嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我愛我的家 發表於 21-5-30 16:52
蕁麻疹我都試過, 睇過醫生都唔知咩原因引起, 都係食抗敏感藥同查藥膏.

我都試過無啦啦出風癩, 以前細時都好似未試過出風癩等皮膚敏感,
第一次出風癩個陣我記得好似係懷孕中, 個肚同大脾超痕, 忍唔住係咁R,
好在可以食藥舒緩, 產後都試過幾次, 都唔知點解會起敏感,
不過我覺得關天氣因素多, 轉天氣同熱/焗都好似係引發原因.

Misspipipi    發表於 22-8-10 14:01

別墅

我愛我的家 發表於 21-5-30 16:55
雖然我小朋友未睇過張傑醫生, 不過之前都見有唔少JM推薦, 我都有介紹比朋友個B去睇.
...

我都有見有JM介紹張醫生, 有機會都想帶囡囡去睇睇, 佢都有濕疹問題><

別墅

cocomama428 發表於 21-6-1 18:29
我好似以前都試過有蕁麻疹, 雖然過一陣就會慢慢消退, 但期間真係痕癢難耐.

...

真係痕癢難耐 唔知濕疹&蕁麻疹係唔係一樣咁痕?

別墅

okiman56 發表於 21-6-10 08:13
搽cream之前可噴一噴濕敏敵,都係親戚介紹,因為我女都係敏感唔敢亂搽野,呢隻係中藥好似放心啲 ...

濕敏敵係唔係中藥噴霧? 等我留意下.

複式洋房

納蘭小主 發表於 21-3-29 16:30
今日同佢換片時發現大脾位起曬蚊爛, 同佢拍左D爽身粉好了些.

唔知係咩原因起敏感, 要唔要同佢睇下醫生? ...

聽講起蚊爛好多時都係因為抵抗力差時就會發作, 要睇醫生查藥膏同食藥.

複式洋房

cocomama428 發表於 21-3-30 19:07
好多時都唔知咩原因引起過敏, 如果唔係太嚴重應該會慢慢退.

如果過敏情況仍然持續或擴大範圍, 就需要立即 ...

我都試過無啦啦會出風爛, 真係痕到訓唔到, 睇過醫生都唔知咩原因引起, 唯有每次發作時都係食藥舒緩.

我愛我的家    發表於 21-8-31 18:27

複式洋房

我愛我的家 發表於 21-5-30 16:55
雖然我小朋友未睇過張傑醫生, 不過之前都見有唔少JM推薦, 我都有介紹比朋友個B去睇.
...

我都見有唔少JM介紹張傑兒科醫生, 話佢睇皮膚問題都好惦.

複式洋房

紫淇 發表於 21-7-6 20:18
我都試過無啦啦出風癩, 以前細時都好似未試過出風癩等皮膚敏感,
第一次出風癩個陣我記得好似係懷孕中, 個 ...

我都覺得出風爛除左身體抵抗力差會比較易發作, 另外就關天氣或環境因素多,
好多時天氣太熱又焗或者下雨天潮潮濕濕時就會無啦啦開始痕, R多幾下就有風爛.

複式洋房

紫淇 發表於 21-7-6 20:22
真係痕癢難耐 唔知濕疹&蕁麻疹係唔係一樣咁痕?

雖然我無濕疹, 但近幾年就經常有蕁麻疹困擾, 我覺得蕁麻疹會比濕疹痕癢.

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

浪漫滿天星 發表於 21-7-29 16:26
我都見有唔少JM介紹張傑兒科醫生, 話佢睇皮膚問題都好惦.

其實睇返張醫生既資料都有皮膚科方面既醫學資格.

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doctor=261

專業資格:
香港大學內外全科醫學士 1998
愛爾蘭皇家內外科醫學院兒科文憑 2000
英國倫敦大學兒科文憑 2001
英國格拉斯哥大學兒科文憑 2001
英國皇家兒科醫學院院員 2002
澳洲蒙納殊大學家庭醫學文憑 2003
澳洲蒙納殊大學家庭醫學碩士2005
香港兒科醫學院院士 2005
香港醫學專科學院院士(兒科) 2005
英國卡的夫大學實用皮膚科文憑
卡迪夫大學實用皮膚學碩士
倫敦大學臨床皮膚學深造文憑

納蘭小主    發表於 21-9-30 22:07

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

浪漫滿天星 發表於 21-7-29 16:30
我都覺得出風爛除左身體抵抗力差會比較易發作, 另外就關天氣或環境因素多,
好多時天氣太熱又焗或者下雨天 ...

我之前都有上網查下風癩既成因, 不過都有好多誘因, 所以好難搵到真正誘發原因.

複式洋房

cocomama428 發表於 21-3-30 19:07
好多時都唔知咩原因引起過敏, 如果唔係太嚴重應該會慢慢退.

如果過敏情況仍然持續或擴大範圍, 就需要立即 ...

好在個次之後暫時都無敏感起曬粒粒同濕疹, 我估係因為又熱又焗攪到起敏感.

之後我都有Keep住同佢拍爽身粉.
做左媽咪先知道, 世上只有媽媽好

複式洋房

yydollyyy 發表於 21-4-21 15:06
最好去睇下醫生,搽下止痕消炎藥膏,我bb敏感個時有搽凡士林,又比美素有機低敏奶粉佢食,慢慢就少咗粒粒 ...

謝謝分享, 我想問用寶貝無比滴得唔得? 係唔係都算止痕消炎藥膏.

複式洋房

ada0708 發表於 21-5-21 22:17
睇落好似蕁麻疹, 其實真係唔知咩原因引起, 好多因素都會引起, 特別係環境同內分泌.
可以參考一下:

謝謝分享. 好有用既資料.

複式洋房

ada0708 發表於 21-5-21 22:21
可以試下睇中環既張傑兒科醫生, 佢醫濕疹同敏感皮膚都好惦.

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1. ...

OK THX!

複式洋房

cocomama428 發表於 21-6-1 18:39
樓主, 如果BB黎緊再次起敏感, 要同佢睇醫生, 食藥同查藥.

因為曾經有過蕁麻疹, 一轉天氣/接觸到致敏就會 ...

明白, 謝謝.

複式洋房

紫淇 發表於 21-7-6 20:25
濕敏敵係唔係中藥噴霧? 等我留意下.

我都留意下先.

複式洋房

浪漫滿天星 發表於 21-7-29 16:12
聽講起蚊爛好多時都係因為抵抗力差時就會發作, 要睇醫生查藥膏同食藥.

咁又係, 身體抵抗力差時皮膚都會比較差又易敏感.

複式洋房

我愛我的家 發表於 21-8-31 18:19
其實睇返張醫生既資料都有皮膚科方面既醫學資格.

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doct ...

嗯, 我都有睇過張醫生有既專業資格, 除左兒科仲有埋皮膚科.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊