烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主:

好軟熟

大宅

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

別墅

rose-mag 發表於 21-3-12 04:54
尋晚整咗呢排好多人整嘅wool roll bread毛絨球麵包,因為我呢度凍,尋日得4-10度,仲有地方落雹,一發差不 ...

整得好好
如果裏面再加多層豬肉鬆,應該會好豐富

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

冇用種,直接法整蔥油麵包
attach0/tmp/phpjjmj8c
attach1/tmp/phpmMrAOU
attach2/tmp/php7sSXuC
attach3/tmp/phpYAgtbk
attach4/tmp/phpnGX4R1
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

換咗粉整咗兩次方包,二八分滿入爐,冇頂角,但攤凍後第二日再cut,又幾靚仔。

呢隻粉吸水力差少少,麵糰打好耐先出膜,冇用BRM粉咁吸水又快出薄膜,出嚟嘅包組織望落冇咁細緻,不過口感都唔錯。用完我都會買番BRM。
attach0/tmp/phpRTNwpQ
attach1/tmp/phpBx1w0q
attach2/tmp/phpdQcDB1
attach3/tmp/phpnSNOcC
attach4/tmp/phptgX6Nc
attach5/tmp/phpFWRwpN
attach6/tmp/php31J50n
attach7/tmp/phpHCNJCY

男爵府

尋晚整咗呢排好多人整嘅wool roll bread毛絨球麵包,因為我呢度凍,尋日得4-10度,仲有地方落雹,一發差不 ...

好正呀!大師級作品

王國長老

回覆樓主:

吐司一份普通版,一份加提子乾。
attach0/tmp/phpmErH5q
attach1/tmp/phpc1ahN3
attach2/tmp/phpqOTYuG
attach3/tmp/phpkMTLcj

複式洋房

焗得好好

王國長老

回覆樓主:

二發麵糰過發通常聽見人講唔要得或者留番做老麵種,為過發麵糰就算照焗都會焗唔起。我試另一個方法,拎麵糰出嚟再排氣塑型,再重新等發酵到八分滿,入爐焗,結果係得嘅,只係組織比較粗,但完全同平常整嘅吐司口感差不多。
attach0/tmp/php8v8T9W
attach1/tmp/phpQs3CUH
attach2/tmp/php4IZoFs
attach3/tmp/phpq9Wfqd
attach4/tmp/phpEcmbbY
attach5/tmp/phpyYkbWI
attach6/tmp/phpOcwgHt
attach7/tmp/phpYBFpse

大宅

王國長老

回覆樓主:

每個星期嘅例行動作,呢次除咗兩條吐司麵包,仲整多咗底佛卡夏。
attach0/tmp/phpGFfZCZ
attach1/tmp/phplU3NIk
attach2/tmp/phpu6RMOF
attach3/tmp/phpt7IWU0
attach4/tmp/phpMeZi1l

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊