自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

公爵府

立即報警,等社工跟進,
攞刀咁嚴重

水晶宮

fanny2014 發表於 21-3-2 18:53
阿公嚟到屋企,入咗佢房同佢傾緊計, 希望可以舒緩到佢情緒。
我真係好辛苦,個仔當我仇人咁。
...

你唔驚斬你老豆?報警合適d

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

先收埋把刀

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

報警後容易搵社工介入!

用戶要求終止服務

牛年勳章

fanny2014 發表於 21-3-2 18:53
阿公嚟到屋企,入咗佢房同佢傾緊計, 希望可以舒緩到佢情緒。
我真係好辛苦,個仔當我仇人咁。
...

見到受控就好~
未經許可,請勿轉載

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

冷靜落嚟至有得傾
十幾歲情緒起伏大,等大家過咗道氣先

伯爵府

fanny2014 發表於 21-3-2 19:07
我想好想帶佢睇醫生。 有乜辦法可以令到佢自己肯跟我去睇,係冇可能。
...

其實有冇唸過,如果佢仲肯聽阿公話,不如比佢同阿公住一排,等阿公同佢傾多D,舒緩下2母子感情

男爵府

fanny2014 發表於 21-3-2 18:22
單親 , 呢半年嚟我都同佢冇乜兩句,盡量忍佢啲差態度, 今日返到屋企樓下諗住問佢食乜嘢,打畀佢,佢話我 ...

16歲就有呢種情況?
他是學生!
尊重呢兩個字,問一問他?
我係你夠鐘開飯,唔洗問!
住咪同一間屋!有權利必有義務!
嘈交不是解決方法!
我估你講A,佢講B!
倒不如,你自己諗諗,
重組一吓自己一套對他!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

冷靜一排
在家安安靜靜
當無事發生

用戶要求終止服務

牛年勳章

fanny2014 發表於 21-3-2 19:02
之前試過就咁幫左佢買咗嘢食畀佢,佢同我講話下次買嘢食之前要問聲佢,我今次就打比佢諗住問佢食乜嘢,點 ...

麻煩嘅小朋友,辛苦阿媽喇!佢打機唔停嗎?試吓同佢講,我有事要同你商量,打完呢鋪同我傾傾。然後喺大家都 ready 情況下商量食飯點處理,我通常一朝早會同仔協定佢食飯點處理,大概幾點,食 d 咩。我地一齊食晚飯,所以佢晚飯時間唔打機。同時,協議埋打機時間,大家底線(盡傾啦)。如果佢用電話打機,iPhone 係有電話入都唔斷線,我個仔通常用電腦打機,電腦其實快 d,咁仲有電話可以溝通。大家唔溝通唔係辦法,搵 d 方法溝通,改善關係,我仲有每日擁抱阿仔。
未經許可,請勿轉載

男爵府

佢依家冷靜下來未?擔心阿公走咗之後,佢又嚟料!

不過咁,你罵一兩句就算啦,睇你段嘢,罵完又駡咁,你哋兩個都有點失控呢!

珊瑚宮

hellokitty111 發表於 21-3-2 19:21
佢依家冷靜下來未?擔心阿公走咗之後,佢又嚟料!

不過咁,你罵一兩句就算啦,睇你段嘢,罵完又駡咁,你哋 ...

珍珠宮

fanny2014 發表於 21-3-2 18:57
我已經搵過學校社工同出面社區嘅社工都傾過曬,佢哋都冇乜能力幫到我, 最主要係我個仔唔會出去見佢哋, ...

學校社工社區社工
係班細路眼中是廢是呃飯食
你搵個廢幫手仔嬲你白痴
有無表哥同佢玩得埋
幫你做橋樑收風化解
青春期思緒混亂
把口又快過腦如利刀傷人
有事WhatsApp溝通
有時間緩衝避面即時對話刀來刀往

男爵府

fanny2014 發表於 21-3-2 19:02
之前試過就咁幫左佢買咗嘢食畀佢,佢同我講話下次買嘢食之前要問聲佢,我今次就打比佢諗住問佢食乜嘢,點 ...

唔覆咪唔買囉,16歲啦,為自己行為負責

珍珠宮

打機真係害死人所以我從小都無比個女打過機!青少年真係打機大晒,比著我,我都費事理佢,飯唔使預佢,錢唔使比佢!直到佢覺得有需要先主動同我講,咁大個連尊重都唔識!

男爵府

回覆樓主:

其實有無了解過點解佢會見到你就真嘅原因

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

fanny2014 發表於 21-3-2 18:22
單親 , 呢半年嚟我都同佢冇乜兩句,盡量忍佢啲差態度, 今日返到屋企樓下諗住問佢食乜嘢,打畀佢,佢話我 ...

下次你WhatsApp佢,限佢幾時覆,唔覆就唔好買俾佢食,忍心d先食得住d仔女!屋企實有即食麵或餅乾,唔使驚佢無野食。
我女yr18有時都俾面色我睇,我通常WhatsApp 問佢野多,零用錢會半個月俾一次,要零用錢就要幫手做家務,呵呵

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

回覆樓主:

睇到你呢個case,突然諗起大陸一個節目"變形計",內容都係青少年壞到父母教唔到搵節目組求助。

珍珠宮

fanny2014 發表於 21-3-2 18:57
我已經搵過學校社工同出面社區嘅社工都傾過曬,佢哋都冇乜能力幫到我, 最主要係我個仔唔會出去見佢哋, ...

https://www.hkep.org/our-team/

唔好介意,社工唔係專業人士,佢哋幫唔到都正常的。

子爵府

fanny2014 發表於 21-3-2 19:07
我想好想帶佢睇醫生。 有乜辦法可以令到佢自己肯跟我去睇,係冇可能。
...

我自己都係單媽+2個sen仔,明白你既辛苦。我大仔都開始反叛(未到青春期),有時對我態度都好差,當下我會唔出聲但面燶,避免激烈言語引發更差既情緒。

而家既小朋友&青少年係唔可以硬碰,只可以慢慢引導,如果唔可以面對面講就WhatsApp,言語要正面唔好成日否定佢地,你亦要預左無回覆/只換黎一句你好煩,只希望佢地有朝一日明白媽媽係好愛佢。

今次拎刀事件一定要俾學校&社工知道,等佢地知道嚴重性,要積極啲協助。

首頁
23456...14

尾頁

跳至