懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本身我係BC二代,啱啱check 倒中左,老公同我都想幫小朋友有英藉,打算飛過去生,但上網睇又唔多資信,唔知從何入手,有冇同路人?😭

別墅

回覆 Kcxz516 的帖子

係你同你老公是但一個要有BC , 小朋友係英國出世先會即刻拎到英藉
如果你只係BC 二代,冇BC係手 ,去到英國生小朋友都唔會即刻拎到,要等你拎到BC 之後小朋友先可以入英藉

複式洋房

KokoroS 發表於 21-3-3 12:47

係你同你老公是但一個要有BC , 小朋友係英國出世先會即刻拎到英藉

我係有BC ar ,只不過如果香港生唔可以pass去下一代

別墅

咁你有就冇問題啦,只要父母其中一個有英藉就冇問題

大宅

我會啊!我老公係BC第二代,要去英國生先立即有英藉。不過我而家先5weeks,大約十一月頭預產期,諗住去愛丁堡生。你呢?

男爵府

treasurelife 發表於 21-3-3 15:21
我會啊!我老公係BC第二代,要去英國生先立即有英藉。不過我而家先5weeks,大約十一月頭預產期,諗住去愛丁 ...

你老公係BC但你如果唔係嘅話NHS包唔包?
如果唔包要自己俾錢都好費喎

複式洋房

treasurelife 發表於 21-3-3 15:21
我會啊!我老公係BC第二代,要去英國生先立即有英藉。不過我而家先5weeks,大約十一月頭預產期,諗住去愛丁 ...

我都係5 weeks wor ,妳諗住幾時過去?我諗緊book 私家開刀生,時間同埋所有野好似易預d ,NHS冇乜特別又唔可以開刀又驚自己生好痛(emoji)

複式洋房

疫情咁嚴重,仲過去生?

複式洋房

回覆 treasurelife 的帖子

但宜家過左去係咪番唔倒嚟香港?停英國機乘客入境

大宅

Kcxz516 發表於 21-3-9 22:41
回覆 treasurelife 的帖子

但宜家過左去係咪番唔倒嚟香港?停英國機乘客入境

我上網睇而家d人,英國去第三國家(例如:泰國)留21日,再返香港隔離21日。
但係到時9個月後都唔知咩情況。

洋房

回覆 clarissakwan 的帖子

而家唔係好多國家比英國入境架.... 泰國好似得, 但要湊住個滿月B去第二個國家隔離同住21日, 之後再返香港酒店隔離21日, 都幾漫長同辛苦....
我老公都係BC二代, 我唔係BC所以要過去私家生, 9月預產期...
英國果邊用40萬, 如果再要去泰國21日, 加埋香港21日酒店... 條數都幾甘......

而家都係等佢開返唔洗去第二個國家過冷河先決定去唔去...

我睇FB 有英孩三點三有講NHS生仔架, 你可以參考下~

禁止訪問

洋房

正在英國待產生B 揮手區,有冇人同我一樣?可以交流下?

我through NHS 生B .

洋房

NHS可以選開刀生B ,但你要有原因。(可以一D私人理由,但要合理要求)也可以選水中生B ⋯

複式洋房

我都想過去生,想問私家開刀大概幾錢到?

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

洋房

各位英國生BB 的媽媽,
想問下Birth Registration 果度有一項話:

If you can register the birth, you should take at least one form of identification when you go to the register office. You can use:
passport
birth certificate
deed poll
driving licence
proof of address (for example, a utility bill)
Council Tax bill
marriage or civil partnership certificate
https://www.gov.uk/register-birth/

請問係唔係唔一定要有proof of address (for example, a utility bill) 地址證明?
因為我想去租AIRBNB...無LEASE DOC比到我

男爵府

at21 發表於 21-5-11 16:13
各位英國生BB 的媽媽,
想問下Birth Registration 果度有一項話:

At least one 咋嘛… possport咪得囉?

複式洋房

Dec-Jane 發表於 21-5-2 04:56
正在英國待產生B 揮手區,有冇人同我一樣?可以交流下?

我through NHS 生B .

想問吓NHS順唔順利呀,我都會12月去英國呀。

別墅

jessica2022 發表於 21-10-18 12:08
想問吓NHS順唔順利呀,我都會12月去英國呀。

我都打算3月去,預產期6月頭

首頁

尾頁

跳至