母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我Bb頭3個月係全人奶,每個母親都想俾最好自己仔囡,我也不例外!

當時所有屋企人都反對,一來覺得困身、二來嗰個都好鍚我(見到我日日唔夠瞓,心痛我,樣又殘晒)

當時我都好掙扎,因為我貨源充足、工作上也可以配合全母乳

因為即將復工,我亦問了中醫意見,中醫就話我氣虛其實唔適合再餵人奶,同埋我全泵放雪櫃,中醫角度凍過架野仲要俾初生食驚影響bb腸胃(以我bb3個月都有2、3次唔舒服、我唔知關唔關我啲奶事)

嗰時一日想放棄、一日又想堅持繼續人奶,為咗啲件事都喊過幾次也同屋企人吵過交,到我一個閏蜜同我講了以下對話(附了件)

大宅

SaMaMaSa 發表於 21-3-21 05:00
我Bb頭3個月係全人奶,每個母親都想俾最好自己仔囡,我也不例外!

當時所有屋企人都反對,一來覺得困身、 ...

之後我正式斷了人奶,那時我先發現原來我為了全人奶有幾大犧牲,幾個鐘起一次、又要面對屋企人的壓力(你要泵奶時要其他人幫手湊住亞b,好多說話令到當時的我爆喊)同埋我老公會怪我生完冇理過佢,佢想同我行下街我都冇力(帶口罩行一兩個鐘都已經冇力氣)
最慘我日日都面對追奶心情大上大落,一少咗又好擔心亞b唔夠食,鍾意食架野又要戒口、日日都唔夠瞓堅燥底,心情又點會好!

依家停咗奶後,我體力好返好多,精神也好好多

講返我自己嗰b,頭3個月全人奶可能冇咁飽肚,亞b最長夜晚係3-4個鐘就扭奶,但轉咗奶粉後,亞b已經瞓到5-7個鐘,我生完咁耐未試過可以瞓到咁長時間

大宅

SaMaMaSa 發表於 21-3-21 05:16

之後我正式斷了人奶,那時我先發現原來我為了全人奶有幾大 ...

我將自己經歷寫返出黎,係唔想有人餵唔到人奶唔開心,其實嗰個做人媽媽帶小朋友黎啲個世界已經好偉大,唔好令自己困在一個局裡走唔返出黎!我為餵人奶啲個問題真係煩惱咗好耐、喊也喊過冇數次!

我停了人奶後係少了同屋企人磨擦、亞b係冇咁扭計(笑容多咗)、我自己亦開心咗(因為可以唔駛戒口、又可以扮吓靚)

希望人奶媽媽、奶粉媽媽都明白,我哋做媽媽開心、BB先會開心!

大宅

多謝你既分享
我都同你一樣,緊係想比最好既野BB,所以我BB頭11個月都係全人奶,但呢個月開始我返左工之後,每晚返黎泵奶既時候,佢都會好失落。因為媽媽放工返黎唔係陪我,又入左房唔知做咩,有時喊住搵媽媽。
聽到佢喊緊係非常心疼,之後我同自己講,佢都已經飲左11個月,已經好好。
無野緊要過陪佢玩,呢家佢見到我夜晚陪佢玩多左,笑容都多返。
如果兩者比我揀,我都會係揀陪我BB重要D,因為佢係我既全部,所以我都無後悔開始收奶。

大宅

skysa35 發表於 21-3-30 23:59
多謝你既分享
我都同你一樣,緊係想比最好既野BB,所以我BB頭11個月都係全人奶,但呢個月開始我返左 ...

我同你一樣冇後悔停人奶
你已經好叻11個月

別墅

SaMaMaSa 發表於 21-3-31 18:37
我同你一樣冇後悔停人奶
你已經好叻11個月

請問你係點收奶啊

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

其實你閏蜜講得岩,補奶粉冇問題啊,我都補緊似初乳嘅aptamil essensis hmo俾bb,生長線追到又長肉~

珍珠宮

之後我正式斷了人奶,那時我先發現原來我為了全人奶有幾大 ...

無問題㗎,自己bb自己負責,飲人奶/奶粉都無問題
想指正返
1)媽媽情緒唔會影響母乳質素
2)人奶唔係唔飽肚
人奶bb餐與餐之間時間較短,係因為人奶成份天然容易消化,消化得快就要快啲要食下一餐,奶粉係較難消化,所以bb需要較長時間消化

大宅

回覆樓主:

奶粉令BB腸胃仔難消化,咪以為BB襟飽。人奶係令BB腸胃仔健康,脾臟都會好,餵到人奶,BB健康係一生一世嘅。餵唔到亦唔需要勉強。但就唔好講到餵人奶好辛苦,其實餵人奶做好對奶保養,方便,快捷,又親子。

大宅

回覆樓主:

餵人奶方便,選擇泵奶要人睇B ,冇時間陪B, 係個人選擇,唔關人奶事,人奶可以埋身,親子關係又好,又快,埋身餵完B,老公都未沖完奶粉,奶粉事後重要洗奶樽,咁麻煩。人奶一對胸搞掂,快靚正。餵唔到,因為唔識大緊肚時識對奶姐。

人奶,奶粉各有各方便,但論健康,全世界冇野比得上媽媽奶。盡力之餘,想餵到人奶,就好好錫住對奶奶啦,係醫院見好多媽媽連最基本嘅胸圍都亂著,唔塞奶就奇。

複式洋房

追奶真係好攰
我收奶後,即刻無左咳。真係餵咁耐咳咁耐

男爵府

SaMaMaSa 發表於 21-3-21 05:26

我將自己經歷寫返出黎,係唔想有人餵唔到人奶唔開心,其實 ...
我都煩惱緊,我係半埋身,半奶粉。埋身真係好攰,BB又消化得快,好易肚餓,不過見BB埋身啜又覺得好得意,其他人代替唔到。 遲下放完產假返工,我都諗好唔好買過電動泵奶返黎,因為健康院姑娘成日鼓勵最少餵人奶6個月。

洋房

樓主好多謝你既分享!
我BB就快3個月,我都係岩岩琴晚決定收奶,你篇文簡直寫哂我既心聲出黎,雖然我都岩岩出左個post講決定收奶既感覺就好似同BB分手咁,好傷心,但係我知以我成日塞奶既情況(已經唔係因為自己想唔戒口、訓多啲既個人慾望),我真係應該放棄,餵返奶粉,咁樣我心情都會好啲,對我照顧BB整體黎講都係好事,好過我一味沉左落去要餵母乳先有抗體比BB呢個死胡同度,所以好多謝你既分享!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊