自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說昨晚小朋友要除玩具頸鏈,我在幫小朋友整理書包所以叫佢入房找姐姐。
之後聽到小朋友大叫好痛話整到頭髮,叫姐姐say sorry,我唔知姐姐係冇講定好細聲,但過了一陣,小朋友行出走廊大喊,一路話姐姐唔say sorry,姐姐就係房用不好的語氣話i said already,小朋友再話but i can't hear。之後聽到姐姐好悪話why you always need me to say sorry, sorry sorry, sorry mum.

我個刻其實有d嬲,整到人say sorry,人地聽唔到咪講多次,唔需要同個小朋友咁講嘢呀。不過我冇插手。只係叫小朋友自己同姐姐講。

到今日姐姐都黑口黑面。冇同小朋友講過一句説話。而我今日有問另一個姐姐,當時佢都係房入面。

男爵府

回覆樓主:

佢笑笑口冇答。

其實依個姐姐一向都好冇禮貌。但做嘢算好。我地教小朋友整到人一定要say sorry,但姐姐昨晚的態度令我有點擔心會影響小朋友,因平日主要係姐姐湊。

咁既情況,應該換工人。
小朋友又話好鍾意姐姐,但有話唔知點解姐姐成日鬧佢。

水晶宮

小朋友中意呢個姐姐, 咁姐係佢地關係好好,
咁當佢地玩..
我女有時都會咁........轉頭又gi 黎gi 去,,,,,,,,,,

水晶宮

如果咁樣又換工人, 下一個更衰咁點??
呢個絕對唔會係換工人既原因.......

你小朋友中意呢個姐姐, 其實已經表現佢地關係好,
小朋友就係成日記住 你要講sorry.
所以將呢塊鏡放到好大......

其實唔單止姐姐, 對其他人都係,
可能係街有人整到佢, 細聲講sorry, 你小朋友聽唔到,
根住話人地無講.

我就教小朋友, 要行量對方係有心定無心,
無心既話, 無乜所謂.
但自己整到人就會SAY SORRY.管唔到人地,管好自己

MeiCheLin    發表於 21-3-19 13:52

男爵府

李露眉 發表於 21-3-19 12:39
小朋友中意呢個姐姐, 咁姐係佢地關係好好,
咁當佢地玩..
我女有時都會咁........轉頭又gi 黎gi 去,,,,,,,,, ...

係,我話叫姐姐走好冇,佢又話唔好。

男爵府

李露眉 發表於 21-3-19 12:41
如果咁樣又換工人, 下一個更衰咁點??
呢個絕對唔會係換工人既原因.......

謝謝,我今晚再留意下佢地先。

wcpcelia    發表於 21-3-19 15:42

公爵府

工人姐姐講咗sorry,係小朋友聽唔到,點解要講多次?有心講,講一次就得啦!我會教小朋友,可能姐姐講咗,你真係聽唔到!

有時唔好將件事放得太大!呢個世界咩人都有,太過保護小朋友,將來佢出到呢個社會,未必人人肯同佢講sorry!呢個世界,好多嘢都不盡人意㗎啦!

如果係街,有人唔小心撞親你個囡,咁人哋唔講sorry ,行咗去,咁點 ?你追番佢轉頭,迫佢講?
我會教好自己個女,至於人哋講唔講sorry, 我哋逼唔到對方

MeiCheLin    發表於 21-3-19 13:53

水晶宮

fukuoka_saga 發表於 21-3-19 12:45
係,我話叫姐姐走好冇,佢又話唔好。

有時小朋友講野唔識轉彎抺角,有個句講個句
姐姐會有HARD FEELING.

我女都係. 直長直肚.
我同姐姐講, she just a kid ,唔好放係心.

咁大家轉頭又無野.

伯爵府

fukuoka_saga 發表於 21-3-19 12:30
話說昨晚小朋友要除玩具頸鏈,我在幫小朋友整理書包所以叫佢入房找姐姐。
之後聽到小朋友大叫好痛話整到頭 ...

要麽跪地拜主子?

MeiCheLin    發表於 21-3-19 13:54
littlehoneymum    發表於 21-3-19 12:59
littlehoneymum    發表於 21-3-19 12:59

男爵府

yaubb2014 發表於 21-3-19 12:53
要麽跪地拜主子?

因為我唔知佢其實有講定冇講。我自己係廳聽唔到。如果冇講,我一定要佢講返。係街其他人冇所謂。在家的人就要有依個規則。
我問過另一個姐姐,其實有冇講到,佢冇答我。

相反如果有講,我就要同女講返。你聽唔到人地講咗啦。

男爵府

李露眉 發表於 21-3-19 12:49
有時小朋友講野唔識轉彎抺角,有個句講個句
姐姐會有HARD FEELING.

我女今早冇事,但姐姐就冇理我女。
所以已經叫了家人下午上去睇下佢地仲有冇事。

公爵府

fukuoka_saga 發表於 21-3-19 13:00
因為我唔知佢其實有講定冇講。我自己係廳聽唔到。如果冇講,我一定要佢講返。係街其他人冇所謂。在家的人 ...

吓,喺街就冇所謂,喺屋企就一定要講,咁咪即係Double Standard?
咁喺學校,同學唔講sorry ,你向老師投訴?

伯爵府

littlehoneymum 發表於 21-3-19 12:48
工人姐姐講咗sorry,係小朋友聽唔到,點解要講多次?有心講,講一次就得啦!我會教小朋友,可能姐姐講咗, ...

係呀,把自己女兒教好便可!冇可能強迫其他人

littlehoneymum    發表於 21-3-19 13:59

子爵府

回覆樓主:

坦白講,樓主你自己都冇乜修養。
咁小事,根本係你自己唔憤氣,小孩子係唔会上心,喊完就算。
事發時你應該教導孩子接受姐姐無心之失,而唔係着眼係有冇大声say sorry, 除非你認為姐姐係專登整痛你小朋友。
你自己身教先最影響孩子。

子爵府

littlehoneymum 發表於 21-3-19 12:48
工人姐姐講咗sorry,係小朋友聽唔到,點解要講多次?有心講,講一次就得啦!我會教小朋友,可能姐姐講咗, ...

你講得好好
樓主亦有點先入為主認為姐姐無講或無禮貌,但小朋友鍾意佢都好好,一句半句有講或聽唔到,不用太介意

男爵府

littlehoneymum 發表於 21-3-19 13:03
吓,喺街就冇所謂,喺屋企就一定要講,咁咪即係Double Standard?
咁喺學校,同學唔講sorry ,你向老師投 ...

我意思係街,人地點做控制不到。
但係屋企,即家人,就唔可以。

男爵府

longlokma 發表於 21-3-19 13:10
事發時你應該 ...

唔認同咁叫冇修養。
因為姐姐係以好悪的語氣同小朋友講嘢。
個刻其實我應該即刻入去問佢地咩事。

公爵府

longlokma 發表於 21-3-19 13:10
事發時你應該 ...

佢自己都冇教養,就要求工人姐姐有修養?
根本就佢唔忿氣,仲要出post,又話炒工人?

最搞笑:係街就冇所謂
喺屋企,就要say sorry 完全Double Standard
一時一樣,個女都無法適從

真係主子大哂咩?工人姐姐唔開心都正常

珍珠宮

咁小事,佢地似朋友鬥氣多
要教小朋友可能姐姐唔係特登既,可能say 佐sorry而佢又聽唔到。
我覺得比起要人say sorry,我覺得更加要選擇原諒。人生都會舒服d

公爵府

fukuoka_saga 發表於 21-3-19 13:13
我意思係街,人地點做控制不到。
但係屋企,即家人,就唔可以。

工人,你就要控制佢?

首頁

尾頁

跳至