自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

cyyiu 發表於 21-3-17 22:40
咁過海點算?
游水或用水上單車
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

茶類愛好者 發表於 21-3-17 23:06
冇錯!妳話當呢d人係香港愈來愈多時,香港唔退步都難!

唔好俾我講中,過多幾年,佢地生嘅仔女大個d又會 ...
係呀!我都覺得呢班低端人口嚟香港舔着數,真係拖累左我哋!攞公屋,攞綜援,未住滿7年,派錢又有佢份!

水晶宮

重有第四已經算好高,而家香港攪成咁喎⋯
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

一見為祖國感到光榮
樓上好多葡萄人

ohmygosh    發表於 21-3-18 00:39

男爵府

回覆樓主:

呢個就係中央想見到嘅結果...

珍珠宮

littlehoneymum 發表於 21-3-17 23:17
係呀!我都覺得呢班低端人口嚟香港舔着數,真係拖累左我哋!攞公屋,攞綜援,未住滿7年,派錢又有佢份!

...

真係好火滚!!同時為香港呢個家感到無力同無奈……一講起就燥底!!尤其間唔中見到d特輯播d無能廢港佬明明自己都搞唔掂,係要娶內地低端人口生小朋友,帶埋細佬上電視r著數………d細佬有眼見,大個d會變成點,上兩年大家都有目共睹!!

激到我著曬燈!

男爵府

Sweetkiki 發表於 21-3-17 23:24
呢個就係中央想見到嘅結果...
都要多謝真香港人配合

珍珠宮

blackypurin 發表於 21-3-17 18:33
唔好頼得就頼啦,本來香港大把機會ride on中國發展,係一班高貴嘅香港人,又話人溝淡你,又話中國收緊你自 ...

咪係!成日懶巴閉以為亞爺冇咗香港唔得,而家比上海、深圳追過喇,真係笑大人個口!

琥珀宮

excellent2016 發表於 21-3-17 18:15
最新一期全球金融中心指數報告顯示,香港得分為741分,較上次調查跌2分。(港台圖片) 一項調查顯示,香港在 ...

但內地資金唔係自由進出,其實冇得比較

珍珠宮

mandy952 發表於 21-3-17 23:41
但內地資金唔係自由進出,其實冇得比較

如果內地資金有朝一日可自由進出,直頭唔駛比較添啦,香港即時身亡!

珍珠宮

redhot 發表於 21-3-17 23:52
如果內地資金有朝一日可自由進出,直頭唔駛比較添啦,香港即時身亡!
...

到時香港一定玩完!!

伯爵府

回覆 nisha 的帖子

係真事喎,有朋友想申請入去,又呢樣又嗰樣,最終都唔批,個朋友好嬲,話点解起嚟唔係要嚟吸引人材嚟做研究既咩,幫返自己香港人既咩,点解乜都唔批,咁点做呀,点發展呀
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

伯爵府

牛年勳章

green1apple 發表於 21-3-18 00:11

係真事喎,有朋友想申請入去,又呢樣又嗰樣,最終都唔批,個朋友好嬲,話点解起嚟唔係 ...

幾年前電動車,就係因為咁由科學園公司攪,但唔批俾佢地試,所以最後去左深圳攪
上哂報紙,部門互推,完全冇心俾人去發展

珍珠宮

sandylaw 發表於 21-3-17 19:00
雖然我都唔鍾意林鄭,但公道啲講香港一直無進步唔係佢呢幾年做成既。
回歸初期董伯伯搞數碼港又俾人妖魔化 ...

唉……
呢單真係好心噏

伯爵府

一d遠見都無,呢班所為既官個腦裝草架,科研從來都需要好長遠既時間去研究出來,好多國家都好樂意去裁培科創既人材,俾大量既資源佢地專心咁做研究去改善社會同進步。係香港永遠都睇唔到呢d 去鼓勵或者去支持呢班科創既人材囉。
淨係識得派錢俾d 無貢獻既人呀,公司呀

伯爵府

牛年勳章

green1apple 發表於 21-3-18 00:32

一d遠見都無,呢班所為既官個腦裝草架,科研從來都需要好長遠既時間去研究出來,好多國 ...

所以我想問,政府係有心定無意咁做?
50年不變係咪其實要我哋停住腳步呢?

水晶宮

green1apple 發表於 21-3-18 00:32

一d遠見都無,呢班所為既官個腦裝草架,科研從來都需要好長遠既時間去研究出來,好多國 ...

大疆老闆係香港讀完大學搵香港政府資助研發無人機研,香港政府竟然唔彩佢,搞到佢要去深圳搞

伯爵府

回覆 ddkaka 的帖子

你咁講就有印象喇

珍珠宮

namnamnamlolo 發表於 21-3-17 18:22
預咗變第二或第三線城市
連人既質素都會下跌

男爵府

cyyiu 發表於 21-3-17 21:04
淨係睇電子支付都知道,坐地鐵有alipay, 但話擔心私隱,寧願比散紙買車票!
倒退的表現!
...

其實我都唔明點解成日有人話驚比人偷資料?偷都偷個大粒d架啦又驚呢樣驚果樣,識佢老鼠咩。大陸人地要搵錢邊咁得閒攪佢地....根本自己妄想症又唔打開自己個戶口睇下,笑左

首頁
34567...12

尾頁

跳至