自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

寧願留幾次級都唔好硬升
成世人流流長 讀多幾年書
識多d字打好底真係好重要

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我親友的仔都受影響!平時排中上,但而家成績大倒退!

家長已經問定可唔可以俾個仔留班

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 FlowerBoys 的帖子

放工,星期六日或長假期再教番佢,如果佢話唔知有咩功課做,我會前一日比定我要求佢做嗰D先,例如作業同補充,嗰D功課都係一定要做,只係我冇跟老師進度啫,咁小朋友就冇借口話唔知有乜功課做,之後再按老師進度上傳功課。再唔係我就另外買作業比佢做,抄我比佢嘅詞語同課文,佢既然聽唔到老師講,就要聽我講跟返個進度。

wcpcelia    發表於 21-3-29 16:04

侯爵府

陪月勳章

有經濟能力的話, 搵個補習老師全科補, 個底無打好, 將來變返面授都追唔返

大宅

Zoom上課真係學唔到
明白你

公爵府

牛年勳章

milktealai 發表於 21-3-29 12:41
zoom真係自律同自覺嘅挑戰

同意,zoom上堂學到幾多野真係好靠小朋友自律,如果小朋友心散,就靠平日晚、放假時間溫書或者買d練習比佢做,如果連放假日子都照去玩唔溫書,咁面授返都會追唔上。
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

野原美冴 發表於 21-3-29 12:37
我雙職家長,已完全放棄。
上完zoom等同無上,唔識做功課,2公婆放工回家已經7點,仲要煮飯食 ...

完全講中我嘅情況,做功課都唔夠時間,做完功課都夠鐘瞓覺,其他事情對我天方夜譚

公爵府

邱悠月 發表於 21-3-29 12:39
放棄,仲要4月底先可以復課,灰到一個點

我小二5月中先返學,如果到時疫情無乜變化既話

珍珠宮

love.g.wad 發表於 21-3-29 13:57
我小二5月中先返學,如果到時疫情無乜變化既話

5月中 咁遲!?
幸福肥師奶

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

回覆樓主:

我有睇實呀仔(小六)上zoom,老師好努力教,可惜有啲學生有發夢嘅,有打機嘅,成日聽到老師叫同學開視訊,上zoom真係費到一個點,老實講要自律學習到,一千個有幾多個?肯定唔係我果個,大人都未必自律到控制用電子產品,又點能要求小朋友可以做到呢!慶幸我可以睇住,呀仔唔得嘅我再之後教佢,感受到全職的家長真係好冇奈

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我仔都學唔到野, 當然佢都高中, 絕對係佢個人問題... 好彩三月中開始復課, 佢都話面授chapter明晒... 之前甩左個D靠佢自己追番

子爵府

我個中四女同大二仔都一樣, 一邊開zoom一邊瞓覺

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

STH920 發表於 21-3-29 14:18
我個中四女同大二仔都一樣, 一邊開zoom一邊瞓覺

我大女中五,開notebook(扮)上堂,用iPad煲劇,再用手提傾電話,睇到眼火爆
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

伯爵府

BK Milk勳章

我自己湊可以跟到足(一樣係小三),佢發夢我都可以叫返佢個魂魄返嚟,但真係見佢啲同學父母返工真係跟唔到,我其實好同情,因為我(emoji)到實先叫頂得住

新年後復課考完試即刻現晒形,好多同學科科唔合格,係得十幾廿分甚至幾分,明明本身嗰個同學係成績唔差嘅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

好少睇小朋友上ZOOM..但聽家人講,(大人)上ZOOM都唔係好明老師講乜....咁小朋友就未必知做咩啦!!

同埋老師上堂,大半時間用來講其他野....要做咩功課,幾時要交咩,邊個邊個鏡頭下見唔到樣,點名呀!!!老師問問題...永世都無人答,我估同學們都唔係好識答,或者已經雲遊四海了...來來去去都係得果2個

家長日老師有透露....有學生上堂係望其他方面,應該係上ZOOM中打機或者睇YOUTUBE,或者睇電視,玩玩具

雙職...............真係唔知可以講咩

大宅

FlowerBoys 發表於 21-3-29 11:49
有無人放棄狀態呀?我知有好多小朋都學到嘢,所以我只講我屋企呢個,如果有人陪上堂都隨時發緊夢,長老湊無 ...

同老師反映可否把家課欄上載,表示想回家跟功課。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Fbk767676 發表於 21-3-29 13:01
寧願留幾次級都唔好硬升
成世人流流長 讀多幾年書
識多d字打好底真係好重要

留幾次的話應該轉校好d?

男爵府

幸運是對手 發表於 21-3-29 14:50
同老師反映可否把家課欄上載,表示想回家跟功課。

家課欄老師係有寫,但寫得太簡單,例詞語10個x3次,但邊10個老師唔會寫岀嚟,我點估都估唔到,不過都係怪自己小朋友唔聽書

wcpcelia    發表於 21-3-29 16:04

男爵府

回覆樓主:

我仔初初上zoom堂都好專心,但係日子耐咗就越來越唔專心. 老師講緊書但係佢就連本書都仲未打開, 唔監督住佢上堂都唔得. 有同學仔仲俾老師發現上緊堂喺度打機. 希望本地確診數字keep到個位數甚至0確診, 咁就可以繼續有限度復課甚至全面復課.

男爵府

陪月勳章

我仔都係,四年級。
俾班主任投訴吾開鏡頭。
交功課又甩漏。
上星期我即請假去學校,申請回校上 zoom. 好過在家。
工人姐姐由佢關門,自己就玩手機。

首頁

尾頁

跳至