自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

而家我地都全面復課。
萬一唔好彩,真係要諗定邊個陪小朋友入營隔離14日

A whole class of primary school students aged around 9 years old at Kellett school, a prestigious British school, were also sent to quarantine, after confirmed cases were found.

One parent will be allowed to accompany them for the 14-day period, the school said.

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

又係健身群組

大宅

回覆樓主:

hong kong schools 有個老師出post話d家長要求全面復課好錯

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bluepand 發表於 21-3-12 22:42
hong kong schools 有個老師出post話d家長要求全面復課好錯

好矛盾架
我都怕我女返學會有同學中招
然後要全班一齊入營

我親友啱啱先係K11 Cartier 群組
今日隔離完可以出返黎

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

係咪真架?我見人傳,但新聞又無講,成班隔離都唔係小事

瑪瑙宮

polliebb 發表於 21-3-12 22:56

https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-hongkong/covid-19-outbreak-at-hong-kong-gym-sends-shivers-through-expat-community-idUSL4N2LA2KK

中文好似得蘋果報

珍珠宮

bluepand 發表於 21-3-12 22:42

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-03-12/hong-kong-sends-class-of-8-year-olds-to-government-quarantine

A class of eight- and nine-year old school children in Hong Kong is being sent to government-run quarantine facilities for a period that can last up to 14 days, after their teacher at a British international school contracted the coronavirus.

子爵府

LedTV 發表於 21-3-12 22:38
而家我地都全面復課。
萬一唔好彩,真係要諗定邊個陪小朋友入營隔離14日

因為老師係確診者?定係學生既家長係確診者?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

真架!我家姐個仔以前都係讀呢間學校㗎,但而家返咗英國。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

hnh_mami 發表於 21-3-12 23:00
因為老師係確診者?定係學生既家長係確診者?

老師

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

九龍灣定薄扶林嗰間?我同事有兩個小朋友讀緊九龍灣校舍。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

KUDOS 發表於 21-3-12 23:08
九龍灣定薄扶林嗰間?我同事有兩個小朋友讀緊九龍灣校舍。

pokfulam

伯爵府

daijuju 發表於 21-3-12 23:00

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-03-12/hong ...

有冇中文版?

珍珠宮

減齡達人勳章

我朋友個女讀呢間,不過係高年班。佢話今日啲學校WhatsApp group, 炸哂!好多家長出email 鬧爆個校長,咁啱今日英基出咗22間學校,起過2千6百個教識員已經做曬檢測,問點解人地2千幾人都做到,但呢間學校啲老師做唔到

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

FennieMan 發表於 21-3-12 23:59
我朋友個女讀呢間,不過係高年班。佢話今日啲學校WhatsApp group, 炸哂!好多家長出email 鬧爆個校長,咁啱 ...

公平點講,好難同英基比較,有22間分校,26xx教職員要定期每2星期做檢測,佢哋搵檢測公司直接到校做檢測,人多好辦事,檢測公司接此大單,趕緊安排

獨立學府要做到咁嘅安排,唔容易,仲要預萬一有確診要關校14日,全校要即轉回online,人手調配好難同esf比

珍珠宮

更係啦, 香港學生, 大學都未必識自理, 困埋個菲入去隔離差唔多

唔似國內小學生要寄宿,全部自理力超強, 無驚過

大宅

MM2H 發表於 21-3-13 00:07
公平點講,好難同英基比較,有22間分校,26xx教職員要定期每2星期做檢測,佢哋搵檢測公司直接到校做檢測, ...

英國開學後所有學生做三次on-site mass test,之後提供學生及校職員每星期兩次家中快速測試,因政府視教育為最首要任務。

珍珠宮

要做實做到,老屍自己有手有腳有糧知,又晤係智障,行去檢測好難咩,話人道德绑架佢地。。
真教畜唔係扮~

別墅

Iamawoman 發表於 21-3-13 00:30
英國開學後所有學生做三次on-site mass test,之後提供學生及校職員每星期兩次家中快速測試,因政府視教育 ...

仲係一月及三月批左共700m英鎊比學校安排補課、低下階層/有需要的學生1-1 學習及辦暑假班。

珍珠宮

其實隔離既標準係點?
之前都好似有學校有學生中..
但唔駛全班去隔離..
點解而家又要送去隔離?

首頁

尾頁

跳至