 21-2-21 07:09
加油啊, 唔好太難過, 你個情況會慢慢改善

我都試過你呢個情況

其實初初我係埋身餵架,但我bb吸啜力好勁同埋成日咬,每次餵完都皮損又爛,好痛 攪到我驚左埋身餵 而母乳姑娘又睇過 我地姿勢係岩無問題

複式洋房

HaXe 發表於 21-2-21 10:12
...

我都知道。但餵緊 見bb又食得好好 生長好好 好辛苦想放棄 但好想bb可以繼續飲... 每次同自己講捱下就一日....唉 內心矛盾

禁止訪問

禁止訪問

別墅

pipi20 發表於 21-2-24 00:10
其實初初我係埋身餵架,但我bb吸啜力好勁同埋成日咬,每次餵完都皮損又爛,好痛 攪到我驚左埋身餵 ...

好叻女呀(emoji)(emoji)夠奶
姿勢岩無問題,就繼續埋身啦。初頭係痛係損,但呢個係必經,買羊脂膏揸一揸,每次餵單邊,俾多點時間乳頭抖抖,之後好快練成鐵乳頭。鐵乳頭之後就無堅不摧。
另外,埋身餵完,谷先泵點,唔好泵清。奶水平衝起碼要6星期的時間,慢慢身體就會知道造幾多奶,就唔會谷。
加油(emoji)(emoji)開頭我想放棄個時,諗下返工之後,要keep住同bb個種親密,然後埋身出街又方便,夜奶又方便,就唔捨得放棄。

首頁

尾頁

跳至