自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

丁丁aunty 發表於 21-3-29 14:44
我自己湊可以跟到足(一樣係小三),佢發夢我都可以叫返佢個魂魄返嚟,但真係見佢啲同學父母返工真係跟唔到 ...

我仔就係得返10幾20分嘅同學,究竟可以點?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

FlowerBoys 發表於 21-3-29 11:49
有無人放棄狀態呀?我知有好多小朋都學到嘢,所以我只講我屋企呢個,如果有人陪上堂都隨時發緊夢,長老湊無 ...

唔好諗全職湊會成功,ftm 都未必攪得掂。 唔係人人都有咁多時間,知識同技巧去教小朋友,就算全程坐響隔離監住小朋友上堂,小朋友一樣可以遊魂,網課始終同面授差好遠。

大宅

FlowerBoys 發表於 21-3-29 12:18
佢三年班,未識反叛,但再拖多兩年我真係驚字都唔識多隻,追唔上但班照升,好多朋友安慰我好多小朋友同我 ...

我仔小二, 從來靈魂都唔係肉體入面, zoom又係發夢發到上天花板。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我果個都係,佢地用team,老師1播片,佢地就會轉去睇 YouTube 1對30,老師真係顧唔到咁多,成日都欠交,佢就話上傳唔到 古古惑惑

大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

水晶宮

pepemoon 發表於 21-3-29 15:05
我仔小二, 從來靈魂都唔係肉體入面, zoom又係發夢發到上天花板。

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

如果你本身學識水平可以嘅話,試吓自己教,問老師攞佢哋嘅教案,教案係老師需要俾校長嘅,每一堂老師計劃教俾學生嘅內容。就算不能完全跟上個別老師嘅進度,起碼唔會太落後

伯爵府

BK Milk勳章

FlowerBoys 發表於 21-3-29 15:00
我仔就係得返10幾20分嘅同學,究竟可以點?

依家疫情好少少,如果許可嘅可能要考慮下將跟功課嘅工作外判俾補習社

不過上到小三,考試開始有啲技巧要學,例如做卷時嘅時間分配、要貼吓題目記吓啲point去答長題目、點樣去解題目之類

媽媽如果返工時間有限,唯有同小朋友約定好週末時抽一個鐘去溫習一下,而你可能晚上要趁佢訓咗就係咁兒望吓嗰期老師教緊啲乜(我以前都要返工,所以理解你嘅難處),大家都頂住!

琥珀宮

口水包包 發表於 21-3-29 12:25
我地個同學仔2年班炸。真係好心痛。 佢媽咪亦無奈,每日都收到老師投訴。
...

老師投訴,你未同佢投訴點解冇全校面授囉

侯爵府

回覆 FlowerBoys 的帖子

送佢返學校由老師監管

我老二初小完全甩晒
最後同學校申請咗
一至五都返去
呢排終於正常返曬
功課又可以日日交
唔使叠埋成個禮亂晒龍

小息有幾個小朋友一齊玩
課堂上老師喺佢面前真人發聲
又唔需要全天候睇住個mon
好好多

大宅

有無人放棄狀態呀?我知有好多小朋都學到嘢,所以我只講我屋企呢個,如果有人陪上堂都隨時發緊夢,長老湊無 ...

我好明白你

珍珠宮

mandy952 發表於 21-3-29 15:52
老師投訴,你未同佢投訴點解冇全校面授囉

我唔知佢有無反映 我地放完個復活節終於返得。

琥珀宮

口水包包 發表於 21-3-29 17:11
我唔知佢有無反映 我地放完個復活節終於返得。

ic, 覆錯左

伯爵府

Pm me if you like
我同你一模一樣,想找同路人傾下
我都考慮左好多方法,都解決唔到

公爵府

granja 發表於 21-3-29 15:01
唔好諗全職湊會成功,ftm 都未必攪得掂。 唔係人人都有咁多時間,知識同技巧去教小朋友,就算全程坐響隔離 ...

完全同意。 呢度有啲媽媽話父母有責任,要諒解⋯⋯ 但佢哋明唔明白,有啲嘢只有學校嘅環境氛圍之下先能夠令小朋友學習上更專注。 係咁情況點解仲要怪責父母? 而且唔係每個家庭都有條件去創造一個寧靜專注嘅環境比小朋友上課,有啲家庭可能唔夠電腦,有啲可能幾個兄弟姊妹坐喺同一間房上堂,你騷擾我騷擾你,呢一方面政府又有冇考慮過呢?
每個小朋友得到教育嘅機會應該要盡量公平,但政府用檢測條件容許學校復課,就造成咗好多不公平。
一個真正負責任嘅政府以及學校,喺社區接近零感染嘅條件下,應該立即全面復課,而唔係再玩數字遊戲。

男爵府

我成曰留意佢地上zoom,有D老師唔知教緊乜,講解唔清唔楚就當教完一課,功課緊係唔識做咪求其做,自己又無本事教,唯有慳D錢請補習姐姐

男爵府

牛年勳章

Zoom之前返學,佢知唔知做咩功課

子爵府

zoom上堂真係唔係個個啱
我細仔中學好d,啱啱家長日,老師話佢有進步

侯爵府

牛年勳章

阿女初中生,佢自己都講上zoom好難集中精神

珍珠宮

回覆樓主:

補習囉
再唔係平平地
仁愛堂都有d平既中文英文班

水晶宮

回覆樓主:

送佢返學校上zoom。識人係咁做,包佢集中d。

首頁

尾頁

跳至