自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

男爵府

vincat 發表於 21-3-25 11:47
回覆 大笨鐘 的帖子

唔好意思! 學校仲選擇緊, 所以未知地點........ 請問有無邊個地方比較好, 邊個地方最 ...

八卦問吓,咁你又點解諗住俾個仔去美國讀書?

果邊你無親戚,自己都未去過?

阿仔幾大?如果已經中學/準備入大學,唔係應該佢自己決定咩?

利申:我仔就嚟17歲(讀國際學校),出年報大學,對於去邊度讀,讀乜嘢,佢會完全自己揸主意、自己計劃,到最後正會通知我佢嘅選擇(我基本上無權過問)。

我十幾歲時去澳洲讀書,讀乜嘢,畢業後在那兒工作;之後回流返港,都係我自己決定。人生係我嘅,我有權行自己的路。

外國的孩子多數都是這樣,這裏的港媽(爸)能否接受嗎?

珍珠宮

sasa@uk 發表於 21-3-25 02:25
我覺得英國可能最舒服既係唔使點理我仔讀書做功課呢d

朋友個仔香港讀國際學校都唔使理佢讀書,性格懶散,成日上網,夜睡,project 唔交,父母理唔到,又忍唔到,要提早送佢去英國boarding, 學校好有規律,限制睡覺時間,溫習時間

珍珠宮

Activehealth 發表於 21-3-25 12:22
八卦問吓,咁你又點解諗住俾個仔去美國讀書?

果邊你無親戚,自己都未去過?

可否比較下兩地生活,pro and cons ?

thx

子爵府

回覆 bettylovingbb 的帖子

請問jm, 你住那區可以無華人咁好?

珍珠宮

lambxxx 發表於 21-3-25 10:02
住台北市...其實消費都唔平..房價都唔平....要平就要去到個D所謂新北市...
有人講...可能2,3千蚊港紙租間 ...

佢哋兩黨最叻互插,搞民生喎,遲d先啦

珍珠宮

mini122 發表於 21-3-25 09:14
可唔可以講下點解覺得台灣唔啱長住?

淨係低薪,低增長,冇咩前境,已令人卻步啦

睇 yt d 台灣人都想出走,連日本都去,話儲到錢

珍珠宮

amazingkitkat 發表於 21-3-25 06:31
我起英國星加坡澳洲住過,咁多個國家澳洲係最開心,雖然賺錢唔多,但係有work-life balance,5:00準時放工 ...

tb 運去澳洲 ok wo, 唔會收 tax 咩?

其實英國全民 nhs, 你連揀私家機會都冇,人人排一條隊,慢慢等,未必係好事

大宅

Rickymom 發表於 21-3-25 09:14
現於溫哥華生活,悶到快死了!
這裏的冬天太漫長,經常下雨或陰天,四點便天黑,難得一天陽光普照,會感到 ...

可否再講多些溫哥華的生活,是否很多中國人?那一區比較好住?

珍珠宮

sasa@uk 發表於 21-3-25 05:10
其實我無係香港工作過,香港生活係真係好精彩?
唔係都係返工放工然後返屋企休息?
...

咁放6點,仲可以約人去運動下,行下街,玩到12點都得,安全有車搭,當然唔會日日 weekday 係咁

星期六日就戶外運動咁囉,不過香港細,冇得去大陸,台灣韓國日本泰國,成年幾都有d 悶

大宅

小飯團仔 發表於 21-3-24 22:57

其實就算同一個國家,唔同省唔同區已經唔同,所以移民係要 ...

其實你提到嘅活動,在香港都做到。香港仲係好方便去,行好多山。
我並不是要說什麼,我只是說,如果真心想體會香港,其實香港都有好多嘢做到。

我就常常帶小朋友行山游水露營同其他活動

用戶要求終止服務

牛年勳章

區二嫂 發表於 21-3-25 13:40
其實你提到嘅活動,在香港都做到。香港仲係好方便去,行好多山。
我並不是要說什麼,我只是說,如果真心想 ...

分別係香港逼人,郊外邊度唔多人?
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

香港行山游水好easy , 不過始終係多人,同埋地方冇咁大

大宅

鐘意睇各jm既分享 好耐無睇過不政治既外國移民生活分享

大宅

我以前在英國讀書生活了六年,之後返香港工作結婚生仔,老公係BBC,佢一直比較中意英國生活,所以嚟緊我哋都會帶小朋友返英國,但其實我都好矛盾,英國地方大,生活輕鬆,小朋友讀書冇甘大壓力,生活水平低,但天氣差,冇啖好食!想食Chinese全部要 自己煮,不過我哋有親戚同朋友都係果邊,未至於冇人冇物。
香港好方便,唔想煮出街食乜菜都有,治安好,同埋始終自己人地方。但好多人,真係好多人。。。同埋concern 系個社會氣氛,太多怨氣同埋咩都分黃藍

大宅

我係香港細時都成日行山,香港行山D風景好靚,澳洲完全冇得比。只可以話,每個地方都有特色,有好唔好既地方,亦好難比較,因為大家要既野未必一樣,最緊要自己過得滿意。

公爵府

2024年龍年勳章

fungmiss 發表於 21-3-24 22:32
我係英國倫敦生活過一段時間
好開心,當地啲建築好靚,藝術文化氣息好復古好濃厚(我本身讀art)成個城市都 ...
補充小小,地鐵除咗舊,窄,仲好焗。有時塞車真係可以焗到暈。每日都有一兩條線壞咗無車。每年間中重會全部罷工。車站相當污糟,路軌有好多米奇走嚟走去,叫遊客大開眼界。

珍珠宮

大笨鐘 發表於 21-3-25 13:43
分別係香港逼人,郊外邊度唔多人?

我去克羅地亞行十六湖國家公園,塔斯行山都好多遊人,除非天氣唔好

用戶要求終止服務

牛年勳章

bbc2018 發表於 21-3-25 14:28
我去克羅地亞行十六湖國家公園,塔斯行山都好多遊人,除非天氣唔好

有無香港千島湖咁逼,同埋好難搵唔逼人嘅郊外離島?
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

平平無奇2 發表於 21-3-25 14:22
補充小小,地鐵除咗舊,窄,仲好焗。有時塞車真係可以焗到暈。每日都有一兩條線壞咗無車。每年間中重會全部 ...

以前唔係住倫敦,無咩機會坐地鐵,同香港比真係好舊
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

香港有好多行山,戶外活動好去處。

學校放假又可以好方便帶孩子去不同國家遊玩,增廣見聞,放眼世界

首頁
23456...17

尾頁

跳至