夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

牛年勳章

別墅

free2020 發表於 21-2-21 22:22

試吓唔好咩都我、我、我,咁自我中心,咩人都要圍住你轉, ...

並唔係工作重要過婚姻,而係如果我冇工作我連生活嘅能力都冇,因為身邊呢個人根本唔會理會我返咩工,只係在乎我有冇錢拎返屋企。

如果我連工作都冇,我連飯都冇得食。

我返工唔開心,佢唔知。我壓力大,佢一樣唔知。皆因佢覺得我搵錢容易,人工高係我應該要付出得更多。

別墅

Yusum 發表於 21-2-21 22:49
如果你覺得屋企飯難食我唸係因為你長期習慣食開街嘅嘢食,街有味精一定好食d㗎!屋企飯無味精必定淡好多! ...

佢老母霸住個仔,仲講乜嘢尊重?

我唔覺得搵得錢多高人一等,但係點解淨係我付出

別墅

kwhkwh 發表於 21-2-21 23:08
jm 你一針見血!睇完樓主的回應我打左個突。我們一d 的意見, 樓主一定大條道理咁回。
2人相處, 有來有往。 ...

點解我唔可以介意佢同咩人食飯

你哋老公同其他人食飯你哋唔問唔介意?

我收咗七點,返到去都要思考解決問題,我嘅工作唔係不停落手做。我份工用腦嘅,忙嘅定義大家都唔同。

水晶宮

回覆樓主:

你地唔好咁話樓主啦,邊個女人唔想老公養自己係屋企做少奶奶,做女人好多時有苦自己知

侯爵府

飛短流長 發表於 21-2-21 23:55
並唔係工作重要過婚姻,而係如果我冇工作我連生活嘅能力都冇,因為身邊呢個人根本唔會理會我返咩工,只係 ...

所以唔好再呻對方有咩唔好,一對夫妻要長久,係要大家肯付出同樣時間同努力去建立,埋怨解決唔到事實

子爵府

回覆樓主:

睇返樓主以前嘅post,你哋問題多多,都唔淨只食唔食飯呢個問題
你自己形容同屋主
你仲話自己打工唔開心老公又唔知,壓力大老公又唔知,咁睇嚟你哋都冇咩溝通
不如全方位解決婚姻問題啦,你久不久上來呻一個問題,根本無意思

大宅

飛短流長 發表於 21-2-21 23:55
並唔係工作重要過婚姻,而係如果我冇工作我連生活嘅能力都冇,因為身邊呢個人根本唔會理會我返咩工,只係 ...

全部都係你覺得!你乜都唔講個老公又點會知?
既然你講到個老公只在乎你有無錢拎返屋企,佢又無體諒你,咁日日同你一齊食飯又有意思嗎?
現實係人人無工返個個都一樣飯都無得食!
付出多少唔係重點,重點係你連自己的「快樂」在哪裡都唔知呀!不停埋怨抱怨,全世界無人欠你㗎!你要人地體諒你,首先你要體諒人!
多點欣賞少點批評,夫妻關係才會和睦!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

飛短流長 發表於 21-2-21 23:58
點解我唔可以介意佢同咩人食飯
你哋老公同其他人食飯你哋唔問唔介意?
咁真係唔好意思,我應該浪費了你寶貴巴閉高貴的時間來回應我。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Yusum 發表於 21-2-22 00:35

全部都係你覺得!你乜都唔講個老公又點會知?
jm你的要求太高啦,人地阿樓主米講左佢份工要「用腦」架,又「忙」, 邊有時間去講俾老公知姐。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

kwhkwh 發表於 21-2-22 00:40
jm你的要求太高啦,人地阿樓主米講左佢份工要「用腦」架,又「忙」, 邊有時間去講俾老公知姐。

講到工作咁忙,但都仲有時間可以係度回覆,咁點會無時間講比老公知?
講到尾,佢要的係全個地球要圍住佢轉,只要唔順住佢方向轉,就係全個地球都係虧欠佢的!

大宅

飛短流長 發表於 21-2-21 22:07
因為成本高,第一如果我要搵地方,咁即係話我需要假期去處理。我工作根本冇時間做,另外搞離婚真係要賣樓 ...

自我中心

opclk99    發表於 21-2-22 03:01

男爵府

飛短流長 發表於 21-2-21 19:15
我老公一星期至少返佢媽到食四日飯
我無去因為我收工夜,同埋我多朋友多節目又唔喜歡屋企飯
結婚前後一直咁 ...

樓主係味想老公放工後買送煮飯等你反屋企一齊開飯?如果係都可以溝通下,因為你地結左婚有自己的家,要試下脫離原生家庭,獨立生活,要學識自己照顧自己!無話一定女人煮飯,邊個早收工味嗰個人煮囉!其實奶奶問阿仔反吾反屋企食飯係好正常!可能你奶奶都覺得你放工夜,你老公又吾會煮,咪叫個仔反屋企食囉!係人阿媽都想個仔女食得健康d!吾使怪你奶奶。第日你做左阿媽就知架了!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

別墅

queenie3y 發表於 21-2-22 02:08
樓主係味想老公放工後買送煮飯等你反屋企一齊開飯?如果係都可以溝通下,因為你地結左婚有自己的家,要試 ...

多謝你的意思,終於有正常人回覆我

女人何苦為難女人,其他人幫住班無用男人唔知為乜

別墅

Fion710 發表於 21-2-21 23:59
你地唔好咁話樓主啦,邊個女人唔想老公養自己係屋企做少奶奶,做女人好多時有苦自己知
...

做女人係好可憐 唉
好處男人又著數哂

別墅

飛短流長 發表於 21-2-22 08:23
做女人係好可憐 唉
好處男人又著數哂

咁你咪同個無用男人離婚,咪唔駛俾好處佢囉!一個人想點都得!

男爵府

ChanPrudence 發表於 21-2-22 08:29
咁你咪同個無用男人離婚,咪唔駛俾好處佢囉!一個人想點都得!

唔得,份人工高又無聊又無目標但係要用腦嘅工太忙

子爵府

傳統思想係會造成女性面對更大挑戰原因,現代女性已經要係家庭經濟支柱,同時傳統思想又認為煮飯打理頭家係女性責任,真正公平好難實現,要另一半體諒你,你又用巧妙溝通方法,先可以化解。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

講到自己咁本事,又有能力揾錢,咪用錢去解決生活所需囉,請個叻嘅ee煮飯,叫老公回自己屋企等埋你一齊食飯,我就唔信煮唔到一餐令你覺得好食嘅住家飯。你收工回家就有得食,老公又唔洗去媽媽到囉。

opclk99    發表於 21-2-23 22:35

首頁

尾頁

跳至