自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我都建議媽媽出手幫忙!
與其困獸鬥,作完都唔會有得著。

我小朋友細個時,我會坐响側邊比少少貼士,(但唔好你講一句佢寫一句),討論完大綱,提供5,6個佳詞(越低年級時就每段比2,3個重點詞語佢)。比45分鐘佢寫。

作完讚下佢,寫得好好喎(其實係你的idea,但實際係佢用自己文字寫),之後就冇咁抗拒作文了。

(我見小朋友學校的作文都係咁教,我參考學校做法㗎!我覺得好好。)

男爵府

回覆樓主:

你出問題引導佢作,小朋友口講,你用手機先幫佢打出黎,中途就引導佢修改下詞語,句子等等,執好晒成份文先叫佢抄,因為成日又擦又寫,小朋友會反抗架

水晶宮

經過今次,希望小朋友唔敢再咁龜速

侯爵府

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔要「自己」作,我全程做「人肉字典」
中英文也陪作
[img align=right][/img]

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

如果佢個腦實左,我會問佢要作咩,比dd提示佢,佢會快快作完,對大家都好

用戶要求終止服務

牛年勳章

阿仔作文都係咁,主要中文作文困難,如果喺學校作,有時會攪到留堂,老師明白佢作文特別難,有時唔使佢即日放學留堂,係留到第二日 lunch time 繼續,試過第三日... 如果喺屋企作文,我會取消周末所有活動。

比大崗佳句呢 d 技巧,學校一直有教,圖書睇好多好多,佢好似用唔返咁。我通常要同佢構思成編文內容,有晒情節,每段內容,然後佢先寫得出,見佢呆得耐咗,就問吓佢停咗喺邊度,提議下佢點寫落去。今年中六喇,佢嘅作文,我覺得係填夠字,老師睇在佢寫咁多字,比個合格佢咁囉~
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

虎到金來勳章

上完堂要做功課做到咁夜真係好慘, 我仔學校平時嘅作文一定上堂完成, ZOOM嘅時候都一樣, 可能想訓練佢地有限時間內完成, 同埋無人幫佢修改

珍珠宮

buzzanna 發表於 21-3-19 08:29
我都建議媽媽出手幫忙!
與其困獸鬥,作完都唔會有得著。

我自己本身都用呢套教緊佢地(我1個2年級,1個3年級),比貼士佢既時候都要佢地用個腦諗,先再寫。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

對於唔鐘意作文嘅人好痛苦... 以前係堂上作... 見其他同學猛寫猛寫...我就仲係到疑惑緊... 個心真係唔好受...

男爵府

醒目開學勳章

問題係「龜速」
佢有乜嘢死穴/最愛?
每日係咁都幾傷感情

男爵府

yanfaifai 發表於 21-3-19 00:25
小四
日日zoom到2:30
龜速做功課

但似乎小朋友控制功課時間都有問題,十個鐘wo

珍珠宮

yanfaifai 發表於 21-3-19 00:25
小四
日日zoom到2:30
龜速做功課

我都做到成點幾

子爵府

buenapark 發表於 21-3-19 00:55
感同身受
我囝讀中二
就算過咗一年都唔習慣上網課

我仔 上到癈事
成年都冇點上過
老師講完 咪上下
轉頭又唔上掛機

珍珠宮

yokulami 發表於 21-3-19 01:04
真係做到好夜
好彩我哋學校通常作文功課會放喺weekend
正常好多都係, 但係可能跟課程, 有時安排唔到响weekend. 我仔中學都係作文需時最耐

珍珠宮

yanfaifai 發表於 21-3-19 09:02
中英文也陪作

自己來,作文先會有進步,乖仔,媽媽作指引,一般學校作文題材正面d會高分d....平日睇多d有質素嘅文學作品會有好大幫助...我仔細時,我好鍾意同佢一齊諗d野出耒作文寫吓故仔,因為只係自己玩吓,唔會有壓力,作得好開心.....好嘅文學作品好似金庸嘅書,可以當故事書睇,睇得多,文筆自然會好,亦會多題材,我仔細時中英文作文都唔錯,亦有出去參加即塲作文比賽,幾百人參加,貼前十篇作品,佢都有得貼,應該係平時有閲讀的功效,你引導佢去睇d好嘅作品,會教得無咁辛苦,加油⋯⋯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

中文作文 好考思考
小2/3 果陣問阿女: 去到公園見到乜呀? 佢:...........
我: 乜都見唔到? (真係火都黎, 日日返/放學經過樓下公園, 放假又帶佢去D 大型公園玩) 你望下樓下見到乜?
女:........
我: 見唔見到花呀, 樹呀?
佢又點頭
我:多唔多?
佢又點頭
我: 靚唔靚?
女:...................
我: 梗係靚啦! 花從來只有美麗/漂亮的花朵, 有冇醜陋的花朵, 見到就想嘔呀? 有乜野色呀? 紅色蘋黃色?
女: 仲有白色同綠色
我: 咁即係 顏色鮮艷, 七彩繽紛啦
女:.............
諗返起, 以前佢傻下傻下, 宜家識得"窒"返人

珍珠宮

54heima 發表於 21-3-19 03:26
唯有堅持,我仔細個ADHD記得二年班時抄寫一個鐘寫唔到10個字,日日返屋企做功課都是我同佢一起煎熬⋯⋯衣家 ...

咁佢依家係咪文科唔叻數理叻嗰種?

男爵府

大笨鐘 發表於 21-3-19 09:17
阿仔作文都係咁,主要中文作文困難,如果喺學校作,有時會攪到留堂,老師明白佢作文特別難,有時唔使佢即日 ...
比大崗佳句呢 d 技巧,學校一直有教,圖書睇好多好多,佢好似用唔返咁。-----同我小朋友一樣....一樣睇好多書, 但唔識得運用出來...(高小)

佢嘅作文,我覺得係填夠字,老師睇在佢寫咁多字,比個合格佢咁囉~----一樣

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

yanfaifai 發表於 21-3-19 09:02
中英文也陪作

最後幾點收工呀? 我個昨晚3:00, 中一生.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

首頁

尾頁

跳至