自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

別墅

英國最低工資8.x磅,但最少要比20%税,但食物同住屋都平過香港,交足税退休亦有保障,香港税平但咩都貴,退休後亦多數要食自己,除非你有長俸,要最緊要計掂條數,每個人要適應新環境都唔同

pswongaa    發表於 21-3-23 02:51

伯爵府

BK Milk勳章

eelcyy 發表於 21-3-22 13:51
話過到去時薪好高 做份便利店都搵到2萬蚊
咁易生活嫁咩 攪到我都想去
...

英國有便利店咩,是否講超市?

伯爵府

係咩?!係就好啦!希望多d人去,唔好番嚟

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

除咗稅高, 仲有生活費也貴.

只有二萬港幣月薪, 能過得好嗎?

男爵府

summ200 發表於 21-3-22 14:14
英國最低工資8.x磅,但最少要比20%税,但食物同住屋都平過香港,交足税退休亦有保障,香港税平但咩都貴,退 ...

英國租金平?你租過?我朋友就生活左10 年。申請英國既公屋都未有聲氣。佢租緊合租房。72 家房客個款。一屋6 伙。佢佔左個廳即係訓廳。2廁 6 伙share. 承惠500 磅。。。唔係London 呀。。如果咁都叫平既。。我真係唔識講

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

...

信嘅,即管去馬,有朋友又有照應

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我諗起早幾日食魚蛋粉嗰個30零40歲嘅侍應同老闆娘講,英文唔識但拎住40萬過去一家人應該夠用幾年,仲有去到梗係搵份好工啦唔通倒垃圾咩⋯我望住佢心諗你喺香港都係做粉面茶餐廳麵舖打雜,去到英國嗰邊有人請你倒垃圾你都偷笑

子爵府

虎到金來勳章

好重稅㗎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

lambxxx 發表於 21-3-22 14:19
英國租金平?你租過?我朋友就生活左10 年。申請英國既公屋都未有聲氣。佢租緊合租房。72 家房客個款。一 ...

£500,全包吧

水晶宮

回覆樓主:

痴線 仲諗
快d去啦

別墅

回覆 lambxxx 的帖子

我女讀書租緊,黎紧會買屋,同香港比實在是平好多呀

pswongaa    發表於 21-3-23 02:53

子爵府

紅酒 發表於 21-3-22 14:06
心動不如行動,住過唔得可以回流,
返嚟仲可以申請公屋綜援,
再唔系投訴香港政府對

其他嘢未知,優越感依樣嘢真係無得輸

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Anpanmama 發表於 21-3-22 14:21
我諗起早幾日食魚蛋粉嗰個30零40歲嘅侍應同老闆娘講,英文唔識但拎住40萬過去一家人應該夠用幾年, ...
在外國倒垃圾嘅都係大學生喔! 亞侍應情何似堪

侯爵府

KenChung_FB 發表於 21-3-22 14:03
係2萬個月,重係港幣

澳洲幾錢稅?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Anpanmama 發表於 21-3-22 14:21
我諗起早幾日食魚蛋粉嗰個30零40歲嘅侍應同老闆娘講,英文唔識但拎住40萬過去一家人應該夠用幾年, ...

40萬,佢喺英國有免費屋住?食都唔少錢,千萬唔好病,出街只可以去啲唔使錢嘅地方,除生活所需唔可以買無謂野,出街都唔好去咁遠,無論揸車/搭車車費都唔平,仲要求個天,冬天唔好咁凍,開暖氣電費都好甘下

侯爵府

lambxxx 發表於 21-3-22 14:19
英國租金平?你租過?我朋友就生活左10 年。申請英國既公屋都未有聲氣。佢租緊合租房。72 家房客個款。一 ...

樓主朋友月入20,000港幣人工即係1,900鎊唔到,交埋稅後落袋得1,500鎊

租個廳都要500鎊,咁可以用得嘅得1000鎊

如果一家人有大有細唔可以租廳啦,咁仲少錢用,仲要嗰邊冇工人,有小朋友個阿媽可能唔可以雙職去做嘢,得咁少錢點養一家三或四口

同埋而家好多都係5+1去,可以攞福利前要先捱6年,再排X年先有公屋,同香港一樣等到天長地久都未上到樓

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

英國真係好好架,快 d 去啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

象牙宮

2024年龍年勳章

...

非常美好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

咁就快d過去,但記住有病唔好返香港醫,香港有錢派都唔好攞喎
要有骨氣呀

珍珠宮

減齡達人勳章

vivibabyvivi 發表於 21-3-22 14:40
40萬,佢喺英國有免費屋住?食都唔少錢,千萬唔好病,出街只可以去啲唔使錢嘅地方,除生活所需唔可以買無 ...

你啱呀!冬天開暖氣電費真係好甘

首頁
12345...16

尾頁

跳至