夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

gilgilgilgil 發表於 21-3-9 08:37
你嘅留言九成九都係我嘅心聲⋯⋯
我唔開心佢唔理,等我自己平復.....已經發生係好多年前;一直以為係佢嘅 ...

唔單止呢方面似,睇你其他留言,似工人,唔識教小朋友,唔理解ADHD囡既需要,咩都要我決定(尤其係小朋友既野,其實係佢無參與唔知要點決定),超無手尾,好多樣都中呀!
另外唔記得係你定另一位提過餵夜奶問題,兩個囡我老公真係一晚都無幫過,呢件事一直都令我耿耿於懷(因為身邊既朋友無一個老公係夜晚唔幫手, 大部分都係老公輪夜更tim),好似咩都得自己一個頂咁,我記得我有暗示過好攰想佢幫手,佢就話由得阿囡餓一晚或者瞓多個鐘先餵啦,但無提出過幫手囉!
不過除左鬧交時覺得佢個人好冷血頂唔順之外,其他缺點咁多年都慢慢接受既,所以可能要諗下辦法點樣可以減少鬧交既次數!

別墅

Manwah 發表於 21-3-9 09:43
完全明白, 係一個地球人同火星人的感覺, 完全溝通唔到.........

有時佢以為佢好愛妳, 佢已經比錢你花, 又 ...

你講得好啱,我覺得佢係天生”無心”既,佢對自己阿媽,兩個囡,朋友都一樣,唔係淨係對我係咁,不過其他人(包括d囡)可以選擇唔理佢,但我就無得唔理,亦受得最多。d囡有時會當面話佢無同理心架,嗰下我會覺得好爽架,不過佢聽完就算,唔會上心唔會反省下點解小朋友會咁樣講。
離婚其實解決唔到問題,唔會另佢明白,反而佢會覺得你破壞左個家庭tim,所以諗既時候都係為啖氣,通常係最唔開心嗰時先諗下發泄下,過左氣又算。我覺得離婚我唔會開心,雖然唔駛面對佢但會令d囡失去左個完整既家庭。

侯爵府

Manwah 發表於 21-3-9 09:43
完全明白, 係一個地球人同火星人的感覺, 完全溝通唔到.........

有時佢以為佢好愛妳, 佢已經比錢你花, 又 ...

我c6 都係咁思想㗎!覺得錢任我洗,有好嘢俾我食(佢自己好緊張食),咁就係對我好好,好愛我!但其實我好想有人關心我,陪我嬲,替我唔抵⋯⋯

侯爵府

superbreadkaka 發表於 21-3-9 09:55
唔單止呢方面似,睇你其他留言,似工人,唔識教小朋友,唔理解ADHD囡既需要,咩都要我決定(尤其係小朋友既 ...

好明白你!生完BB後,媽媽係幾咁脆弱,幾咁需要關懷,照顧;偏偏最親密嘅人小小嘅關心,小小嘅幫忙都做唔到,呢個傷害真係好大;我都記咗喺心裏面10年......唔知做啲咩先可以補救到。
其實生活中都好多呢啲需要佢嘅時候,偏偏得唔到;仲要調返轉每日幫佢執手尾,日積月累,個心真係好攰;有時會諗一個人可能更開心。
唔知係咪因為佢口才唔好,定係佢諗唔到,我同c6係連交都冇得嗌,所以零溝通到一個點.....

大宅

回覆 Angelice-BeBe 的帖子

鍾意妳呢個思考角度,有時候個阿媽就個細路顧完就顧自己,個老公就當係提款繳費用角色同埋客串出氣袋。一方如果長期被忽視或者只有付出,會慢慢出現一些扭曲。

珍珠宮

superbreadkaka 發表於 21-3-8 23:16
講得好啱,我老公好鐘意食,所以最叻就係買野俾我食或者帶我去食好野,佢覺得佢自己好錫我架。我有明示過 ...

我呢個阿保女 又係好鍾意食嫁。聽到你講嘅,我至知道我先生真係應該內心好強大。
例如有日早上,我只是端著碗自己煮得熱騰騰的早餐坐在沙發上與他排排坐,他看著電視也自然轉頭望著我吃,嘴微微笑,頭遙遙。我問他如此賣相表示甚麼情緒?他回:「loving and amusing.... you can just eat...eat...eat....」
佢曾經好幾次好尊嚴感望住我來,同我講:「I love you very much!」
我望住佢,無語,無感動,無開心嘅表情,反而係一大個問號係我腦海?咁即係有幾愛我?我唔識得量度。所以無法唸到佢有幾愛我。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

伯爵府

想生BB熱投

佢哋當老公印銀紙咩

點解一味想人哋養
就係唔想返工啫

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆 858D 的帖子

所以我向我C6表達左好多野, 佢都係無反應...
可能你哋"阿保"係未試過TOUCHING, 或者叫做感動時刻, 所以唔知道點對一般充满情感的人返應....

你好好彩遇到一個內心超強大的老公可以包容你, UNCONDITIONAL咁愛你....

但平凡人的愛是需要回應的, 所以我這個另一半常有無力感.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

子爵府

回覆 miniyan 的帖子

你係咪入錯題目?
我哋呢度傾緊"阿氏保加症"對夫妻關係的影響力?
有點九唔搭八?

男爵府

小菜豆 發表於 21-2-22 13:47
完全認同。阿保賺好多錢, 肯花錢滿足自己衣食住行,
但我同小朋友連基本生活都完全得不到照顧。
一般女人早 ...

距根本唔愛你 唔喜歡你
只係搵一個人陪
當然吸引你既地方 其實就係 對你不太上心,反而讓你覺有安全感,覺得距成熟。
實情對方唔上心,無所謂。 遇事都無情緒影響而可以處理到。
結果就係 愛自己多過愛你。
因為你都影響唔到距情緒。

男爵府

Manwah 發表於 21-3-11 10:42
回覆 858D 的帖子

所以我向我C6表達左好多野, 佢都係無反應...

距唔認你 既原因 係不夠愛你
對你無心動 對你既情緒 無反應。
在你眼中叫成熟,在距眼中就係 唔好煩距咁多

男爵府

gilgilgilgil 發表於 21-3-10 09:55
好明白你!生完BB後,媽媽係幾咁脆弱,幾咁需要關懷,照顧;偏偏最親密嘅人小小嘅關心,小小嘅幫忙都做唔 ...

發現好多女人 連對方係咪真心中意自己都未必知

侯爵府

2024年龍年勳章

Qq555666 發表於 21-3-12 08:33
距根本唔愛你 唔喜歡你
只係搵一個人陪
當然吸引你既地方 其實就係 對你不太上心,反而讓你覺有安全感,覺 ...

都係架...或者咁講
佢只愛自己, 97%都只愛自己, 2%愛個仔, 可能1%才會想起我。或者0.1%, 或者0.01%
我理解係, 佢愛心極度少, 唔會博愛搵第三者。
只要我維繫果1%嘅愛, 我就係亞保生命中的唯一。符合妳所講的安全感。
冇辦法, 愛情係盲目, 被佢才華智慧吸引。

Manwah    發表於 21-3-12 09:41

子爵府

回覆 Qq555666 的帖子

當然知, 佢應該係好鍾意我.....但唔係愛我....
鍾意只係表面上的喜歡(好似鍾意一對鞋, 一件衫咁), 咁會為對方切想, 係單向.

佢一直都係當初好鍾意我, 可能外表掛, 一個皮膚白晢, 五官正正常常的女子.........

一直都覺佢對任何人都無愛心, 包括佢父母, 因為好機械式, 只係準時交家用, 準時去探父母, 無交流, 無野講, 無身體接觸.

"阿保"的人就係目標為本的人(好多名人科學家都是阿保, 但情路堪坷), 要做佢哋另一半要內心好強大, 好包容先得, 因為對住個木頭談情, 談何容易呀?

不是"阿保" 唔愛, 而係天生無咩情感(腦的問題), 而不懂愛.

男爵府

小菜豆 發表於 21-3-12 09:11
都係架...或者咁講
佢只愛自己, 97%都只愛自己, 2%愛個仔, 可能1%才會想起我。或者0.1%, 或者0.01%
我理解 ...

https://www.zhihu.com/answer/1732876609
呢篇幾好睇
女人當年都係被男方才華 或外貌吸引
之後結婚 生b
最緊要自己唔後悔就得
人無完美

侯爵府

2024年龍年勳章

Qq555666 發表於 21-3-12 10:41

https://www.zhihu.com/answer/1732876609

謝謝。我的確經歷了呢D情況,
當年我流產冇人照顧,唯有投靠媽咪
再懷孕亞保都沒有照顧,唯有投靠媽咪,
產後亦沒有什麼坐月陪月, 只有媽咪,
所以我媽作為女人, 恨死呢個女婿。
後來我知, 不是亞保不愛老婆仔女, 而是不懂照顧老婆仔女

即使佢提出自己照2歲兒子,
他都可以全日買飯給自己食, 卻沒有餵BB吃一口飯。
我放工回家BB已經又餓又累睡著,
他解釋BB整天沒有哭過, 所以不需要食飯
那次我心痛死, 想告佢虐兒,
後來知道他是亞保天生沒有同理心。
是不合格的照顧者。

現在離開亞保, 不是恨他, 而是要確保小孩得到適切照顧。

侯爵府

Qq555666 發表於 21-3-12 08:37
發現好多女人 連對方係咪真心中意自己都未必知

其實都係佢口話中意,但行為上真係睇唔出,感受吾倒;問佢中意我D乜,係答唔出。
對住一個吾多表達嘅人,要了解佢都用上十幾年;如果會謚下交,可能會易明啲。

男爵府

gilgilgilgil 發表於 21-3-12 22:45
其實都係佢口話中意,但行為上真係睇唔出,感受吾倒;問佢中意我D乜,係答唔出。
對住一個吾多 ...

中意一個人都好辛苦
除非兩情相悅
其中一方 反應冷淡 或情緒 一時一樣
另一半就好辛苦喇

珍珠宮

我個人的觀點取向是 如此 sort out this information:
阿保,在人際關係方面,得到別人對阿保的愛就是輸在 emotional attachment 這點子上。
例子:我向我先生這neurotypical type 非阿保 表示他偏心與他前妻的子女,我的子女與他前妻的 同時他的繼子女,為何不公平對待?我先生經幾翻談話來引導我知道,我先生對我的子女沒有emotional attachment。他還想以同理心來讓我明白,而問我:我對他前妻的子女感覺如何?我說我凡事都以他們的益處著想。
他回:「你對任何人都如此。我問你的是,你對他們的情緒如何,喜歡他們嗎?」
我回:「我這阿保,連你告訴我 你愛我有多深,我都理解不到,只有一個大問號在我腦海裏。即使用 emotional attachment 來比較,我也對人公平。」
他無語,知道這切入點不能幫到我明白。不過他也沒有白費資源來向我解析。起碼我理解到 emotional attachment 這方面,我這阿保就是 不夠NT人來搞的。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

首頁

尾頁

跳至