自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇人試過有呢個病,有冇需要做微創手術先好返,請問大約幾多錢,我老公先30幾歲就痛到郁唔到,要聽日先照磁力共振,照完又要等一星期先有報告攞,有冇jm有好嘅物理治療師介紹,佢宜家直頭係嚴重到企5分鐘都痛又要用拐杖行

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 Suetsuetchun 的帖子

2年前我試過痛到行唔到要入醫院, 共住左8日。期間要瞓床, 出入坐輪椅, 食藥, 針灸, 物治。我現在都時都會痛, 但行到返到工的, 問過醫生, 做手術係有風險, 有些人做左都會痛, 所以我冇做到。
若好痛行唔到, 就瞓床平瞓, 會對腰減輕痛楚。千祈唔好坐, 坐梳化等。姿態要正確, 好番就拉下筋會舒緩到的。

伯爵府

2024年龍年勳章

唔洗太擔心,我老公都試過,睇左醫生,食左藥及物理治療,跟醫生建議游水,經過3-4個月治療,唔洗做手術完全康復。當然有d症好嚴重,建議按醫生指示做左先,祝早日康復

wcpcelia    發表於 21-3-16 11:33

男爵府

Suetsuetchun 發表於 21-3-15 17:08
請問有冇人試過有呢個病,有冇需要做微創手術先好返,請問大約幾多錢,我老公先30幾歲就痛到郁唔到,要聽日 ...

我朋友試過佢冇選擇做手術,佢分幾方向醫,1.骨科醫生(佢只幫你断症開藥轉介物理治療師2.脊醫。3推拿。我朋友3樣同步進行,另外物理,脊醫會教你做動作要keep住做,預起碼用3,4個月時間先會好,但唔會断尾只是令你鬆番冇咁痛可以日常工作

大宅

樹熊 發表於 21-3-15 17:18
我朋友試過佢冇選擇做手術,佢分幾方向醫,1.骨科醫生(佢只幫你断症開藥轉介物理治療師2.脊醫。3推拿。我 ...

明白!

大宅

bobo101^*^ 發表於 21-3-15 17:14
回覆 Suetsuetchun 的帖子

2年前我試過痛到行唔到要入醫院, 共住左8日。期間要瞓床, 出入坐輪椅, 食藥, 針 ...

佢反而坐喺度冇咁痛,有時瞓喺度都會痛條腰,行同企就真係痛到佢冇辦法。

大宅

mongng 發表於 21-3-15 17:17
唔洗太擔心,我老公都試過,睇左醫生,食左藥及物理治療,跟醫生建議游水,經過3-4個月治療,唔洗做手術完 ...

謝謝你!

珍珠宮

2024年龍年勳章

mongng 發表於 21-3-15 17:17
唔洗太擔心,我老公都試過,睇左醫生,食左藥及物理治療,跟醫生建議游水,經過3-4個月治療,唔洗做手術完 ...

其實除了游泳之外,還有其他運動有效呢?

男爵府

咁啱呀,我老公都啱啱照完MRI, 一樣椎間盤突出引致坐骨神經痛 ..... 個醫生第一野已經叫我老公做微創,但我哋會攞second opinion 先,點都試咗脊醫或針灸先。
我老公就一朝早起身痛,keep 住同一個姿勢耐會痛,但平時揸車、返工坐低係冇乜事嘅,所以唔明點解個骨科一野就叫佢做手術。

伯爵府

2024年龍年勳章

PaPa 發表於 21-3-15 20:06

物理治療師都教左係床上做的運動,游水係最好,要加強背部肌肉

珍珠宮

2024年龍年勳章

mongng 發表於 21-3-15 20:19
物理治療師都教左係床上做的運動,游水係最好,要加強背部肌肉
...

可否講吓怎樣做?

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Suetsuetchun 發表於 21-3-15 20:00
佢反而坐喺度冇咁痛,有時瞓喺度都會痛條腰,行同企就真係痛到佢冇辦法。
...

坐係度壓力最大,最影響條腰。行、企、瞓絕對係好過坐。我個陣入院只係食止神經線痛藥,醫生話瞓係度休息就得啦!

珍珠宮

PaPa 發表於 21-3-15 20:06

拉筋,上網search拉筋動作,照做就會鬆番d肌肉及筋,痛就會慢慢減低。

已刪除用户

回覆樓主:

伯爵府

2024年龍年勳章

PaPa 發表於 21-3-15 20:34
可否講吓怎樣做?

每個人症狀唔同,建議搵醫生咨詢下

大家都要注重,受左傷唔好再攞重野,小心保護唔好再惡化

大宅

我第一次驗到椎間盆突出係20歲, 之後食藥+做物理治療好返, 隔年又返發, 再醫. 重覆過幾次.
記得有次物理治療師講: 醫生係醫你8成,其他要靠你自己. 佢講係真!!
每次返發, 都係會比前一次差, 比前一次嚴重.
由最初只係 腰+大腿痛/痺/冇力, 到最後伸延到腳跟痛(係最差既情況)
試過西醫(食藥+物理治療), 中醫(拔罐(走罐) + 針灸 (有體針/火針)
今年38歲, 有10年冇返發過.
心得係: 唔好拎重野!!!! 做多D拉筋動作. 慢慢拉. 筋鬆咗係冇咁痛.
游水係最好. 但我唔識游,就起泳池入面行, 或者欖住浮板踢水.
行路 / 坐 / 拎重野 姿勢一定一定一定要正確!!!

睇返樓主你問 係咪要做微創, 你係睇私家??? 其實一般都唔建議做手術既, 因為都有風險架.
多數都物理治療, 用手法推返入去就可以. 我骨軟, 大約做10-15次物理治療就可以(政府醫院, 都唔可以安排咁多畀我做)
到後期我嚴重咗, 排政府要等半年, 我就睇博愛中醫, 做針灸 做咗3X 次, 就好返.
但都有再返發過, 就唔排政府, 直接又去針, 唔記得針咗幾次, 但之後就冇再返發過.

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我啱啱因為咁而做完手術,做微創,手術成功立即冇痛啦!

不妨聽下醫生意見,個手術好小事,即日可以出院,我而家好開心,乜事都冇啦

補充:我唔係坐骨神經痛

大宅

FAYWING18 發表於 21-3-15 21:02
我第一次驗到椎間盆突出係20歲, 之後食藥+做物理治療好返, 隔年又返發, 再醫. 重覆過幾次.
記得有次物理 ...

多謝你甘詳細回答我

大宅

bufferzone 發表於 21-3-15 21:10
我啱啱因為咁而做完手術,做微創,手術成功立即冇痛啦!

不妨聽下醫生意見,個手術好小事,即日可以出院, ...

恭喜!

大宅

mongng 發表於 21-3-15 20:40

每個人症狀唔同,建議搵醫生咨詢下

知道!

首頁

尾頁

跳至