自由講場

跳至

首頁
45678...17

尾頁

公爵府

llmom 發表於 21-3-24 23:44
我響Sydney 機場都見過有人係赤腳行!

我除左返工,去教會,去Club或者太凍或者特格場合,我就人字拖走天涯。

公爵府

2024年龍年勳章

大笨鐘 發表於 21-3-25 15:04
我鍾意行公園
勁鍾意佢哋啲parks ,入面啲大片草地、参天大樹同遍地苔蘚,又唔似日本啲咁人工造作,更加係香港啲公園仔搵唔到

用戶要求終止服務

牛年勳章

平平無奇2 發表於 21-3-25 17:24
勁鍾意佢哋啲parks ,入面啲大片草地、参天大樹同遍地苔蘚,又唔似日本啲咁人工造作,更加係香港啲公園仔搵 ...

仲有好多松鼠
未經許可,請勿轉載

公爵府

2024年龍年勳章

大笨鐘 發表於 21-3-25 17:42
仲有好多松鼠
四圍彈下彈下

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

大笨鐘 發表於 21-3-25 14:35
有無香港千島湖咁逼,同埋好難搵唔逼人嘅郊外離島?

呢年因疫症由行商場去咗行山,其實仲有好多地方行山都唔逼人,唔洗一定得教育徑,可以行其它路線。上行山group睇下。上次去昂坪觀景台,真係好舒服,我見啲人會帶埋個camp ,煮下嘢食,煲下咖啡咁,好relax 。
上個月經過青衣公園,見人帶埋類似cup cake 架去草地野餐。

男爵府

外囯生活未好似住南區或者離島儸!

用戶要求終止服務

牛年勳章

Onlok 發表於 21-3-25 17:47
呢年因疫症由行商場去咗行山,其實仲有好多地方行山都唔逼人,唔洗一定得教育徑,可以行其它路線。上行山g ...

我搵吓~ 因為體力有限,所以去容易行嘅地方,又假日行多,真係人頭湧湧㗎~
未經許可,請勿轉載

男爵府

Catvole 發表於 21-3-25 05:35
我住澳洲Melbourne 比較近郊地方。冇乜亞洲人,大部分商店5pm關門。主要屋企煑,若果想晚上出去食要揸20-30 ...

我成日都同身邊嘅人講melbourne唔係人住,只適合鬼住,曾經stay過一段時間,真係悶到黐咗線,除咗行超市,就係去酒吧街,但啲白人極度歧視黃種人,會借啲意走埋你撞你,如果你一還手,就會成班鬼佬狂揼你

男爵府

lambxxx 發表於 21-3-25 10:02
住台北市...其實消費都唔平..房價都唔平....要平就要去到個D所謂新北市...
有人講...可能2,3千蚊港紙租間 ...

我家姐而家去咗個台灣10年,係新北市買咗間屋,要港幣差唔多一千萬,近年台北啲屋畀香港人炒到貴曬,佢哋成日話十年前去台灣覺得超級多美食,但係依家佢哋都好怕出街食,因為啲嘢根本就唔好食,好多嘅人氣店,其實全部都係得個名,質素並唔高

男爵府

0q.cathy 發表於 21-3-25 10:24
大馬一向都差,又排華,本地人好懶,無錢先會去工作,有錢就立即唔做去玩,所以好唔鍾意中國人,因為佢地 ...

自己喺沙巴住過一段時間,老實實近年治安以大幅提升,2014年嗰陣真係好多人打劫,尤其是啲巴基斯坦人,搶中國人嘅嘢,隨著大量中國人去旅行令到當地人係呢幾年富裕起來,所以罪案已經少咗好多,雖然仍有搶劫,但係唔會好似以前咁明刀明槍,另外馬來西亞只合適渡假,並唔適合定居,原因當地所有業一潭死水,除非你種植生果,或者開農場,除咗呢樣之外其他行業都冇得做

公爵府

2024年龍年勳章

因為係外地,絕大部份地方都未去過,所以一到周末就坐火車四圍去,或者自己揸車去附近嘅地方逛吓。第一身接觸當地文化同埋試吓當地美食。好多地方只喺係書上聽過,親身體驗一下係另一番感受!

伯爵府

Catvole 發表於 21-3-25 05:35
我住澳洲Melbourne 比較近郊地方。冇乜亞洲人,大部分商店5pm關門。主要屋企煑,若果想晚上出去食要揸20-30 ...

我都係,你住邊?我係北邊

男爵府

回覆 kkyyn 的帖子

我住係Ohio嘅suburb, 呢個state只有幾個suburbs比較多華人聚居, 我住嘅suburb得4%亞洲人以Indian居多.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

繼續追,幾有趣!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

baby1628 發表於 21-3-25 18:21
自己喺沙巴住過一段時間,老實實近年治安以大幅提升,2014年嗰陣真係好多人打劫,尤其是啲巴基斯坦人,搶中國 ...

好像17/18年個陣仲有標中國人心,我老公已經話唔比去,話去玩唔洗搵命博,呢兩年又疫症都無出門,我有同學話打動去大馬讀書,我覺得好奇怪,去星都多人去,但馬就應該差過香港,而且讀完將來點呢? 返黎香港做野? 留底做野? 定再去邊? 我聽完佢講都唔敢問佢,費事潑佢冷水

大宅

見而家好多人帶小朋友去英國讀書,為咗喺外國讀大學,想問係咪容易入啲?係咩情況下先入唔到大學?

子爵府

香港電台第一台星期日 7:00am-8:00am 個節目可以聽下。

子爵府

香港電台第一台星期日 7am-8am 個節目可以聽下。

用戶要求終止服務

牛年勳章

anniecheung00 發表於 21-3-25 20:44
見而家好多人帶小朋友去英國讀書,為咗喺外國讀大學,想問係咪容易入啲?係咩情況下先入唔到大學? ...

好少入唔到大學,因為大學學位好多,又唔係個個都讀大學。不過受歡迎嘅大學當然好難好難入。
未經許可,請勿轉載

男爵府

回覆 區二嫂 的帖子

HK一年大部份日子都好熱同朝濕, 我個人覺得進行户外活動時真係好辛苦, 而且HK去邊都人山人海, 樣樣都要同人逼, 真係乜嘢樂趣都冇哂, 純個人意見, 不喜勿插.

首頁
45678...17

尾頁

跳至