夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

858D 發表於 21-2-23 11:27
回覆 Manwah 的帖子

我就係嗰 10% 嘅「阿保」女。

我想問你, 點知點改自己問題.....

因為我另一半一直唔肯認, 但精神科医生暗示過佢係, 但佢唔接受.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

公爵府

Manwah 發表於 21-2-23 11:00
回覆 alicego62 的帖子

有關係, 自閉症, 80-90%是男性.

咁即係關自閉症事

子爵府

alicego62 發表於 21-2-23 11:32
咁即係關自閉症事

高智能自閉症, 沒有語言問題, 可能好聰明, 但無咩情感(因為FEEL 唔到),

你哭到死, 佢都太唔理, 亦真係唔知(感受唔到)你在發生什麼事, 即使佢一直見到件事發生.

珍珠宮

Manwah 發表於 21-2-23 11:29
回覆 858D 的帖子

Thanks.
你呢個觀察點好到位!

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

Manwah 發表於 21-2-23 11:36
高智能自閉症, 沒有語言問題, 可能好聰明, 但無咩情感(因為FEEL 唔到),

你哭到死, 佢都太唔理, 亦真係唔 ...
剛剛同前夫結婚未到一年,特然間瞓瞓下覺,佢坐起身係度喊,佢話起因係我,我都無動於衷。因為我根本理解唔到關我乜事?!亦唔知道我可以做到啲乜嘢。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

Manwah 發表於 21-2-23 11:31

因為我另一半一直唔肯認, 但精神科医生暗示過佢係, 但佢唔接受.
畀啲時間我,我好多方面係靠模仿人地啲社交上 ,人際關係上「襟撈」嘅親友。
剛入大學時 有朋友介紹我讀咗一本 雖然 我前夫話好過時,但好過冇 嘅書「人性的弱點」,我就招住書中嘅scenario 同回應 在生活中 對號入座來模仿運用。
即使唔知原則係乜嘢,但我前夫鬼死咁屬聖經,成日用聖經原則來 教導我。
佢堅決唔就我。仲惡過我。

子爵府

858D 發表於 21-2-23 12:03
畀啲時間我,我好多方面係靠模仿人地啲社交上 ,人際關係上「襟撈」嘅親友。
剛入大學時 有朋友介紹我讀咗 ...

可能我就係你前夫(但我是女的), 角色交換....
問題係你可能都知道, 但FEEL唔到...
我個係無法知道, 又FEEL唔到

珍珠宮

Manwah 發表於 21-2-23 13:17
我個係無法知道, 又FEEL ...
所以你對住佢好洩氣。不知那日再也承受不住,帶埋仔女同佢分居。
以上呢啲係我前夫咁同我講過嘅。

小菜豆    發表於 21-2-24 11:30

子爵府

858D 發表於 21-2-24 04:42
所以你對住佢好洩氣。不知那日再也承受不住,帶埋仔女同佢分居。
...

一句講晒,攰。

因為他從來沒有感受到問題所在,另外也發現他有OCS, 坦白講如廣東話,嬲你又唔知,話你又唔好意思。(日日無限loop)

珍珠宮

Manwah 發表於 21-2-24 08:08
一句講晒,攰。

因為他從來沒有感受到問題所在,另外也發現他有OCS, 坦白講如廣東話,嬲你又唔知,話你又 ...
噢,如果照字面直解 係準確嘅話,我前夫係絕對唔會 認為 話我有唔好意思嘅。話我仲好嚴厲唔使畀面嗰隻。

侯爵府

Manwah 發表於 21-2-21 16:16

又不是一面倒。

我正正是這個情況,雖然小朋友未確診,但已是suspected case,之後就解釋到c6多年來嘅冇同理心,冇關心,冇感覺,冇手尾,不能深層溝通......似乎都係因為佢有呢方面問題。
我自己都接受唔到這雙重打擊,同佢解釋問題,點講都唔明,吾識改善,現在瀕臨離婚邊緣⋯⋯

侯爵府

Uglyduckmama 發表於 21-2-21 22:33
我明白你感受我都係因為小朋友而發現先生係阿保
一直以來的疑團得到了解釋
但, 並不代表問題得到解決

你同先生相處有問題嗎?
我c6都疑似阿保or adhd, 越嚟越溝通唔到,亦接受唔倒佢有呢方面問題

侯爵府

Manwah 發表於 21-2-22 14:56
EXACTLY

佢會花很多錢在孩子身上(以前未有孩子時花在我身上), 但也會為幾元而罵我....仲有小不點事情, 例 ...

源於阿保做事,做人欠缺「彈性」,不喜歡轉變。
但好彩我家疑似阿保對錢銀冇咩所謂,反而係我怕佢亂使錢

侯爵府

Manwah 發表於 21-2-23 08:27
完全曲解。可能你未有看過相關文獻及見過醫生吧!不好妄下定論?
你有冇想過好朋友入醫院,完全唔理?之後 ...

想當年令我莫名其妙就係c6這方面,佢親人cancer做手術,唉....了一刻,轉個頭已經冇一啲唔開心;到我生小孩,做手術,佢都冇任何擔心,緊張之情;佢娘親生病入院,佢去探病,所有問候都係講笑方式的,唔夠幾分鐘已經要走人⋯⋯完全好似冇感情,冇感覺嘅人

侯爵府

Uglyduckmama 發表於 21-2-23 09:58
回覆 Uglyduckmama 的帖子

有時, 室內冷氣大或者室外大風, 我覺得冷, 個人凍到縮縮下, 就同身邊嗰個講: ...

冇錯!多年來就是得不到關心,身同感受,令當初的一點點愛都磨滅了。
我開心、嬲、傷心、擔心.......佢都吾會明白,沒有相同感覚。
日子久了,我覺得好孤單,所有野只有自己面對

侯爵府

Manwah 發表於 21-2-23 11:31

你c6肯去見精神科咁好。
其實如果懷疑另一半係,係咪都應該要見醫生?

侯爵府

Manwah 發表於 21-2-23 13:17
我個係無法知道, 又FEEL ...

好明白!我多年來結論係我c6「冇感覺」,對錢,對人,對好多事都冇.....

侯爵府

858D 發表於 21-2-24 04:42
...

我現在正有此感覺.....

琥珀宮

wholemilk 發表於 21-2-21 14:14
我唔係咁諗,我發現係有小朋友後,女人又敏感多疑,成日睇男人唔順眼,同埋將件事講到好誇張,有媽媽講到老 ...

同意

子爵府

gilgilgilgil 發表於 21-2-28 08:19
我正正是這個情況,雖然小朋友未確診,但已是suspected case,之後就解釋到c6多年來嘅冇同理心,冇關心,冇 ...

其實有個答案不是更好嗎?
因為能力所限,他才有如此行徑。
如果知而不理(有認知而不理),行(有問題行為)而不顧(後果)。咪仲失望。

我未生小朋友之前,就係唔明,他像很愛我,奈何成日無理取鬧。我考試溫書(進修)不能去旅行,佢不停咁罵我又罵間大學為何不執笠。唔知真係哭笑不得。

佢係唔知自己行為過分的。

首頁
12345...6

尾頁

跳至