論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我地本身一直容許工人做完野可以番自己房休息,但工人近排在房講電話講到大大聲,已同佢講左好多次唔可以工作時間講電呀,但都無用。諗緊係咪叫佢坐廚房,佢會收斂啲呢?

伯爵府

Lesdesdes 發表於 21-3-9 23:36
我地本身一直容許工人做完野可以番自己房休息,但工人近排在房講電話講到大大聲,已同佢講左好多次唔可以工 ...

我哋返工時間,唔會公開公然大大聲講電話,但外傭中埸休息時間,當咗係佢電話時間,我個印傭每日下午在廚房,由一點幾開始載著耳機,同在印尼的男友,講電話講到五點半,要預備煑晚飯,才收缐。
佢有時用FaceTime ,表演唱歌俾男友聽,有時大聲笑

大宅

honglong 發表於 21-3-10 00:19
我哋返工時間,唔會公開公然大大聲講電話,但外傭中埸休息時間,當咗係佢電話時間,我個印傭每日下午在廚 ...

我仲谷氣,工人由朝煲到晚,仲成日唔用耳机,呀女考dse大大聲照傾,我最怕佢的口水噴餸加料,谷起上黎閂廚房門,等佢係廚房焗死,但唔醒爬!
:-D :-?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

佢最中意呢埋係廚房,無論係咪做完野

大宅

所以我通常叫佢入房瞓覺或戴耳機睇片,一定唔會吵到我

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我自己工人會係廚房, 我父母工人會係廳, 因為我爸爸行動不便, 要留意佢情況. 之前呢個工人都有戴耳機, 我父母見佢醒目又幾細心叫我唔好話佢. 點知上星期我同佢講野佢冇反應, 我大聲叫佢, 問佢我剛才講咩, 佢當然講到9唔搭8, 我即時剷到佢眼濕濕...因為我老豆在床起身, 工人立即拎助行架比老豆行, 我同工人講耍比我老豆坐一陣先好行 (我老豆有體位性血型低, 起床立即行有時會暈) 自此佢唔敢再用耳機, 我亦同父母講, agent 吩咐鍚工人唔好錫出面, 開壞個頭好難收番. 呢個肥妹比我省完比以前更加醒目, 做野都更妥貼.
主 賜 平 安

男爵府

回覆樓主:

通病。。。
講電話鬼咁大聲

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Lesdesdes 發表於 21-3-9 23:36
我地本身一直容許工人做完野可以番自己房休息,但工人近排在房講電話講到大大聲,已同佢講左好多次唔可以工 ...
真係好睇個人

子爵府

我工人最like 在睡房和廚房傾電話
佢哋講電話好大聲,阿女上緊zoom ,叫佢細聲d,佢就話休息時間可以講電話,阿女之後WS 我投訴佢,攪到我要番番下工打電話去摌佢

首頁

尾頁

跳至