自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Jone_kuok 發表於 21-3-2 20:01
咁大個仔,論體力做阿媽已唔夠佢嚟,所以千萬唔好令雙方去到衝突層次,見佢脾氣上嚟阿媽就收聲講少句(我 ...

我根本只講一句,就話我態度差,佢仲講粗口閙我,又掉野

侯爵府

fanny2014 發表於 21-3-2 20:11
我都好想知道,我問過佢n咁多次,佢都淨係話總之見到我就好憎我,咁你見到我憎我都一定有理由㗎,佢話冇理 ...

我侄仔15歲時都有差不多情況,但未至於攞刀,後來去寄宿至畢業才回家,之後正常返晒!所以分開唔見面比人教會否好D?

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

fanny2014 發表於 21-3-2 19:59
你講得啱,阿公走咗之後,佢係間房入面並並嘭嘭, 我都唔明佢咁不滿我,阿公問佢有乜嘢不滿講出嚟,佢又唔 ...

俾佢冷靜下先,試下寫紙仔溝通,唔一定有回應,起碼令大家唔好再僵持落去⋯
再隔30分鐘到問下佢肚餓嗎?煮D嘢佢食。
做媽媽係要包容佢多啲⋯無辦法啦
已經單親⋯如果連你都唔愛佢,佢仲可以有邊個愛佢呢?
大家都冷靜下,實搵到一個互相尊重對方嘅生活方式
祝福

大宅

我都好想知道,我問過佢n咁多次,佢都淨係話總之見到我就好憎我,咁你見到我憎我都一定有理由㗎,佢話冇理 ...

我家都有個16歲。我send WhatsApp問食乜,唔覆就我決定。買左返去唔食就唔好食,自己搞掂

子爵府

虎到金來勳章

通常亞妈得兩句:唔好打机,做功課 !

伯爵府

BK Milk勳章

男仔打機真是可以走火入魔,快點發展些其他興趣

伯爵府

回覆樓主:

佢咁巴閉既,我選擇小d係屋企出去happy下夜d返好過,佢反叛呀,佢點會輸比你,佢識照顧自己啦洗咩擔心。
唔洗通知佢你去邊點解要咁做,唔好比佢覺得你買佢怕。

加油

大宅

fanny2014 發表於 21-3-2 18:25
我應該報警嗎?我都唔識得點樣同佢相處?真係好辛苦, 我問佢點解你要咁樣對媽咪,佢話總之見到我就好憎, ...

明白你苦況, 我個仔都一樣 可唔可以送佢去寄宿? 或者送去 其他 親人屋企住? 少啲見面 衝突都會少啲 祝福你

伯爵府

fanny2014 發表於 21-3-2 19:02
之前試過就咁幫左佢買咗嘢食畀佢,佢同我講話下次買嘢食之前要問聲佢,我今次就打比佢諗住問佢食乜嘢,點 ...
佢好似係皇咁
比我鬧完佢問吓佢有咩不滿,咁唔鍾意呀媽以後自己搞掂,老實我忍不到,父母不是欠仔女的

子爵府

ilovematthew 發表於 21-3-2 20:14
我根本只講一句,就話我態度差,佢仲講粗口閙我,又掉野

我仔細時同我關係好好

反叛期,我問多句,佢又係會鬧同講粗口,試過一次推我埋牆,好大力。之後我就知不能同佢鬥力。
之後我同佢講嘢都係以柔為主,比如問佢食唔食飯,佢唔啋,就話:唉~冇人陪我食飯,好啦,錢係度,你自己食。記得哦。

之後減少同佢講嘢

現在過咗几年,大家關係恢復番佢細個時,佢有困難會搵我。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係咪嬲你離婚?

公爵府

噉個情況之下我覺得你最好喺屋企好似同屋主噉去生活

每日擺低飯前佢食又好唔食又好唔好理佢喇

男爵府

16歲仲問佢食咩?佢既然唔領情,日後自己顧自己,佢未識感恩

伯爵府

Jone_kuok 發表於 21-3-2 20:19
我仔細時同我關係好好

反叛期,我問多句,佢又係會鬧同講粗口,試過一次推我埋牆,好大力。之後我就知不 ...

係架,根本佢唔會輸既,
自己唸開d,反叛時變左另一個人,邊個想

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢個情況佢係覺得你煩,既然係咁,最好比多啲空間佢,有野WhatsApp溝通......

我仔都試過話我打電話比佢斷線打唔到機,但未試過用惡劣態度。佢地青春期有時係控制唔到自己情緒。

至於你話問佢食咩,我會買定啲食物喺屋企,即食冷凍之類。外賣有覆就買,無覆叫佢肚餓自己整,咁大個仔都要負下責任,有覆就買,唔覆就自己解決。屋企有食物唔會餓親啦。

大宅

回覆樓主:

有冇試過ignore佢?根本而家係冇可能溝通到,你越理佢、越同佢講嘢,佢只會越癲。我覺得暫時唯一做法係當佢透明,佢同你講嘢都扮聽唔到,唔好理佢,你有你,佢有佢,當佢見到你嘅轉變,先有機會有真正嘅溝通嘅時候。

大宅

fanny2014 發表於 21-3-2 18:22
單親 , 呢半年嚟我都同佢冇乜兩句,盡量忍佢啲差態度, 今日返到屋企樓下諗住問佢食乜嘢,打畀佢,佢話我 ...

你可能急帶仔仔一起見-李維容(家庭治療)

http://www.acafamilytherapy.org/

大宅

fanny2014 發表於 21-3-2 19:55
阿公啱啱走咗,佢話佢喺房度一路只係得阿公自己講,佢冇反應畀阿公, 阿公話呢啲情況,一係佢覺得自己做錯 ...

我都幾肯定佢係拒絕溝通,佢唔出聲駁亞公係比面佢,而唔係覺得自己錯。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BB12345678 發表於 21-3-2 20:15

我家都有個16歲。我send WhatsApp問食乜,唔覆就我決定。 ...

我仔無乜所謂,平時外賣都係買開幾間,所以佢覆就覆,唔覆我幫佢決定

男爵府

回覆樓主:

呢個年紀打機大過天,估可能組隊玩緊,你一打電話佢lag 咗機就會輸,會被隊友鬧

其實我都試過,依家等大家平心靜氣下咗火先,大家都勞氣傾唔到結果

首頁
45678...14

尾頁

跳至