自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期沖沖下涼 突然天旋地轉 又屙又嘔 以為食錯野 休息一陣無乜事
隔日起身之後暈嘔
上網睇覺得係耳石症 做左復位之後真係好好多 點知解幾日後又暈過(emoji)再做復位又好啲 但有時會有小小暈 睇家庭醫生話耳水不平衡
請問各jm做完復位有咩要注意?飲食?
自己做復位既jm有無睇專科?
有無專科醫生推介?大家做完復位幾耐先好? 易唔易復發?另外 生活會唔會好大改變?唔做運動?唔底頭 彎腰之類?
做咩可以預防?

Thanks! 祝大家身體健康

侯爵府

要keep住做復位運動, 雖然好辛苦, 但做得多移返正,就康復。YouTube 有條片講耳石復位,我跟住佢做左幾次就無事。係個阿伯講廣東話拍既,好高view 數果條

大宅

pearlypui 發表於 21-2-27 18:07
上星期沖沖下涼 突然天旋地轉 又屙又嘔 以為食錯野 休息一陣無乜事
隔日起身之後暈嘔
上網睇覺得係耳石症 ...

另外 生活會唔會好大改變?唔做運動?唔底頭 彎腰之類?
做咩可以預防?

大宅

lingluk1306 發表於 21-2-27 18:18
要keep住做復位運動, 雖然好辛苦, 但做得多移返正,就康復。YouTube 有條片講耳石復位,我跟住佢做左幾次 ...

復位係日日做?我以為做完唔暈就唔洗再做 以為再做會甩番出黎(emoji)

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

我搵醫生做耳石復位,一個療程做二次好番,五年後番,醫生話正常,再做復位,再過五年後又軽微番發,想等嚴重啲先做復位,試食滋寶奇珍好咗,不過幾貴。

珍珠宮

2024年龍年勳章

pearlypui 發表於 21-2-27 18:07
隔日起身之後暈嘔
上網睇覺得係耳石症 ...

你是否在Youtube揾片自己做?

大宅

PaPa 發表於 21-2-27 18:35
你是否在Youtube揾片自己做?

係呀 做完真係無甘暈

大宅

MICMATL 發表於 21-2-27 18:31
我搵醫生做耳石復位,一個療程做二次好番,五年後番,醫生話正常,再做復位,再過五年後又軽微番發,想等嚴 ...

Oh.. 請問食滋補奇珍食幾耐?

上網睇話無藥食 西醫有無俾藥你食?
請問你搵邊位醫生 thxthx

別墅

lingluk1306 發表於 21-2-27 18:18
要keep住做復位運動, 雖然好辛苦, 但做得多移返正,就康復。YouTube 有條片講耳石復位,我跟住佢做左幾次 ...

原來可以自己做?係咪要睇醫生先知自己係咪耳石症?

子爵府

2023年兔年勳章

耳水不平衡好似係無咩原因下都會暈,耳石症係訓醒起身果下動作或轉身擰頭果時先暈好多秒後就會停,我睇過專科,好多年後有一排又復發,自己又做復位法,做左好左但有一段時間又好間唔中有時轉身暈,無特別理佢了

公爵府

pearlypui 發表於 21-2-27 18:20
另外 生活會唔會好大改變?唔做運動?唔底頭 彎腰之類?
做咩可以預防?

休息,吾好操勞係重點。

侯爵府

1@1 發表於 21-2-27 18:45
原來可以自己做?係咪要睇醫生先知自己係咪耳石症?

係呀 可以自己做

侯爵府

pearlypui 發表於 21-2-27 18:22
復位係日日做?我以為做完唔暈就唔洗再做 以為再做會甩番出黎(emoji)

唔暈唔洗做啦, 但如果你有復發先做

男爵府

我過咗一排會慢慢變會正常

男爵府

回覆 pearlypui 的帖子

你描述的証狀不似耳石移位。耳石移位是瞓時冇暈而是起身暈,同埋瞓時一係轉右暈,一係轉左暈,暈時眼球會郁。而復位也是因應轉左或右暈,相應做動作的方向會不同。我有親人試過耳石移位,也是跟另一回帖講的中年亞叔的片段做,而成功康復,片段中他解釋得很清楚,做時頭係瞓在疊高的被上,同埋冇咁急,其他醫生復位的片段將個頭轉幾下時都幾急,要有人護住安全些。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我早排瞓低起身個下會天旋地轉,去睇中醫話咩頸椎病,幫我拉鬆條頸同食藥,好少少但仲有暈,於是睇西醫。醫生話暫時性耳水不平衡,開左止暈藥。我冇食。
之後慢慢好。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

同埋我都係個頭轉向左邊會暈、右邊不會。
你可坐低,個頭少少向後仰,再慢慢向左轉睇吓有冇暈,試完左邊再試右邊。
如果其中一邊有暈,可能都頸椎問題。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

fchiang168 發表於 21-2-27 19:37
回覆 pearlypui 的帖子

你描述的証狀不似耳石移位。耳石移位是瞓時冇暈而是起身暈,同埋瞓時一係轉右暈, ...

我第一次暈係洗頭向後
之後暈都係一起身果吓 頭向下&側其中一面時暈 訓底定左就唔暈啦⋯⋯都係天旋地轉幾十秒 之後就停 個頭定定就唔暈因我復位我自己一個做 所以睇唔到眼震

大宅

me920 發表於 21-2-27 20:15
我早排瞓低起身個下會天旋地轉,去睇中醫話咩頸椎病,幫我拉鬆條頸同食藥,好少少但仲有暈,於是睇西醫。醫 ...

我睇左兩個中醫 一個話頸椎 一個話血氣唔夠

首頁

尾頁

跳至