嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

納蘭小主 發表於 21-3-29 16:30
今日同佢換片時發現大脾位起曬蚊爛, 同佢拍左D爽身粉好了些.

唔知係咩原因起敏感, 要唔要同佢睇下醫生? ...

應該係過敏, 查返D保濕/爽身粉應該可以舒緩, 如果敏感情況仍然持續就要去睇醫生.

大宅

ada0708 發表於 21-5-21 22:17
睇落好似蕁麻疹, 其實真係唔知咩原因引起, 好多因素都會引起, 特別係環境同內分泌.

可以參考一下:

蕁麻疹我都試過, 睇過醫生都唔知咩原因引起, 都係食抗敏感藥同查藥膏.

大宅

ada0708 發表於 21-5-21 22:21
可以試下睇中環既張傑兒科醫生, 佢醫濕疹同敏感皮膚都好惦.

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1. ...

雖然我小朋友未睇過張傑醫生, 不過之前都見有唔少JM推薦, 我都有介紹比朋友個B去睇.

大宅

浪漫滿天星 發表於 21-7-29 16:26
我都見有唔少JM介紹張傑兒科醫生, 話佢睇皮膚問題都好惦.

其實睇返張醫生既資料都有皮膚科方面既醫學資格.

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doctor=261

專業資格:
香港大學內外全科醫學士 1998
愛爾蘭皇家內外科醫學院兒科文憑 2000
英國倫敦大學兒科文憑 2001
英國格拉斯哥大學兒科文憑 2001
英國皇家兒科醫學院院員 2002
澳洲蒙納殊大學家庭醫學文憑 2003
澳洲蒙納殊大學家庭醫學碩士2005
香港兒科醫學院院士 2005
香港醫學專科學院院士(兒科) 2005
英國卡的夫大學實用皮膚科文憑
卡迪夫大學實用皮膚學碩士
倫敦大學臨床皮膚學深造文憑

納蘭小主    發表於 21-9-30 22:07

大宅

浪漫滿天星 發表於 21-7-29 16:30
我都覺得出風爛除左身體抵抗力差會比較易發作, 另外就關天氣或環境因素多,
好多時天氣太熱又焗或者下雨天 ...

我之前都有上網查下風癩既成因, 不過都有好多誘因, 所以好難搵到真正誘發原因.

大宅

納蘭小主 發表於 21-9-30 21:54
謝謝分享, 我想問用寶貝無比滴得唔得? 係唔係都算止痕消炎藥膏.

呢隻唔係For蚊叮虫咬咩?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊