自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

小朋友六歲, 上星期牙肉痛以為佢生飛滋,
之後開始見佢腫同有膿, 帶佢睇普通牙醫, 話佢要杜牙根同埋有另一隻牙仔要補,
但因為呢個醫生無設備(笑氣或麻醉), 所以refer咗第二間兒童專科俾我,
咁諗住杜牙根就搵第二個搞, 補嗰隻牙輕鬆d就喺呢個醫生度搞埋平d,
點知都未開始, 已經喊到拆天完全整唔到....

最後今日死死氣打去問專科, 再加朋友另外介紹, 諗住兩間都報價,
專科嗰間齋全麻$6000, 局麻 $3500, 如果揀全麻就 $14000 落樓,
朋友介紹嗰間全麻 $8000, 但如果小朋友做到局部麻醉就唔洗另外收費, 揀全麻要$17000落樓

不過我都預杜牙根咁痛全麻都走唔甩...
唉.....有冇同路人分享下, 我呻完架啦....

男爵府

同埋小朋友其實唔係好痛, 係谷膿嘅時候先有d痛,
我依家日日幫佢吱膿, 每日都有膿,
我有問其實佢仲係乳齒係唔係剝咗佢會好過杜牙根,
但個姑娘話因為佢嗰隻係第一大臼齒, 仲有幾年先換,
唔建議剝, 因為怕佢d牙走位,
究竟剝好定杜好? 我仲苦惱緊

伯爵府

全麻、局麻,比唔到意見。
第一大臼齒,應該係恆齒,唔會有乳齒。
反而小臼齒先有乳齒。

男爵府

rello 發表於 21-3-26 10:54
全麻、局麻,比唔到意見。
第一大臼齒,應該係恆齒,唔會有乳齒。
反而小臼齒先有乳齒。

咁我可能講錯咗, 可能係小臼齒, 因為醫生話佢呢隻要十歲左右先換

大宅

我仔都係,之前生牙瘡,去睇牙醫話要杜牙根。要幾萬蚊⋯⋯我之後帶佢去睇健康院,開咗抗生素牙瘡消咗,轉介去瑪嘉烈照X光,醫生話未去到杜牙根咁嚴重,叫我搵第二個醫生睇。

男爵府

CC雪 發表於 21-3-26 11:00
我仔都係,之前生牙瘡,去睇牙醫話要杜牙根。要幾萬蚊⋯⋯我之後帶佢去睇健康院,開咗抗生素牙瘡消咗,轉介 ...

聽完你咁講俾咗個希望我, 但因為我估我囡都幾嚴重, 個醫生一睇已經話幾嚴重, 同埋日日吱膿日日都會再谷返新膿,無謝過...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pinkochang 發表於 21-3-26 11:06
聽完你咁講俾咗個希望我, 但因為我估我囡都幾嚴重, 個醫生一睇已經話幾嚴重, 同埋日日吱膿日日都 ...

我自己杜過
谷膿時係最痛,之後唔痛,係正確的。牙醫同我講唔痛因為神經線死咗,但唔代表入面嘅發炎無咗
所以都係要杜
至於小童未換牙呢個問題我又答你唔到

如果小朋友驚,好難唔全麻!我分4日做做咗7個鐘(杜牙根、鑲牙套),牙較都軟,小朋友點頂啊

男爵府

Charlotte_mom 發表於 21-3-26 11:11
我自己杜過
谷膿時係最痛,之後唔痛,係正確的。牙醫同我講唔痛因為神經線死咗,但唔代表入面嘅發炎無咗
...

所以我估局部麻醉都唔洗諗, 打嗰兩枝針應該都已經嚇死,
佢話全麻後杜牙根連埋做牙套, 大概1.5 - 2個鐘搞掂,
反而我而家諗杜牙根定剝咗佢好, 不過我諗就算剝都要全麻咁又好似不如杜咗佢起碼hold返住個牙位好d,
勁矛盾

大宅

pinkochang 發表於 21-3-26 10:28
之後開始見佢腫同有膿, 帶佢睇普通牙醫, 話佢要杜牙根同埋有 ...

6歲無得去牙科保健?
我個仔咁上下個陣又係生牙瘡,去左牙科保健度杜牙根,又係爆喊,第1次唔成功,再約時間,就係個段時間氹佢杜牙根,比埋片佢睇唔洗驚點點點,最後去到都係勁勁勁驚,驚到喊,未陪住佢講d野等佢放鬆,之後都杜到,再覆診時,牙醫話未成功晒,最好剝左佢,我個仔聽到都勁驚,未問牙醫係咪一定要剝等佢自己換牙時甩得唔得,牙醫話都可以如果痛就一定要剝喇,到而家都暫時ok

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

之後開始見佢腫同有膿, 帶佢睇普通牙醫, 話佢要杜牙根同埋有 ...
我仔之前都係兒童牙科杜牙根, 醫生好好手勢,我仔無痛無叫。吾駛全麻。 前幾年整 收我4仟。

珍珠宮

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 21-3-26 11:11
我自己杜過
...

杜牙根你一隻牙做左幾次先清?4日內可以完全杜清牙根,仲做埋牙套?

男爵府

GRACETSANG0307 發表於 21-3-26 11:27
6歲無得去牙科保健?
我個仔咁上下個陣又係生牙瘡,去左牙科保健度杜牙根,又係爆喊,第1次唔成功,再約時 ...

佢啱啱K3, 九月先升小一所以未有牙科保健, 但你個仔做完第一次杜牙根粒瘡係咪已經謝咗?
因為佢KEEP住有膿有腫, 所以就算無話痛我都唔敢拖

男爵府

Tabo63 發表於 21-3-26 11:28
我仔之前都係兒童牙科杜牙根, 醫生好好手勢,我仔無痛無叫。吾駛全麻。 前幾年整 收我4仟。
...

我見D人話杜親都要三次先杜晒, 你仔仔係一次搞掂? 我啱啱又唔記得問醫生, 但佢話即日麻醉會做晒牙套, 我諗都係一次搞掂

侯爵府

6歲讀小一有牙保,以前亞女讀K3學期尾蛀牙要杜牙根,私家牙醫報價好貴,捱到升小一,交左牙保費用就可以walkin去睇,唔記得要唔要打電話預約,慳返好多,學童保健參加左一年就無參加,如果小朋友無咩大問題作用唔大,牙保就一定要參加

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

pinkochang 發表於 21-3-26 11:33
我見D人話杜親都要三次先杜晒, 你仔仔係一次搞掂? 我啱啱又唔記得問醫生, 但佢話即日麻醉會做晒牙套, 我諗 ...
好似攪左2次。吾記得。。

男爵府

purplechung 發表於 21-3-26 11:34

6歲讀小一有牙保,以前亞女讀K3學期尾蛀牙要杜牙根,私 ...

我就係見阿囡D牙一路都OK, 諗住可以捱到小一安全達陣, 點知臨尾香, 仲要係最差嘅牙瘡無得拖

大宅

pinkochang 發表於 21-3-26 11:32
佢啱啱K3, 九月先升小一所以未有牙科保健, 但你個仔做完第一次杜牙根粒瘡係咪已經謝咗?
因為佢KEEP住有膿 ...

第一次做完仲有小小,但我個仔唔肯剝,牙醫就再整多小小藥落去,制止住佢先,但都係個句痛就一定要剝喇,佢話小朋友唔可以整咁多次,會傷到將來出黎個隻牙,好似咁樣我都唔係好記得佢講咩喇。。
大仔都試過生牙瘡,可能佢大,就黎換牙,牙醫就開抗生素佢食,7日後就剝左佢。

有牙瘡真係唔好拖喇,比d片佢睇下氹下佢等佢無咁驚,可能會好d。我都說服左我個仔好耐,仲要牙科保健d姑娘勁惡死

侯爵府

pinkochang 發表於 21-3-26 11:38
我就係見阿囡D牙一路都OK, 諗住可以捱到小一安全達陣, 點知臨尾香, 仲要係最差嘅牙瘡無得拖

...

治理牙瘡先,我都生過牙瘡,開頭以為熱氣牙肉腫痛,睇牙醫先知是生牙瘡,放膿搽藥膏就可以,當然都要睇下囡囡情況,真係無得拖都要及早治理。

男爵府

GRACETSANG0307 發表於 21-3-26 11:41
第一次做完仲有小小,但我個仔唔肯剝,牙醫就再整多小小藥落去,制止住佢先,但都係個句痛就一定要剝喇, ...

我就係好驚佢影響埋其他牙, 因為始終一路發緊炎,
我依家煩緊杜牙根定直接剝咗佢, 雖然全麻走唔甩, 但感覺上對杜牙根有D抗拒, 硬係驚有手尾

大宅

pinkochang 發表於 21-3-26 11:06
聽完你咁講俾咗個希望我, 但因為我估我囡都幾嚴重, 個醫生一睇已經話幾嚴重, 同埋日日吱膿日日都 ...

我仔佢唔俾掂,好痛。食咗藥就好返。我去睇個醫生話要杜牙根,補牙,仲要用牙套⋯⋯補兩隻牙幾萬蚊,仲話就算杜牙根牙瘡唔一定會好返

首頁
12345...7

尾頁

跳至