自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

伯爵府

https://topick.hket.com/article/2903899/%E3%80%90%E8%99%90%E6%AE%BA%E5%A5%B3%E7%AB%A5%E3%80%91%E7%8F%AD%E4%B8%BB%E4%BB%BB%E7%9B%B4%E8%A6%BA%E5%A5%B3%E7%AB%A5%E5%85%84%E9%95%B7%E6%9C%83%E5%90%91%E8%80%81%E5%B8%AB%E8%AA%AA%E8%AC%8A%E3%80%80%E6%8C%87%E7%94%B7%E7%AB%A5%E8%AA%AA%E6%B3%95%E8%88%87%E7%B9%BC%E6%AF%8D%E4%B8%8D%E5%90%8C%C2%A0?mtc=40001&srkw=%E8%99%90%E6%AE%BA%E5%A5%B3%E7%AB%A5

陰功。老師用直覺去判斷哥哥講大話,誇大。同條渣求證有出入就唔信哥哥?身上咁多傷已經係鐵證啦,大約都諗到渣繼母點對佢。連班長都唔比佢做,哥哥咪一日24小時都處於‘地底泥’狀態重邊有自信?

伯爵府

5歲女童疑遭父親及繼母虐待致死案今(17日)於高等法院續審。女童的8歲小兄長X的小學班主任今出庭供稱,他曾於X小三那年暫停其班長職務,因為他直覺認為X會向老師說謊和誇大,被問及為何產生上述直覺時,班主任解釋指有時候X的說法與繼母有所不同。

伯爵府

控方今傳召X的班主任出庭作供,他供稱於2017年擔任X的班主任,印象中X的學習成績中下,比較安靜和被動。X小三那年他認為X頗乖及樂於助人,因此曾安排X擔任班長,班主任指X間中會不太願意回答老師問題。

班主任確認自2017年11月初起,多次留意到X的身上有傷勢,例如發現X步行有困難,因此安排X使用校內的升降機,他亦曾留意到X的身上有多處被打的傷痕,以及面部紅腫等。被問及曾否建議繼母於管教X時要嚴厲一點,班主任表示不記得,他亦表示不記得曾否向繼母提及X說謊。

大宅

呢個老師都係幫兇冇愛心學咩人做老師

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

有無搞錯

伯爵府

代表父親的大律師吳政煌盤問時指出,父親曾於2017年11月14日聯絡班主任,問及X前一天於校內發生什麼事,因為X於13日晚上不肯回家和不肯吃飯,班主任確認事件,並指當時告知父親,校方於前一天曾安排X與社工會面。班主任於盤問下又指出,他曾聽過有說法指X自己選擇不在家吃早餐,而在校內要求食物,班主任於控方覆問下補充指,X本人和他的父親均曾提及上述說法。

代表繼母的大律師羅志霖盤問時則指出,班主任曾於2017年11月發現X的鼻樑上有傷勢,當時X和繼母的解釋同樣是X教妹妹做功課時被弄傷,班主任同意說法。

伯爵府

代表繼外婆的大律師潘志明則問及X被暫停班長職務一事,班主任回應指當時其中一個暫停其職務的原因,是認為X有不誠實,辯方又引述班主任與社工之間的whatsapp訊息指,班主任向社工形容X「講大話、誇大」,班主任於庭上確認說法,並指這是基於他的直覺。

控方在覆問時問及班主任為何有上述直覺時,他解釋指「因為有時問X問題,發現可能同繼母求證時有出入」。班主任又指他暫停X的班長職位,亦因為印象中,X提供的資料有些不盡不實,「同埋無準時交功課」。被問及為何兩者有分別就等於X不誠實,班主任解釋指「因為我有就X講嘅嘢向繼母求證,發現會同繼母講嘅有啲唔同」。

子爵府

呢個老師真係好有問題

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

呢個老師只靠直覺?自己無判斷能力?

侯爵府

個老師好奇怪喎,希望可以暫停老師職務,根本唔合適做老師

333s    發表於 21-3-18 16:21

大宅

回覆樓主:

呢個唔配做老師,
甘多證據仲會信繼母講既野

珍珠宮

小朋友點講大話都好,傷口係最好證明。唔通又係佢自已有自虐傾向? 傷成咁,連走路都有困難,是否作為班主任要問清楚原因,或報警求助? 而家問你,一係答唔記得,一係就話小朋友講大話。老實講,你生活係呢啲咁可怕既家庭裡面,唔講大話自保點生存落去,再者,佢讀書不好,絕對同佢成長背景有關。做老師多啲用心去感受,少啲懷疑。

Amy7802    發表於 21-3-18 15:04

侯爵府

ozoz 發表於 21-3-17 19:25
https://topick.hket.com/article/2903899/%E3%80%90%E8%99%90%E6%AE%BA%E5%A5%B3%E7%AB%A5%E3%80%91%E7%8F ...

幼稚園老師又係咁,小學老師又係咁,佢地係最有能力救妹妹既人,結果一個一個咁冇把關,累死人

goldpiglet    發表於 21-3-17 20:03

伯爵府

個d老師好明顯溫室長大,同現在d大學生一樣,無判斷能力,人話乜就乜。

害死小朋友

crazypaper    發表於 21-3-18 07:47

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ozoz 發表於 21-3-17 19:32
代表繼外婆的大律師潘志明則問及X被暫停班長職務一事,班主任回應指當時其中一個暫停其職務的原因,是認為X ...

直覺!! 個小朋友傷到咁坐lift佢都覺得無問題, 有無搞錯
放下自在

大宅

我細個都試過比老師同親友屈話誇大同講大話,大個諗返覺得佢地好痴線!!!到最後係我個同學仔被醫生發現佢有問題

男爵府

呢個班主任 真係...
X誇大既話 點解會安排佢搭升降機?
一個小學生,行都有困難,咁都仲唔信
班主任選擇信個繼母講野
X真係比佢害死

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

ozoz 發表於 21-3-17 19:25
https://topick.hket.com/article/2903899/%E3%80%90%E8%99%90%E6%AE%BA%E5%A5%B3%E7%AB%A5%E3%80%91%E7%8F ...

呢位老師真係,枉為人師表
小朋友全身都有傷痕了,不聞不問,不去保護小朋友,離晒譜

水晶宮

回覆樓主:

個老師唔覺奇怪?

大宅

發現咁多次傷痕都唔覺得有問題

真係痴線

首頁
12345...14

尾頁

跳至